Home Topics Comunicate de presa Se inaugureaza oficial Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din Romania Primul eveniment: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”
Se inaugureaza oficial Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din Romania Primul eveniment: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”

Se inaugureaza oficial Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din Romania Primul eveniment: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”

0

Vineri, 19 iulie 2019, se inaugureaza oficial Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din Romania, instalat in Salina Slanic Prahova, la 208 metri adancime – un proiect in valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finantare europeana. „Cerul de sub Pamant” se deschide in prezenta initiatorilor proiectului, invitatilor si a publicului, aniversand impreuna jumatate de veac de istorie: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”.

Amfitrionul evenimentului: cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane

Invitati speciali:
Dr. Debra Elmegreen – viitor Presedinte UAI – Uniunea Astronomica Internationala – mesaj video
Dr. Magda Stavinschi – Institutul Astronomic al Academiei Romane
Prof. Alexandru Mironov – Revista Stiinta & Tehnica
Prof. dr. Mircea Rusu – Universitatea din Bucuresti

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slanic, proiect cu finantare europeana initiat de Telescoape.ro si Asociatia Astronomica Urania din Bucuresti, are cele mai mare dimensiuni din Romania, respectiv diametrul de 16 metri, dar si cel mai luminos sistem de proiectie de rezolutie 4K, cu sursa de lumina laser (24000 lumeni) fiind in acelasi timp unul dintre planetariile mobile cele mai mari din Europa si din lume, la acest nivel.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sarbatoreste una dintre cel mai mare realizari ale civilizatiei umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolalta cu deschiderea oficiala a planetariului, finalizat si pus in functiune deja din 2018. „Turistii au deja ocazia sa participe la prezentari interactive ale constelatiilor si obiectelor de pe bolta cereasca, respectiv sa «navigheze» prin univers prin intermediul proiectiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultima generatie, instalat in planetariu”, arata Dragos Brasov, initiatorul proiectului si presedintele Asociatiei Astronomice Urania.

Publicul poate participa la eveniment pe baza de bilet ce poate fi procurat zilele urmatoare de pe site-ul planetariu.ro. Pentru cei care doresc sa participe, deplasarea se poate face cu autocarul pus la dispozitie de planetariu, care va pleca vineri, la ora 10:00, din Piata Victoriei.

Programul evenimentului este disponibil pe pagina de facebook – facebook.com/planetariu.ro, pe website – www.planetariu.ro, de unde se vor putea procura si bilete online – planetariu.bilet.ro.

Numarul de bilete disponibile este limitat!

Bilete la cele doua spectacole fulldome despre APOLLO 11 pentru perioada urmatoare (lunile iulie-august) se pot procura tot pe site-ul oficial al planetariului: planetariu.bilet.ro

ATENTIE: in salina sunt 12°C, astfel incat este necesar sa va luati imbracaminte si incaltaminte adecvate.

Transportul in salina a fost imbunatatit enorm prin noile microbuze, model 2019, ce fac din drumul de 3150m prin mina Cantacuzino – de exploatare, un drum mai sigur si mai placut, ca mai apoi sa traversati tunelul de legatura si sa intrati in mina Unirea, de unde curentul de aer curat intra cu presiune spre zona de microbuze.

Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din Romania in prezent

Pentru a clarifica eventualele neconcordante vis a vis de faptul ca la Brasov a fost anuntat cel mai mare planetariu din Romania, va informam ca diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brasov este de 14 metri.

De asemenea, proiectoarele de la Slanic Prahova sunt 4K, pe baza de tehnologie laser, cu o luminozitate superioara celui de la Brasov, tot 4K laser si 10000 lumeni, fata de 24000 lumeni cel de la Slanic.

La Supernova Planetarium, am pregatit prezentari interactive de bolta cereasca: constelatii, planete, sateliti, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

TOP 3 planetarii dupa diametrul cupolei – care are un impact major asupra realismului imersiei, cu fiecare metru diferenta in diametru, in plus:

  1. Supernova Planetariu 16 m – Salina Slanic Prahova (digital 4K – mobil)
  2. Brasov 14 m – Zoo Brasov (digital 4K – fix)
  3. Suceava 10 m – Universitatea Stefan cel Mare (opto-mecanic – fix)

Dintre planetariile digitale cu proiectoare 4K:

  1. Supernova – 24000 lumeni – mobil
  2. Pitesti – 10000 lumeni (proiectie pe cupola de 7 m, imagine mai luminoasa) – fix
  3. Brasov – 10000 lumeni (proiectie pe cupola de 14 m, imagine mai slab luminoasa) – fix

SUPERNOVA Planetarium este asadar, in momentul de fata, cel mai mare si mai performant planetariu din Romania nu numai printre cele mobile dar mai ales fata de cele fixe, o alta premiera in favoarea Supernova Planetarium.

INFORMATII IMPORTANTE PENTRU REPREZENTANTII PRESEI:

Intrucat planetariul are un numar fix de locuri (maximum 200), iar solicitarile de participare la eveniment sunt deja in numar foarte mare, putem pune la dispozitia presei cel mult 20 de locuri, motiv pentru care va rugam sa confirmati participarea pana cel tarziu miercuri, 17 iulie 2019, ora 16. Din data de 17 iulie 2019, ora 16, locurile nerezervate de reprezentantii presei vor fi puse la dispozitia publicului.

Va rugam sa ne comunicati cerintele tehnice cu cel mult doua zile inainte de eveniment!

La cerere, transportul pentru presa poate fi asigurat gratuit cu un microbuz care va pleca din Piata Victoriei vineri, 19 iulie, ora 9:30 si va sosi la Slanic Prahova la 11:30.

Accesul in salina se face incepand cu ora 12.

Cu stima,

Dragos Brasov
Presedintele Asociatiei Astronomice „Urania”
Initiatorul proiectului SUPERNOVA Planetarium