Ce amorsa sa folosesc?

Ce amorsa sa folosesc?

0

Desi vopseaua poate fi aplicata pe suprafete neamorsate, pentru o lucrare durabila si rezistenta specialistii recomanda sa nu sarim acest pas, care consta in aplicarea unei amorse potrivite inaintea vopsirii. Indiferent de cate straturi de vopsea vei aplica, rezultatul nu va fi intotdeauna 100% satisfacator daca nu vei folosi in prealabil o amorsa. Amorsa este baza ideala pentru aplicarea vopselei si poate fi folosita pe lemn, metal, beton, ipsos si gips-carton, in exterior sau interior.

Urmatoarele informatii, obtinute cu ajutorul echipei Econstrukt, iti vor fi utile pentru a selecta amorsa potrivita pentru proiectul tau de amenajare. Econstrukt este un retailer roman cu experienta vasta in domeniul produselor auxiliare pentru constructii, amenajari, renovari sau proiecte DIY. Pe langa gama variata de produse, Econstrukt ofera si consultanta in alegerea celor mai bune variante, care sa corespunda nevoilor si asteptarilor utilizatorilor.

Aplicarea amorsei este un pas pe care nu ar trebui sa il ratezi, datorita faptului ca are o importanta majora in pregatirea suprafetei. Se aplica dupa gletuirea si curatarea suprafetei, fiind o etapa premergatoare vopsirii.

Amorsa contribuie la asigurarea unui finisaj uniform al vopselei care urmeaza sa fie aplicata pe suprafata. Totodata, amorsa impiedica aparitia petelor care pot iesi la suprafata stratului de vopsea (cum sunt cele de tanin, in cazul lemnului) si a daunelor provocate de umiditate. Nu in ultimul rand, amorsa imbunatateste nivelul de aderenta a vopselei, rezultand o suprafata durabila si rezistenta. Finisajul va fi impecabil, avand in vedere ca amorsa are proprietatea de a accentua nuanta vopselei pe care o vei folosi ulterior.

Folosita pentru zidarie, dar si in alte tipuri de aplicatii, amorsa etanseaza, creste aderenta si asigura uniformizarea suprafetei. In aplicatiile din exterior, amorsa minimizeaza riscul de aparitie a fisurilor pe suprafetele vopsite si impiedica formarea mucegaiului. Totodata, protejeaza suprafetele de alcalinitate si eflorescenta. In cazul suprafetelor metalice, amorsa are rolul de a inhiba aparitia coroziunii.

Cum alegi amorsa potrivita?

Avand in vedere varietatea produselor de acest tip, am apelat la sfatul specialistilor Econstrukt pentru alegerea amorsei potrivite in trei situatii distincte, intalnite deseori:

  • renovarea si pregatirea
  • unei suprafete afectata
  • de aparitia mucegaiului;
  • schimbari drastice de culoare;
  • renovari ale suprafetelor cu denivelari.

Amorsa pentru suprafete afectate de mucegai

Daca ai nevoie sa renovezi o suprafata afectata de aparitia mucegaiului, un produs recomandat in acest sens este amorsa acrilica Vitex Vitosin. Este o amorsa pe baza de solvent (diluant) si are o formula care ii ofera caracteristici superioare, fiind ideala pentru suprafetele cu probleme, asa cum sunt cele afectate de mucegai. Mai mult, aceasta amorsa acopera foarte bine si petele de funingine sau fum de tigara.

Proprietatile izolatoare ale Vitex Vitosin impiedica reaparitia mucegaiului, inclusiv in cazul care vei folosi ulterior o vopsea pe baza de apa sau var. Este o amorsa rezistenta la abur, cu grad mare de acoperire si asigura durabilitate suprafetei vopsite.

Amorsa pentru schimbari drastice de culoare

In cazul in care planuiesti o reamenajare si doresti sa schimbi drastic culoarea peretilor sau a obiectelor din lemn (de exemplu, trecerea de la o nuanta foarte inchisa la una deschisa), vei avea nevoie de o amorsa cu textura mata si de un alb intens. Vitex Blanco Eco poate fi alegerea ideala in acest caz, avand in vedere ca are o putere mare de acoperire.

Produsul poate fi utilizat atat in interior, cat si in exterior (este rezistenta la intemperii), iar formula sa este bazata pe apa si rasini acrilice pure de noua tehnologie. Pentru ca nu contine amoniac sau alte substante periculoase, fiind totodata un produs certificat Ecolabel, conform criteriilor CUEEE (Comitetul UE pentru Etichetarea Ecologica), Vitex Blanco Eco este ideala inclusiv pentru camera copilului.

Amorsa pentru suprafete cu denivelari

Pentru suprafetele care prezinta denivelari vei avea nevoie de o amorsa cu proprietati de umplere, care uniformizeaza, asa cum este amorsa acrilica Vitex Gypsum Board. Desi numele produsului te poate induce in eroare, aceasta amorsa nu este recomandata doar pentru suprafete din gips carton, ci si pentru cele din beton, ipsos si alte tipuri de materiale.

Pentru a acoperi denivelarile de pe suprafete nu vei avea nevoie decat de un singur strat de Vitex Gypsum Board, acesta fiind un produs cu randament ridicat. Dupa 6-8 ore, suprafata este pregatita pentru aplicarea vopselelor emulsionate sau acrilice.

In acest articol am prezentat cateva situatii frecvente in care poti avea nevoie de o amorsa cu proprietati speciale. Daca ai nevoie de detalii suplimentare, sfaturi avizate pentru alegerea, prepararea si aplicarea amorsei, te sfatuim sa apelezi la echipa Econstrukt, care iti sta la dispozitie cu informatii pe care te poti baza si produse de calitate superioara.