Home Articole Inovatiile NSK contribuie la sustenabilitatea industriei
Inovatiile NSK contribuie la sustenabilitatea industriei

Inovatiile NSK contribuie la sustenabilitatea industriei

0

Producatorii din intreaga Europa se confrunta cu dificultatile economice cauzate de cresterea facturilor la energie, fapt ce creeaza o dilema: sa absoarba costurile sau sa le transfere clientilor. Niciuna dintre optiuni nu este usoara. Prin urmare, acum este momentul ideal pentru companii de a-si reduce costurile de functionare cu ajutorul unor utilaje aliniate corect si al solutiilor de rulmenti eficiente din punct de vedere energetic, oferite de NSK.

Se pare ca nu exista prea multe solutii pentru a evita cresterea costurilor energiei. Din acest motiv, un numar tot mai mare de companii industriale apeleaza la cele mai recente tehnologii de control al miscarii ca mijloc de imbunatatire a nivelului de eficienta si de diminuare a costurilor facturilor. Rulmentii sunt un exemplu relevant de componente care pot imbunatati in mod direct eficienta energetica a utilajelor, iar acelasi lucru este valabil si pentru configuratia optimizata a arborilor si a curelelor. Alinierea optima intre un utilaj si un motor electric, de exemplu, duc la o functionare mai eficienta din punct de vedere energetic.

Alinierea conteaza

Estimarile sugereaza ca peste 50% din utilajele si echipamentele industriale nu sunt aliniate conform standardelor ISO. Dar care este cauza nealinierii? Problemele incep, de obicei, atunci cand arborii cuplati sunt pozitionati astfel incat spatiile sau jocurile lor depasesc limitele acceptabile. Ulterior, arborii functioneaza descentrat, ceea ce duce la o sarcina mai mare, la un exces de caldura generata si la un consum marit de energie.

Printre aspectele care indica nealinierea se numara cresterea temperaturii, vibratiile puternice, suruburile cuplajelor slabite si scurgerile excesive de lubrifiant la garniturile de etansare ale rulmentilor. Orice utilaj sau sistem care prezinta aceste semne va avea aproape sigur un efect negativ asupra rentabilitatii finale prin utilizarea unei cantitati mai mari de energie.

NSK ofera instrumente avansate de aliniere cu laser pentru arbori (LAS-Set) si curele (LAB-Set) care ajuta la asigurarea unei alinieri rapide si perfecte de fiecare data. LAS-Set utilizeaza doua lasere liniare pentru a facilita instalarea, chiar la distante mai mari, alaturi de senzori digitali cu rezolutie ridicata pentru rezultate precise. LAB-Set include doua transmitatoare cu laser liniar, ceea ce permite o aliniere mult mai precisa decat in cazul solutiilor laser cu cap unic.

Adoptarea acestor instrumente contribuie la eficienta energetica, dar reduce, de asemenea, uzura pieselor esentiale ale utilajelor, cum ar fi cuplajele si garniturile, reducand ulterior la minimum durata de nefunctionare a utilajelor si maximizand productivitatea.

Fabricile care au profitat de avantajele instrumentelor de aliniere cu laser NSK au inregistrat economii de energie de pana la 17%, ceea ce a dus la o rentabilitate rapida a investitiei (ROI).

Provocarea privind emisii nete zero

Eficienta energetica se afla in prezent in centrul atentiei, deoarece industria se confrunta cu presiuni pentru a obtine emisii nete de carbon zero. In timp ce drumul catre emisii nete zero prezinta multe provocari, tranzitia poate stimula investitiile, inovarea, castigurile si crearea de locuri de munca. Motoarele electrice si sistemele pe care acestea le sustin reprezinta peste 40% din consumul global de energie electrica. Tinand cont de acest lucru, se pot obtine usor cateva castiguri.

NSK produce o gama larga de rulmenti eficienti din punct de vedere energetic, care asigura economii prin costurile reduse de functionare a utilajelor, dar reduc si emisiile de CO2 si contribuie la operatiuni mai sustenabile. Un exemplu in acest sens il reprezinta rulmentii radiali cu bile NSK, capsulati, care diminueaza pierderile de energie cu pana la 80% atunci cand sunt utilizati in motoarele electrice. In comparatie cu rulmentii cu bile capsulati conventionali, rulmentii NSK de inalta eficienta demonstreaza o frecare cu 60% mai mica atunci cand se utilizeaza o colivie din otel si cu 80% mai mica cu o colivie din plastic.

O alta inovatie este unsoarea NSK EA7, care reduce frecarea interna, creste eficienta energetica si dubleaza intervalul de service al motoarelor electrice. Impreuna cu umplerea optimizata cu unsoare, acest lubrifiant cu viscozitate si frecare reduse reprezinta solutia perfecta pentru orice instalatie care doreste sa reduca cuplul, sa minimizeze pierderile de putere si sa reduca emisiile de carbon. In plus, in comparatie cu unsoarea conventionala, EA7 ofera proprietati de lubrifiere mai bune atunci cand sunt prezente microvibratiile.

Un alt factor care contribuie la performanta eficienta din punct de vedere energetic a rulmentilor este tehnologia NSK de etansare fara contact. Atunci cand inginerii incep sa proiecteze sisteme de transmisie eficiente din punct de vedere energetic, trebuie sa fie atenti la rulmenti, deoarece eficienta transmisiei poate fi compromisa cu usurinta prin frecarea inerenta care rezulta din contactul conventional al garniturii. NSK are produse care ofera proprietati de etansare eficiente, fara a creste cuplul de frecare sau temperatura de functionare.

Beneficii pentru industrie

Printre cei care pot beneficia cel mai mult se numara producatorii de automobile, care sunt mereu in cautarea unor castiguri suplimentare in ceea ce priveste eficienta energetica a mecanismelor de transmisie de la bordul vehiculelor. Cererea de rulmenti cu frecare redusa pe piata provine, deasemenea, din segmente precum productia de masini de spalat, unde producatorii care ating o clasa de eficienta favorabila tind sa se bucure de vanzari mai mari.

Pentru a indica o piata emergenta, rulmentii de la NSK sunt, de asemenea, solicitati pentru imbunatatirea performantelor de rotatie la viteza mare ale motoarelor vehiculelor electrice (EV). In acest caz, inovatii precum coliviile din plastic ce sunt mai usoare decat cele din otel, oferind pierderi mecanice reduse, proprietati excelente de autolubrifiere si un coeficient scazut de frecare. Toate aceste caracteristici contribuie la eficienta energetica si la sustenabilitate.

Printre cele mai recente produse dezvoltate de NSK se numara primul rulment din lume, prevazut cu o colivie realizata din bioplastic 100% vegetal, destinat pentru motoarele ventilatoarelor de aer conditionat. Acesti rulmenti ultra-sustenabili ajuta motorul ventilatorului sa se roteasca lin, reducand consumul de energie electrica si economisind energie.

Solutiile care contribuie la sustenabilitate protejeaza planeta pentru generatiile viitoare, economisesc bani si sporesc rentabilitatea. NSK, cu numeroasele sale inovatii de produse ecologice, se angajeaza sa obtina o societate neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon.

 

 

 

Despre NSK Europe

NSK Europe Ltd. este organizatia europeana a producatorului de rulmenti NSK din Tokyo, companie infiintata in Japonia in anul 1916 si care in prezent angajeaza aproximativ 30.580 de persoane in unitatile sale din toata lumea. Produsele si solutiile oferite in domeniul industrial si al constructiei de automobile pot fi gasite oriunde exista lucruri in miscare. Pe langa aproape toate tipurile de rulmenti, portofoliul companiei include lagare cu rulmenti, tehnologie liniara, carcase pentru rulmenti de roata, rulmenti pentru transmisie si motor, precum si sisteme de directie. Compania vizeaza perfectiunea in toate domeniile sale de activitate. Scopul sau este de a atinge pozitia de lider in calitate in sectorul sau, in acest sens depunand eforturi printr-un proces continuu de imbunatatire, prin dezvoltarea excelenta a produselor, prin procese de productie optimizate si prin procese de servicii orientate spre client. In anul fiscal 2021, cei peste 4.250 de angajati ai NSK Europe Ltd. au realizat vanzari de peste 818 de milioane de euro.
www.nskeurope.com