Home Topics Arhitecti, Ingineri Cand este cazul sa schimbati ferestrele casei?
Cand este cazul sa schimbati ferestrele casei?

Cand este cazul sa schimbati ferestrele casei?

0

Sunt “termopanele” o moda sau o necesitate? Inlocuirea ferestrelor vechi poate fi necesara pentru a creste confortul interior si pentru a improspata designul casei. Va intrebati daca este cazul sa schimbati ferestrele? Va dam in continuare cateva repere care va pot ajuta sa luati o decizie.

Mobilier, electrocasnice, podele: mai devreme sau mai tarziu totul intr-o casa trebuie inlocuit, chiar si ferestrele! De fapt, ferestrele contribuie efectiv la confortul locuintelor si la starea de bine a oamenilor si, prin urmare, este important sa ne dam seama cand este timpul sa le schimbam .

Avantajele pe care le puteti obtine prin aceasta investitie sunt multe: ferestele moderne de calitate, influenteaza pozitiv temperatura si microclimatul din interiorul incaperilor, crescand izolarea termica a casei. Astfel, contribuie la reducerea costurilor pentru incalzire si racire. Schimbarea ferestrelor imbunatateste, de asemenea confortul acustic , reducand zgomotul care intra din exterior si, prin componentele specifice de feronerie, pot creste gradul de rezistenta la efractie al casei, facand-o mai sigura .

Dar, asa cum se stie, aceste beneficii insemna costuri. Cum ne putem da seama daca este oportun sa investim sau nu? Iata cateva intrebari pe care puteti sa vi le puneti inainte de a lua o hotarare.

1) Cati ani au ferestrele?

Prima intrebare pe care trebuie sa o puneti este cati ani au ferestrele dvs. Durata de viata a ferestrelor depinde de diversi factori cum sunt calitatea, uzura, expunerea la agentii atmosferici si materialul de constructie .

Fata de usile si ferestrele clasice din lemn , care fara intretinere isi pierd mai repede caracteristicile, usile din aluminiu izolat termic dureaza chiar si mai mult de 30 de ani, daca sunt bine intretinute.

2) Ferestrele izoleaza din punct de vedere termic si fonic?

O alta problema foarte importanta este capacitatea de izolare termica si fonica a ferestrelor. Daca simtiti curenti de aer, frig sau cald in camere, chiar cu ferestrele inchise, sau in apropierea ferestrelor, este un semn ca acestea sa nu mai functioneaza asa cum ar trebui si deci ca ar putea sa nu mai capabile  sa garanteze mentinerea temperaturii dorite in interior.

Uneori, chiar si ferestrele care la prima vedere pot parea intacte, de fapt nu mai sunt la fel de eficiente precum erau initial si provoaca condens, umezeala si mucegaiuri care sunt daunatoare pentru locatari si casa.

In plus, daca atunci cand sunteti in acasa auziti, de exemplu, tipete din strada , latratul unui caine, sau muzica care vine din vecini, atunci inseamna ca ferestrele dumneavoastra nu mai izoleaza fonic.

3) Mobilierul si tapiteria sunt decolorate?

In general, geamurile termopan sunt echipate cu un filtru special capabil sa blocheze razele UV care intra : daca observati ca mobilierul sau tapiteria expusa la soare isi pierde culoarea, atunci sticla ar trebui sa fie inlocuita.

4) Este dificila deschiderea si inchiderea ferestrelor?

Cand chiar si simplul act de a deschide si inchide ferestrele a devenit imposibil, este timpul sa le schimbati! Unele componente ale feroneriei se deterioreaza cu timpul si, daca sunt foarte vechi, este posibil sa nu mai gasiti piese de schimb. La  Schüco, piesele de schimb pentru sistemele noastre din aluminiu raman disponibile multi ani, tocmai pentru a raspunde acestei nevoi.

Ferestrele moderne au sisteme de inchidere foarte fiabile si sunt usor de utilizat, chiar pentru ferestre de mari dimensiuni. O noutate, foarte utila pentru protectia oamenilor si pentru pastarea igienei, sunt acum ferestrele cu manere antibacteriene .

5) Sunt ferestrele si usile noastre sigure impotriva spargerii?

Un alt factor de luat in considerare este siguranta : ferestrele vechi ar putea fi deteriorate sau nu mai sunt potrivite pentru a indeplini cerintele actuale antiefractie si, prin urmare, pot fi usor de deschis de catre un agresor.  Ferestrele moderne din profile de aluminiu izolat termic pot fi echipate cu elemente de feronerie de siguranta care cresc din punct de vedere mecanic clasa de rezistenta la efractie, si cu senzori care pot fi integrati in sistemele de supraveghere.

6) Mai este designul ferestrei pe placul dumneavoastra?

Nu in ultimul rand conteaza pentru noi aspectul estetic ! Daca tamplaria veche este  demodata si nu se mai potriveste cu decorul interior dorit, schimbarea ferestrelor sau usilor glisante poate fi o oportunitate excelenta nu doar pentru a creste confortul termic si fonic al locuintei, ci si pentru a da o noua imagine interioarelor .

Solutiile moderne pentru ferestre si usi glisante din aluminiu izolat termic sunt potrivite pentru elemente cu suprafata mare de geam, fie el termopan dublu sau triplu. Asfel, lumina naturala va intra nestingerita in incaperi pentru a le face si mai placute si mai primitoare, iar confortull termic si eficienta energetica sunt garantate.

Dupa ce ati gasit raspunsurile la cele 6 intrebari, puteti decide daca inlocuiti sau nu vechile ferestre. Uneori mici reparatii si intretinea corecta a ferestrelor, pot prelungi viata acestora.

Daca insa ati decis ca este necesara schimbarea, alegeti documentat ferestrele potrivite stilului de viata si bugetului dumneavoastra.