Home Topics DESIGN, MOBILIER, BAIE Integrarea solutiilor de sisteme pentru acoperisuri verzi in arhitectura urbana
Integrarea solutiilor de sisteme pentru acoperisuri verzi in arhitectura urbana

Integrarea solutiilor de sisteme pentru acoperisuri verzi in arhitectura urbana

0

De ce este nevoie astazi de terase circulabile pietonal si auto Bauder

Acoperisurile verzi nu sunt o inventie moderna, tehnologia si materialele fiind cunoscute de secole. Inca din 4000 i.Hr., constructorii si agricultorii si-au folosit cunostintele pentru a realiza temple sau constructii cu acoperisuri verzi pe suprafete mari, cum ar fi de exemplu gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon. In tari precum Islanda[i] sau Norvegia, unde natura este extrem de importanta, exista de secole gradini pe acoperisuri traditionale.

De aceea, multi arhitecti si dezvoltatori considera acoperisul verde un element integrator al  metropolelor. Intr-un articol precedent povesteam despre masurile pe care le-au adoptat guvernele mai multor tari, ca urmare a rolului important pe care il are in gestionarea apelor pluviale si a spatiilor deschise.  Cu cat creste numarul populatiei, al cladirilor si cu cat se dezvolta infrastructura, cu atat mai mult sunt recomandate acoperisurile verzi.

Ce inseamna termenul „acoperis verde”

In ultima decada, termenul de “acoperis verde”  s-a impus in mediul ecologic si a capatat noi valente in viata sociala a comunitatii. In ultimele luni, Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost in centrul atentiei cu negocierile pentru  Green New Deal, programul ecologic impartit pe 3 decade, ce are ca scop transformarea Uniunii Europene intr-o regiune cu emisii de carbon zero.[ii] Inclusiv in Romania au aparut noi studii care demonstreaza ceea ce banuiam cu totii: cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calitatii Aerului arata ca limitele nivelului de poluare din Capitala au fost depasite pentru anul 2019.

Greenpeace Romania a mai aratat ca sistemul de monitorizare functioneaza cu sincope majore, situatie recunoscuta si de autoritati.[iii] Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza problemelor cauzate de poluare.[iv] Intr-un articol trecut  discutam despre avantajele si beneficiile unui acoperis verde in marile orase, de aceea nu le mai enumeram aici.

Ca o definitie simpla, sistemele de acoperisuri conventionale si cele verzi, sunt partea superioara a unei structuri care au rol la exterior de protectie impotriva fenomenelor meteorologice, si la interior pentru crearea unui climat placut si sanatos.

Solutii de sisteme pentru acoperisuri verzi, ajutor la regenerarea naturii

Planificarea adoptarii solutiilor de sisteme pentru acoperisuri verzi la nivel de oras reprezinta un impact pozitiv asupra mediului. La nivel de proiect, solutiile de sisteme pentru acoperisurile verzi pot fi adoptate in jurul nevoilor specifice vietii urbane, iar aici ma refer la nevoia de recreere, de a lucra intr-un mediu sanatos, de a ne deplasa in jurul oraselor pe sisteme constructive – terase circulabile pietonal si auto. Posibilitatile pe care ni le ofera aceste solutii de sisteme pentru acoperisurile verzi sunt foarte multe, tocmai din dorinta de a „repara” natura si de a-i reda ce i s-a luat.

Un alt aspect pe care as vrea sa il detaliez mai jos si care din perspectiva mea este foarte important, este imbinarea arhitecturii cu aceste sisteme pentru a oferi solutii foarte eficiente si in acelasi timp estetice. Pentru propritetar, beneficiile de ordin economic, ecologic si social sunt pe termen lung.  Ca urmare a evenimentelor din Australia, a gradului de poluare al Bucurestiului, dar si al alor orase, cred a sosit timpul sa construim orase folosindu-ne de avantajele solutiilor de sisteme pentru acoperisurile verzi.

Fuziunea dintre peisaj, eficienta si arhitectura

Un aspect semnificativ al utilizarii sistemelor de acoperis verde este capacitatea acestora de a imbina arhitectura si peisajul cat mai eficient. Aplicarea lor individuala si cumulativa pe scara larga in mediile urbane poate oferi mai mult decat avantaje pentru mediu. Beneficiile pentru sanatatea fizica si psihica si dezvoltarea gustului pentru frumos pot fi obtinute NUMAI prin utilizarea sistemelor verzi pentru acoperis.

Imbinarea perfecta a peisajului si arhitecturii se realizeaza printr-un proces complet de proiectare si constructie care trebuie sa:

  • Imbine functiile acestor sisteme pentru acoperisuri verzi cu partea estetica
  • Imbunatateasca microclimatele urbane prin atenuarea impactului asociat dezvoltarii urbane
  • Relaxeze traficul si sa creasca numarul de parcari
  • Ofere un mediu mai placut si sanatos locuitorilor

Terase circulabile pietonal/auto Bauder

Sistemele de acoperisuri verzi pot oferi, pe langa beneficiile necontestate asupra mediului, si un spectacol estetic si un mod eficient de integrare a functiilor unui oras in peisaj.

Asa cum aratam si in introducerea articolului, se discuta tot mai mult despre schimbarile climatice la nivel mondial[v], dar si la nivel local. Un alt studiu recent arata ca numai in Bucuresti mor anual in jur de 12.000 de oameni din cauza poluarii. Saptamana trecuta, valorile ridicate de poluare din Bucuresti au fost egale cu cele din orasul australian Sydney, oras inconjurat de incendiile care au acaparat mare parte din continent.[vi]

In Bucuresti, o data cu ocazia adoptarii taxei de oxigen si cu lipsa  centurii capitalei, este de dorit o solutie salvatoare, atat din punct de vedere economic, cat si ecologic.

Pe langa problema transportului, mai exista si cea a parcarilor, care datorita spatiului urban limitat, al valorii ridicate a terenurilor, acestea sunt daunatoare mediului; in plus, isi pun si o amprenta nedorita asupra aspectului orasului. Singura solutie este integrarea sistemelor verzi de acoperis ca parte a procesului de proiectare si planificare.  Desi nu este o inovatie, construirea unui peisaj superb si functional peste structurile de parcari permite, de asemenea, introducerea de noi moduri de a privi parcarea in oras.

Pentru proiectele noi urbane, introducerea parcarilor subterane sau de suprafata este de obicei limitata de costuri sau de conditiile de mediu. Pentru orasele mai vechi, trebuie luate in considerare si detaliile ce tin de patrimoniu si de conservare.

In multe orase europene, in locurile unde exista cladiri de sute de ani, s-a interzis circulatia masinilor; cu toate acestea, exista si exemple unde cladirile au fost modificate pentru a se construi parcari. Imi place sa calatoresc mult si am vazut ce solutii pentru trafic au adoptate in Copenhaga.

La Paris, Champs-Élysées, desi complet renovat incepand cu 1977, prin construirea de parcari subterane, si recofigurarea[vii] circulatiei auto[viii] si pietonale,  se doreste anul acesta o upgradare ecologica pentru secolul 21 [ix].

Am creat solutiile complete Bauder pentru suprafete verzi pe zone cu trafic pietonal/auto, tocmai pentru a ajuta arhitectii si dezvoltatorii in proiectele urbane. Tehnologia noastra ne permite sa satisfacem preferintele clientilor si sa ne adaptam oricarui tip de arhitectura.

Suprafetele verzi pentru pietoni satisfac cerintele „invelisului rigid”, conform DIN 18351 si reglementarilor de specialitate.  Datorita unei mari varietati de sisteme Bauder pentru constructii noi sau pentru renovari, nu le putem detalia pe toate, ele fiind in stransa legatura cu cerintele clientului. Un consultantul de specialitate Bauder va poate prezenta toate combinatiile posibile pentru sistemele complete de acoperisuri verzi.

Enumeram totusi cateva si asteptam intrebarile tale legate de ele:

Suprafetele verzi pentru traficul auto trebuie sa suporte sarcini grele, un trafic intens si atunci depinde de structura acoperisului. In aceste zone elementul de dren si retinere Bauder DSE 60 va fi utilizat ca si un strat suport. Prin suprabetonarea corespunzatoare a acestuia rezulta o subconstructie stabila, placa suport pentru montajul dalelor rezistente la traficul auto. Mai multe detalii poti gasi aici.

Despre importanta solutiilor de sistem pentru acoperisuri verzi si arhitectura urbana vom mai discuta si in alte articole. Consider ca este nevoie de o constientizare a schimbarilor care ne asteapta in viitor si a posibilitatilor pe care ni le ofera tehnologia pentru a minimiza impactul asupra noastra si a viitoarelor generatii.

 

Despre Bauder:

Bauder este unul dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial de membrane bituminoase si termoizolatii de inalta performanta BauderPIR (poliizocianurat). Compania garanteaza pentru acoperisuri de calitate si sigure – durabile, economice, cu garantia performantelor ridicate in toate domeniile. Apropierea de clientii si angajatii nostri este esentiala pentru succesul nostru pe termen lung. Mai multe informatii puteti gasi pe www.bauder.ro

 

[i] https://www.boredpanda.com/grass-roofs-turf-houses-scandinavia/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic
[ii] https://www.politico.eu/article/the-commissions-green-deal-plan-unveiled/
[iii] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/limitele-de-poluare-au-fost-depasite-in-bucuresti-in-2019-monitorizarea-aerului-are-mari-probleme-1227531
[iv] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/harta-poluarii-in-capitala-in-timp-real-zona-unde-bucurestenii-respira-cel-mai-nociv-aer-1231254
[v] https://climate.nasa.gov/effects/
[vi] https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/poluarea-din-bucuresti-a-fost-egala-cu-cea-din-sydney-sambata-seara-ce-a-declansat-cresterea-impresionanta-1241174
[vii] https://www.citylab.com/transportation/2018/01/the-automotive-liberation-of-paris/550718/
[viii] https://www.sortiraparis.com/news/in-paris/articles/103767-the-champs-elysees-will-go-car-free-on-sunday-february-2-2020/lang/en
[ix] https://www.theguardian.com/world/2019/dec/18/its-a-little-worn-paris-champs-elysees-in-line-for-250m-make-over