Home Stiri Eco Friendly, Cladiri Verzi Ecosistemul urban, beneficiarul avantajelor inovatiei germane
Ecosistemul urban, beneficiarul avantajelor inovatiei germane

Ecosistemul urban, beneficiarul avantajelor inovatiei germane

0

BauderKARAT Air+, membrana bituminoasa cu o acoperire speciala de substante active pentru neutralizarea poluantilor

Intr-o piata globala, unde cererea de membrana bituminoasa pentru acoperisuri este in crestere, Bauder vine cu sanitarul naturii, BauderKARAT Air+, o inovatie germana. Membrana bituminoasa  BauderKARAT Air+ contine substante active, care neutralizeaza noxele din aer, rezultate din activitatile industriale si din traficul auto, si curata apa meteorica de elemente nocive, transformand-o in apa reutilizabila in gradinarit.

Intr-un raport realizat de Markets and Markets[1] se estimeaza ca pana in 2026, cererea de membrane bituminoase in sectorul constructiilor, in special in regiunile Europa, America de Nord si Asia-Pacific va creste pana la 160.25 miliarde USD. Aceste membrane bituminoase pentru acoperisuri sunt preferate deoarece, printre multele avantaje pe care le au, permit mentinerea temperaturilor scazute vara si caldurii iarna, in interiorul cladirilor. Cresterea populatiei si dezvoltarea economica sunt direct proportionale cu cererea de cladiri rezidentiale si comerciale, care folosesc membranele bituminoase pentru acoperisuri[2].

 

BauderKARAT Air+, o inovatie importanta pentru ingineria ecologica

Ingineria ecologica[3] este proiectarea ecosistemelor durabile care interactioneaza si integreaza societatea umana cu mediul sau natural in beneficiul ambelor. Obiectivele sale includ refacerea mediilor naturale existente si crearea de noi ecosisteme durabile.

In societatea moderna, omul devine factorul cheie in designul ecosistemului urban. Bauder, unul dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial de membrane bituminoase si termoizolati de inalta performanta BauderPIR (poliizocianurat), intelege ca actiunile economice, culturale, sociale si psihologice ale omului, modeleaza ecosistemul urban. De aceea, intr-un mod responsabil, a introdus in portofoliul sau noi produse care sustin un mediu ecologic: BauderKARAT Air+, membrana bituminoasa cu o acoperire speciala de substante active pentru neutralizarea poluantilor, si BauderPIR Eco, material pentru izolare, care economiseste energie si protejeaza natura.

 

Rolul membranei bituminoase cu o acoperire speciala de substante active pentru neutralizarea poluantilor, BauderKARAT Air+ in ecosistemul urban

Membrana bituminoasa cu o acoperire speciala de substante active pentru neutralizarea poluantilor, BauderKARAT Air+ este creata ca fiind o parte importanta a functionarii ecosistemului urban, in care utilul este la fel de important ca esteticul. Este ideala pentru acoperisurile fotovoltaice, multumita unei mai bune reflexii datorate ardeziei alb-gri. Acoperisurile fotovoltaice imbina prin arhitectura si design energia verde cu natura. Impactul vizual creat de acoperisuri tine de regiune geografica, cultura, etica si estetica, iar in cazul acoperisurilor verzi, biodiversitatea ofera culoare si personalitate, care influenteaza politicile urbane.

Pe langa aceste beneficii pentru oameni, exista beneficii si pentru recuperarea vietii animalelor si a mediului, in special a padurii deteriorate de ploi acide.

Orasul, asa cum se gaseste in istorie, este punctul de concentrare maxima pentru puterea economica, administrativa si culturala a unei comunitati. El este forma si simbolul unei relatii sociale integrate intre scoala, justitie, teatru, locas religios, fabrica, birou, casa etc, om si natura. Responsabilitatea educatiei si succesului viitoarelor generatii revine generatiei actuale. Putem vedea exemple de cum dezvoltarea urbana neplanificata afecteaza natura si viata oamenilor. Ca urmare, societatile de pe tot globul iau in considerare incalzirea globala[4] si consecintele ecologice care contribuie negativ.

Bauder, prin inovatiile sale, ajuta la ameliorarea impactului negativ al dezvoltarii urbane in favoarea transformarii oraselor in locuri minunate si sanatoase, care folosesc la minim resursele naturale.

Membrana bituminoasa BauderKARAT  Air+ este o parte a solutiei, impreuna cu sistemele de acoperis verde Bauder.

Edilii din intreaga lume, impreuna cu guvernantii si cu Parlamentul European, incurajeaza dezvoltarea oraselor verzi si smart. Prin solutiile de energie verde, dezvoltatorii imobiliari ofera oamenilor modalitati de a reduce energia si costurile de exploatare, prin implementarea ultimelor inovatii din domeniul constructiilor. Peisagistii si arhitectii pun in aplicare cele mai noi metode in constructia unor orase durabile, viabile si nu in ultimul rand, smart.

In concluzie, Bauder, alaturi de cetatenii si factorii de decizie de la toate nivelurile guvernamentale, sunt preocupati de efectele schimbarilor climatice si de cum poate atenua impactul negativ asupra mediului inconjurator.

 

Membrana bituminoasa BauderKARAT Air+ purifica si creste calitatea aerului

Toate studiile arata, ca prin emisiile procesului de industrializare, temperatura aerului a crescut cu 1-1.5 grade Celsius fata de perioada 1850-1900.[5] Conform unei simulari create de echipa BBC Visual and Data Journalism , la nivel global temperatura va creste cu 3-5 grade Celsius pana la sfarsitul secolului, iar in cazul Romaniei ar putea creste cu pana la 5 grade Celsius pana in anul 2100. Oricare dintre scenariile generate de simulari ar putea deveni realitate in functie de actiunile noastre si de contra actiunea atmosferei pamantului, la noi niveluri de CO2 in viitor.

Urbanizarea si dezvoltarea industriala afecteaza calitatea aerului[6], cresterea temperaturii mediului ambiant si a consumului de energie. Acest lucru duce la randul sau la cresterea emisiilor de noxe si la poluare.

Membrana bituminoasa BauderKARAT Air + , spre deosebire de alte produse asemanatoare, foloseste dioxidul de titan (TiO₂) drept catalizator, care accelereaza functia de curatare a aerului. De asemenea, membrana bituminoasa BauderKARAT Air+ epureaza apa meteorica, transformand-o in apa reutilizabila in gradinarit. Obligatoriu, pentru ca procesul de auto-curatare sa se produca, membrana bituminoasa BauderKARAT Air+ se foloseste exclusiv pentru acoperisurile cu inclinatia minima de 2%.

Efectul benefic al BauderKARAT Air+ este resimtit imediat de asmatici si in timp de restul populatiei, prin efectele pozitive asupra sistemului respirator si reducerea riscului de cancer pulmonar.

 

1 m2 de membrana bituminoasa BauderKARAT Air+ neutralizeaza 4,0 mg oxid de azot /h

Dezvoltarea nivelului de trai are si consecinte negative, afectand calitatea aerului si favorizand aparitia ploilor acide. De asemenea, cresterea numarului de automobile si a traficului emana emisii mari de oxid de azot si monoxid de carbon, ceea ce determina cresterea temperaturii ambientale in ansamblu, in zonele urbane.

Pe durata de viata a acoperisului, 100 m² de membrana bituminoasa elimina 1 kg de oxid de azot (conform ISO 22197-1[7] , masurata si confirmata, degradarea este de cel putin 4,0 mg oxid de azot / m² / h), ceea ce corespunde cu emisiile poluante anuale al unui autoturism Euro 5, la fiecare 12.000 km. Cu o cantitate estimata de 1 milion de m² de membrane bituminoase BauderKARAT Air+, 10.000 de automobile pe an pot fi neutralizate in ceea ce priveste emisiile de azot.[8] BauderKARAT Air + isi pastreaza proprietatile de montare si exploatare intre -40 si + 150 grade Celsius, rezistand la sarcini statice mari, in conditii de calitate, siguranta si fiabilitate maxime.

Este cunoscut faptul ca suprafetele impermeabile de culoare inchisa, cum ar fi acoperisurile si drumurile absorb si depoziteaza caldura soarelui ziua, pe care o radiaza noaptea. Aerul conditionat elimina caldura unitatii exterioare in atmosfera, marind temperatura mediului, paradox care face ca racirea camerelor in interior sa necesite un consum mai mare de energie. Numarul mare de aparate de aer conditionat la nivel global transforma aceasta unitate generatoare de confort pentru oameni in elemente energofage si generatoare de caldura in atmosfera. Membrana bituminoasa BauderKARAT Air+, combinata cu efectul retroreflector al panourilor fotovoltaice, micsoreaza temperatura acoperisului, generand energie verde.

Nu putem ignora faptul ca lumea noastra este interconectata. Modificarile unui sistem natural vor avea un impact cumulativ asupra echilibrului global. Desi o actiune individuala de implementare a unei membrane bituminoase BauderKARAT Air+ poate parea insignifianta, efectele cumulate ale mai multor acte individuale pot avea un impact pozitiv  asupra oraselor noastre.

 

Cultura civica, mai mult decat un epifenomen al naturii

Cultura civica nu este un epifenomen al naturii, ci este modalitatea prin care omul isi organizeaza relatia cu aceasta, care se poate schimba. Ceea ce ramane la fel este faptul ca religia, arta, ideile, institutiile si stiinta prin care cultura civica se exprima sunt in cele din urma reflectari ale modurilor in care omul se raporteaza la natura[9]. Noi, oamenii, spre deosebire de alte specii, traim nu in natura, ci in relatia cu natura. Incepand cu gradina Eden si continuand cu pictura, literatura si muzica, relatia noastra cu natura este o cautare a sinelui. Inovatiile Bauder ne ajuta sa o integram si sa o pastram zi de zi, avand posibilitatea sa se bucure si generatiile viitoare de ea.

 

Despre Bauder

Bauder este unul dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial de membrane bituminoase si termoizolatii de inalta performanta BauderPIR (poliizocianurat). Incepand cu 2020, am introdus in portofoliul Bauder noi produse care sustin un mediu eco si organic: BauderKARAT Air+, membrana bituminoasa cu acoperire speciala de substante active pentru neutralizarea poluantilor, si BauderPIR Eco, material pentru izolare, care economiseste energie si protejeaza climatul. Compania garanteaza pentru acoperisuri de calitate si sigure – durabile, economice, cu garantia performantelor ridicate in toate domeniile. Apropierea de clientii si angajatii nostri este esentiala pentru succesul nostru pe termen lung. Mai multe informatii puteti gasi pe www.bauder.ro

[1] https://www.marketsandmarkets.com/PressReleases/roofing-chemicals.asp

[2] https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/global-bitumen-membranes-market

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925857412001310

[4] https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191114115946.htm

[5] https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-985b9374-596e-4ae6-aa04-7fbcae4cb7ee

[6] https://gahp.net/wp-content/uploads/2019/12/PollutionandHealthMetrics-final-12_18_2019.pdf

[7] https://www.beuth.de/de/norm/iso-22197-1/265633754

[8] https://www.baulinks.de/webplugin/2020/0201.php4

[9]Acoperisul este un element de arhitectura care defineste importanta si rolul constructiei: de la acoperisurile sarpanta care aduc aminte de indigeni si care se regasesc pe temple pentru a simboliza apropierea de divinitate pana la acoperisurile terasa, care simbolizeaza grija omului modern pentru ecosistem. Bauder crede ca termoizolatia si esteticul se completeaza reciproc in realizarea constructiilor moderne. Solutiile complete de sisteme pentru acoperisuri Bauder au fost create pentru a proteja si infrumuseta natura, astfel incat omul sa traiasca in armonie cu ea. Si asta datorita faptului ca Bauder priveste altfel natura. Iti voi prezenta in continuare criteriile filosofice, spirituale, istorice, ecologice si arhitecturale care stau la baza sistemelor de acoperisuri Bauder. Ce este natura pe care incercam sa o intelegem si sa o protejam? Natura este alterata de om, ea reflectand valorile si alegerile umane, modelate de contextul istoric, social, geografic etc; natura este o constructie culturala.

(https://matek.ro/rolul-acoperisurilor-in-arhitectura-organica-si-ca-element-decorativ/)