Home Stiri Amenajari, Finisaje, Iluminat Rolul acoperisurilor in arhitectura organica si ca element decorativ
Rolul acoperisurilor in arhitectura organica si ca element decorativ

Rolul acoperisurilor in arhitectura organica si ca element decorativ

0

Ce solutii complete de sisteme pentru acoperisuri ofera Bauder

Acoperis tip terasa sau acoperis tip sarpanta? Care ofera o termoizolatie foarte buna? Alegerea iti apartine pentru ca Bauder a creat de-a lungul timpului solutii complete de sisteme pentru fiecare tip de acoperis, astfel incat indiferent de preferintele estetice sau posibilitatile financiare, sa poti beneficia de cea mai buna termoizolatie.

Acoperisul este un element de arhitectura care defineste importanta si rolul constructiei: de la acoperisurile sarpanta care aduc aminte de indigeni si care se regasesc pe temple pentru a simboliza apropierea de divinitate pana la acoperisurile terasa, care simbolizeaza grija omului modern pentru ecosistem. Bauder crede ca termoizolatia si esteticul se completeaza reciproc in realizarea constructiilor moderne. Solutiile complete de sisteme pentru acoperisuri Bauder au fost create pentru a proteja si infrumuseta natura, astfel incat omul sa traiasca in armonie cu ea. Si asta datorita faptului ca Bauder priveste altfel natura.

Iti voi prezenta in continuare criteriile filosofice, spirituale, istorice, ecologice si arhitecturale care stau la baza sistemelor de acoperisuri Bauder. Ce este natura pe care incercam sa o intelegem si sa o protejam? Natura este alterata de om, ea reflectand valorile si alegerile umane, modelate de contextul istoric, social, geografic etc; natura este o constructie culturala.

 

Teoria clementiana a comunitatii plantelor

Nebraska Frederic Clements[i], un botanist, taxonomist si ecologist american de la inceputul secolului al XX-lea, a fost un pionier in studiul comunitatii plantelor si al succesiunii vegetatiei. El credea ca fiecare ecosistem tinde spre o comunitate naturala complexa, asemenea copilului care se  maturizeaza si ajunge adult. Aceasta comunitate, potrivit lui Clements si adeptilor sai, avea capabilitatea de a se perpetua, daca nu se intervenea in echilibrul sau natural.

Dupa aproape jumatate de secol, ecologistii au inceput sa abandoneze teoria clementiana deoarece si-au dat seama ca sistemele naturale nu sunt atat de echilibrate sau previzibile, si nu se dezvolta asemenea omului. In urma testelor, s-a demonstrat ca omul manipuleaza ecosistemele. De fapt, natura este o constructie profund umana, acest lucru fiind evidentiat in deceniile urmatoare de lucrarile cercetatorilor, antropologilor si istoricilor.

Academicianul Raymond Williams, un teoretician marxist galez, romancier si critic, scria in Culture and MaterialismIdeea de natura contine, desi adesea neobservata, o cantitate extraordinara de istorie umana” (pag 71). Aceasta idee este extrem de importanta deoarece impune o intrebarea legitima: ce este natura pe care incercam sa o intelegem si sa o protejam?

 

Acoperisul ca un element de design important

Tot la inceputul secolului al XX-lea, acoperisul terasa (sau acoperisul plat) a inceput sa fie din ce in ce mai folosit in Europa Centrala, acest lucru datorandu-se in special arhitectilor Adolf Loos si Le Corbusier. Acoperisul terasa era atat de preferat deoarece facea posibila orice forma de constructie cubista, foarte utila si placuta estetic. Adolf Loos si Le Corbusier au vazut in aceste acoperisuri nu doar o protectie indispensabila orizontala, ci si o parte functionala extraordinara: in functie de zona geográfica si clima, acoperisul terasa a fost folosit ca o extensie a spatiului de locuit – zona auxiliara, de circulatie, terasa etc.

Nu au inventat ei neaparat aceste functii. De exemplu, casele urmasilor lui Alexandru cel Mare din Valea Hunza ce apartine Pakistanului sunt asemanatoare celor din Himalaya si Caucaz, adica sunt case mici cu o singura camera si cu o deschizatura patrata in acoperis. Aceasta lasa sa patrunda lumina si sa se aeriseasca camera, permitand fumului sa iasa. Se poate inchide atunci cand conditiile meteorologice o impun. De asemenea, pe acoperisurile terasa se desfasoara munca zilnica a locatarilor, oferind spatiu de depozitate pentru fructe, legume si cereale pe timp de iarna, iar vara transformande-se in dormitoare J

Tibetul este iarasi un adept al acoperisurilor terasa, din aceleasi motive mentionate mai sus. Aici templele au acoperisul specific pagodelor cu incarcatura sacra simbolica.

Deci acoperisul devine dintr-o data un element de design multifunctional extrem de important.

 

Rolul acoperisurilor in arhitectura organica

Cateva decenii mai tarziu, Frank Lloyd Wright a preluat ideile Scolii de la Chicago si le-a implementat la nivelul cladirilor mici din suburbiile americane in care locuia clasa mijlocie. Aceste case “usoniene”, cum au fost denumite, aveau acoperisurile terasa cu iesire, fiind un motiv arhitectural foarte apreciat. A influentat generatii de arhitecti si, ca o mica curiozitate, tot el a construit in 1901 celebrele blocuri structurale Lexington Terrace Apartments din Chicago[ii]. Acestea se remarcau prin terasele din jurul unei curti centrale la care avea acces fiecare apartament. Acest design este predecesorul caselor in trepte. In 1911 apare si prima casa in trepte din Europa Centrala.

In anul 1927 intrebarea „care acoperis este mai eficient – terasa sau sarpanta?”, a impartit arhitectii in doua grupuri. Unii care considerau acoperisul terasa drept un simbol al epocii noi, in timp ce altii considerau acoperisul sarpanta o expresie a radacinilor indigene.

Daca inainte alegerea tipului de acoperis tinea cont de posibilitatile tehnologice si de preferintele arhitectilor, astazi acoperisurile terasa si cele sarpanta se regasesc in egala masura. Diferenta dintre ele o da tipurile de materiale care se folosesc in constructia lor.

 

Acoperis terasa sau acoperis sarpanta

In primul rand acoperisul terasa, asa cum aratam si mai sus, iti ofera numeroase optiuni de a fi creativ atat din punct de vedere ale posibilitatilor de proiectare, dar si din perspectiva termoizolarii si hidroizolarii.

In al doilea rand, exista 3 forme de acoperis terasa:

·         Acoperisul cald este cea mai buna optiune pentru acoperisul terasa neventilat. Poate fi realizat din beton armat cu otel masiv sau dintr-o structura portanta usoara. Este important sa stii ca asezarea compacta a straturilor protejeaza termoizolatia de umezeala.
·         Acoperisul usor, asa cum ii spune si numele, foloseste o structura portanta din otel, lemn sau beton poros. Se distinge de acoperisul terasa cald prin metoda de constructie care necesita cerinte ridicate privind calitatea si flexibilitatea izolatiei. Sistemul Bauder confera acestui tip de acoperis  o durata lunga de viata, fiind si o alternativa economica.
·         Acoperisul verde denumit si “smart roof” este o alegere ecologica, functionala si ornamentala. Kristin Getter de la Universitatea de Stat din Michigan din East Lansing si colegii ei au descoperit ca acoperisurile verzi au absorbit pana la 375 de grame de carbon pe metru patrat in cei doi ani de studiu[iii]. Despre acoperisul verde am mai vorbit si in alte articole, pe care le poti consulta aici.

Solutiile de sistem in cazul acoperisului terasa sunt fie sisteme pe baza de bitum sau material plastic, membrane BauderTHERM cu timp redus de aplicare sau sistemele autoadezive la rece BauderTEC, fie diferite elemente termoizolante BauderPIR. Deci posibilitatile sunt foarte variate si tin efectiv de cerintele si nevoile tale.

Solutiile de sistem pentru acoperisul sarpanta se aleg in functie de structura si panta acoperisului, de designul interior, destinatia cladirii si de eficiente energetica. Partea vizibila a capriorilor imbracata cu Bauder ofera pentru toate eventualitatile

·         elemente termoizolante corespunzatoare pe capriori

·         de interior

·         kombi

·         sistem de membrane sub invelitoare, secundare, sub acoperis

·          bariere de vapori.

Despre toate am scris mai pe larg intr-un alt articol pe care il poti gasi aici.

Din prezentarea de mai sus, intelegeti de ce Bauder tine cont in activitatea sa de tot ce inseamna traditie, tehnologie si inovatie, grija fata de natura si crearea unui climat frumos si sanatos pentru oameni.

 

Despre Bauder:

Bauder este unul dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial de membrane bituminoase si termoizolatii de inalta performanta BauderPIR (poliizocianurat). Incepand cu 2020, am introdus in portofoliul Bauder noi produse care sustin un mediu eco si organic: BauderKARAT Air+, membrana bituminoasa pentru neutralizarea poluantilor si BauderPIR Eco, material pentru izolare, care economiseste energie si protejeaza climatul. Compania garanteaza pentru acoperisuri de calitate si sigure – durabile, economice, cu garantia performantelor ridicate in toate domeniile. Apropierea de clientii si angajatii nostri este esentiala pentru succesul nostru pe termen lung. Mai multe informatii puteti gasi pe www.bauder.ro

 

[i] https://www.britannica.com/biography/Frederic-Edward-Clements

[ii] https://flwright.org/researchexplore/wrightbuildings/franciscoterrace

[iii] https://www.newscientist.com/article/mg19526216-900-smart-roofs-can-keep-you-cool-and-save-energy/