Home Stiri Cladiri Inteligente, Instalatii si automatizari PROMELEK XXI – Investitii de 1,9 mil. Eur in ultimii ani si afaceri de cca. 27,5 mil. Eur in 2021
PROMELEK XXI – Investitii de 1,9 mil. Eur in ultimii ani si afaceri de cca. 27,5 mil. Eur in 2021

PROMELEK XXI – Investitii de 1,9 mil. Eur in ultimii ani si afaceri de cca. 27,5 mil. Eur in 2021

0
  • Cu o istorie de 25 de ani, Promelek XXI distribuie peste 35.000 de produse
  • Piata de DIY aduce cca. 35% din business-ul companiei
  • Triplarea cifrei de afaceri in ultimii 7 ani
  • Solutiile de e-mobility si de automatizarea cladirilor, noile linii de business cu proiectie de crestere importanta

 

Compania clujeana PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, mizeaza, in acest an, pe un avans cu 15% a business-ului, la cca. 27,5 milioane de euro. Compania, jucator cu traditie pe piata locala, cu o istorie de 25 de ani, estimeaza pentru acest an si mentinerea ratei de profit la cca. 3%.

De altfel, potrivit afirmatiilor sale, PROMELEK XXI isi urmeaza trendul de dezvoltare avut inca de la infiintare, in 1996. Business antreprenorial 100% romanesc, compania denumita initial Promod a devenit, incepand cu 2011, parte a grupului spaniol Elektra. In 2016, compania a trecut printr-un amplu proces de rebranding si a devenit Promelek XXI, cu o identitate vizuala aliniata la cea a grupului.

„Datorita ritmului de crestere, mai accelerat decat cel al pietei pe care activam, am reusit sa ne dezvoltam constant de la an la an. Doar in ultimii sapte ani am triplat cifra de afaceri si astfel ne-am pozitionat drept unul dintre primii jucatori ai pietei de produse electrice”, a mai afirmat Károly Nagy.

De asemenea, conform afirmatiilor sale, doar in ultimii 8 ani compania a investit peste 1,9 milioane de euro in dezvoltarea companiei, cat si in achizitia de participatii in alte companii adiacente.

“Politica noastra de expansiune vizeaza crearea unui grup de firme. Tocmai din acest motiv am investit in achizitia de participatii importante din alte companii cu care am legat aliante de durata”, a mai spus Károly Nagy.

Un aspect important de mentionat este si investitia permanenta in dezvoltarea profesionala a echipei, prin pregatirea colegilor pentru dobandirea de noi aptitudini, care sa ii ajute sa fie si mai aproape de nevoile partenerilor. Acest lucru se poate vedea si in cresterea echipei cu cca. 50% din 2015 si pana in prezent. De altfel, compania are focus permanent pe reducerea rotatiei de personal, aceasta fiind semnificativ mai mica comparativ cu cea din industria de profil.

“Suntem mandri ca, in cei 25 de ani de la infiintare, viziunea si munca unei echipe dedicate de profesionisti a transformat un mic magazin de produse electrice cu numai 5 angajati in unul dintre cei mai relevanti importatori si distribuitori de instalatii si echipamente electrice din tara, cu aproape 140 de angajati. In toata aceasta perioada, ne-am adaptat permanent pietei si cerintelor sale, fiind mereu aproape de partenerii nostri. In plus, viziunea noastra a fost intotdeauna de a oferi solutii de calitate si experiente parteneriale valoroase”, a subliniat Károly Nagy.

In acest moment, compania este printre principalii furnizori de aparataj (prize, intrerupatoare), produse de management cabluri (tuburi flexibile si rigide, doze, canal cablu si accesoriile aferente), conectica (prelungitoare, coliere, derulatoare), protectie (intrerupatoare automate, cofrete) si tablouri electrice. De altfel, PROMELEK XXI detine si un atelier de tablouri electrice ce furnizeaza servicii cu valoare adaugata mare, cu focus pe clientii industriali. In acest moment, compania activeaza prin doua sedii si depozite in Cluj-Napoca si Bucuresti, dispunand de o oferta ce insumeaza peste 35.000 de produse.

„Distribuim si adaugam plus-valoare prin serviciile oferite, atat brandurilor recunoscute international, precum Legrand, Schneider, Gewiss, pentru care suntem operatori nationali pentru piata DIY si unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piata de profil din Romania, dar si marcilor importate si distribuite in exclusivitate de noi pe piata locala – Dietzel Univolt, PCE, TEM, Baks”, a subliniat reprezentantul companiei.

Pe langa brandurile enumerate, compania distribuie produse destinate sectorului industrial din gamele producatorilor Weidmüller, Rittal, Siemens, Nexans, ABB, Lapp Group, oferind astfel un portofoliu complet de solutii. La acestea se adauga si serviciile conexe precum consultanta tehnico-comerciala, logistica si e-commerce.

 

35% din business-ul companiei, realizat in piata de bricolaj

Raportat la impartirea business-ului, Károly Nagy  a afirmat ca Promelek XXI colaboreaza cu cca. 2.000 de parteneri din toate zonele tarii, atat cu vanzatori specializati, cat si cu instalatori importanti, precum si cu marile lanturi de magazine.

„O parte considerabila a business-ului nostru vine din zona de distributie – cca. 20%, dar si din proiecte cca. 35%. Un alt segment foarte insemnat se datoreaza colaborarii de succes pe care o avem cu piata DIY, aceasta linie insumand cca. 35% din afacerile companiei”, a subliniat reprezentantul Promelek XXI.

 

e-mobility si automatizarea locuintelor – tendinta viitorului

Dincolo de echipamentele electrice, in ultimii 2 ani Promelek XXI a pus bazele unei noi linii de business, respectiv cea de e-mobility ce ofera statii de reincarcare inteligenta pentru vehiculele electrice.

„Pentru noi, sustenabilitatea este un aspect foarte important si am investit permanent in aceasta directie. Dincolo de orientarea noastra, ca si companie, observam un trend ascendent pentru urmatorii 2-3 ani pentru acest segment de business, dat fiind faptul ca avem proiecte deschise cu autoritatile locale si tinand cont de noile programe de finantare guvernamentale si europene. De altfel, nu doar local, ci si international, se poate observa foarte clar o tendinta tot mai mare in achizitia de vehicule electrice”, a subliniat Károly Nagy.

O alta linie de business dezvoltata de companie in cei 25 de ani de existenta este cea destinata solutiilor de automatizare a caselor si cladirilor inteligente, solutii care se aliniaza perfect perspectivei noului regulament european EPBD – Directiva privind performanta energetica a cladirilor.

„Solutiile pentru automatizarea cladirilor, oferite prin intermediul showroom-ului si echipei noastre de specialisti LifeEvolution, asigura confort sporit, mai multa siguranta, mai mult control, dar sunt, de asemenea, mult mai eficiente energetic, ceea ce inseamna ca utilizeaza ultimele inovatii pentru a limita consumul excesiv de resurse”, a incheiat Károly Nagy.

 

 

Despre PROMELEK XXI

PROMELEK XXI si-a inceput activitatea in 1996, in Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind solutii complete pentru instalatii electrice de joasa si medie tensiune si o gama completa de servicii tehnico-comerciale si logistice. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai prestigiosi jucatori pe piata internationala de instalatii si echipamente electrice, urmand ca in anul 2016 compania sa isi schimbe numele in cel actual.

PROMELEK XXI importa si distribuie in exclusivitate in Romania marci precum Dietzel Univolt, PCE, TEM si Baks. De asemenea, este unul dintre cei mai importanti distribuitori pentru brandurile Legrand, Schneider si Gewiss. Prezenti si pe segmentul industrial cu o serie de marci de renume international precum Weidmüller, Rittal si Siemens, ofera partenerilor un portofoliu complet de solutii si alternative in domeniul instalatiilor si echipamentelor electrice.

Pe langa toate aceste marci internationale, oferta Promelek XXI include si o serie de branduri proprii precum Strohm si Flink, care cuprind in primul rand produse de conectica pentru locuinta, dar si produse sezoniere, cum ar fi cele pentru iluminatul gradinii, iluminat ambiental si iluminatul festiv de iarna.

Compania colaboreaza cu peste 2.000 de parteneri din toate zonele tarii, printre care vanzatori specializati de electrice, instalatori si grupuri de instalatori, precum si marile lanturi de magazine DIY, Hyper- si Supermarketuri din Romania: Leroy Merlin Romania, BricoDepot, Hornbach, Carrefour, Cora Hypermarché, Metro Cash&Carry, Selgros, Auchan, Emag, Altex etc.

PROMELEK XXI este detinuta, in proportie de 77,6%, de grupul Elektra, in timp ce 19,4% este in proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% este detinuta de Remus Hategan, Director Executiv.