Home Articole Instruirea lucratorilor in domeniul Sanatatii si Securitatii in munca (II)
Instruirea lucratorilor in domeniul Sanatatii si Securitatii in munca (II)

Instruirea lucratorilor in domeniul Sanatatii si Securitatii in munca (II)

0

Continuam astazi subiectul referitor la instruirea lucratorilor in domeniul SSM cu Instruirea periodica. Asa cum ii spune si numele aceasta se realizeaza la intervale regulate de timp care difera in functie de nivelul de risc al posturilor de lucru analizate. Pentru peronalul tehnico-administrativ se poate ajunge la un interval de maximum 12 luni, asa cum vom vedea mai jos, prevedere care ne ajuta in cazul celor care lucreaza in regim de Telemunca pentru ca putem elabora astfel tematici cu periodicitate mai mare de 6 luni. Instruirea periodica are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul SSM, si se face tuturor lucratorilor de catre conducatorul loculului de munca. Sa vedem ce informatii ne furnizeaza Hotararea de Guvern nr 1425 din 2006  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca :

Art. 96. –

 • (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
 • (2) Intervalul dintre doua instruiri periodice si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, in functie de conditiile locului de munca si/sau postului de lucru.
 • (21) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
 • (3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
 • (4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de catre angajator/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciile externe de prevenire si protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
 • (5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.

INSTRUIREA SUPLIMENTARA

In anumite situatii se efectueaza o sesiune suplimentara de instruire.

Art. 98. – Instruirea periodica se face suplimentar celei programate in urmatoarele cazuri:

 • a) cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;
 • b) cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri in unitate;
 • c) la reluarea activitatii dupa accident de munca;
 • d) la executarea unor lucrari speciale;
 • e) la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
 • f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
 • g) la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.

Un exemplu recent privind efectuarea unei instruiri suplimentare este intoarcerea angajatilor la locul de munca la incheierea starii de urgenta din 15 mai 2020, dupa 45 de zile de inactivitate. De asemenea, aparitia la locul de munca a noilor riscuri referitoare la posibilitatea infestarii cu virusul Sars-Cov 2 reprezinta un motiv intemeiat pentru o sesiune suplimentara de instruire. Introducerea unui nou echipament de munca, relocarea firmei sau intoarcerea la serviciu dintr-un concediu medical mai lung de 30 de zile sunt alte exemple pentru aplicarea unei astfel de proceduri.

Instruirea colectiva se efectueaza colaboratorilor sau celor care presteaza servicii in spatiul firmei. Se finalizeaza cu un formular in care se trece tematica de instruire si persoana care efectueaza informarea lucratorilor, precum si numarul acestora si firma pe care o reprezinta. Se intocmeste un tabel in care semneaza lucratorii instruiti si care se elibereaza in doua exemplare, unul la noi si altul la seful echipei de lucru. Este necesara si intocmirea unei Conventii privind responsabilitatile SSM atunci cand sunt doua societati implicate.

Ca sa incheiem capitolul acesta referitor la instruire, va reamintesc faptul ca de luna aceasta se poate face si instruire on-line daca toti cei implicati folosesc semnatura electronica. Aveti mai multe detalii in articolul meu anterior.

Sursa Marian Campeanu 

(I). https://mariancampeanu.ro/instruirea-lucratorilor-in-domeniul-sanatatii-si-securitatii-in-munca-ii/