Home Topics Comunicate de presa Aplicatii stationare cu celule de combustie: Bosch intentioneaza sa inceapa productia la scara larga in 2024
Aplicatii stationare cu celule de combustie: Bosch intentioneaza sa inceapa productia la scara larga in 2024

Aplicatii stationare cu celule de combustie: Bosch intentioneaza sa inceapa productia la scara larga in 2024

0

Compania isi extinde colaborarea cu Ceres Power

  • Bosch si Ceres Power isi extind parteneriatul pentru a pregati productia la scara larga.
  • Obiectivul este o capacitate anuala de productie de aproximativ 200 MW.
  • Pana in 2024, Bosch planuieste sa investeasca sute de milioane de euro in celulele de combustie pe baza de oxid solid (SOFC).
  • Christian Fischer: „Consideram ca celulele de combustie pe baza de oxid solid de inalta eficienta reprezinta un element esential al furnizarii sustenabile de energie.”
  • Cu o eficienta generala de peste 85 de procente, celulele de combustie pe baza de oxid solid reprezinta o tehnologie net superioara oricarui alt convertor de energie.

 

Stuttgart, Germania / Horsham, Marea Britanie – Cand vine vorba de aplicatii stationare cu celule de combustie, Bosch mareste viteza. In 2024, furnizorul de tehnologii si servicii intentioneaza sa inceapa productia la scara larga a statiilor de generare distribuita a energiei, ce au la baza tehnologia celulelor de combustie pe baza de oxid solid – de aici si acordul de a extinde parteneriatul cu Ceres Power. Dupa succesul fazei de constructie a prototipului, cele doua companii doresc sa continue, initial cu procesul de pre-comercializare al celulelor de combustie stationare. Pentru sistemele SOFC, Bosch tinteste o capacitate anuala de productie de aproximativ 200 MW, cantitate suficienta pentru a alimenta cu energie electrica in jur de 400.000 de persoane in caminele lor. Bosch intentioneaza sa produca sistemele de celule de combustie stationare in fabricile sale din Bamberg, Wernau si Homburg, precum si in zonele sale de dezvoltare din Stuttgart-Feuerbach si Renningen – si va investi sute de milioane de euro pana in 2024. Aceasta inseamna ca Bosch se pozitioneaza in mod clar ca furnizor de sisteme de celule de combustie stationare si isi aduce propria contributie in acest segment. Se intentioneaza aplicarea tehnologiei SOFC pentru micile statii de generare distribuita a energiei cu posibilitate de conectare, care pot fi apoi utilizate in orase, fabrici, comert, centre de date si infrastructura de incarcare a autovehiculelor electrice. Bosch estimeaza ca piata productiei de energie descentralizata va atinge un volum de 20 de miliarde de euro pana in 2030.  Un total de peste 250 de angajati ai Bosch lucreaza acum in acest nou domeniu promitator – cu 150 mai multi decat acum un an. „Consideram ca celulele de combustie pe baza de oxid solid de inalta eficienta reprezinta un element esential al furnizarii sustenabile de energie. Pentru a realiza acest lucru, punem la comun expertiza Bosch din mai multe divizii”, spune dr. Christian Fischer, membru al consiliului de administratie Bosch, responsabil pentru sectorul Tehnologie pentru constructii si energie. „Cu sistemele de celule de combustie stationare, Bosch stabileste un nou domeniu de activitate in care dezvoltarea, productia, vanzarile si serviciile provin dintr-o singura sursa”, a continuat Fischer. „Impreuna cu partenerul nostru, Ceres Power, facem acum urmatorul pas important catre productia la scara larga.”

 

Bosch extinde parteneriatul cu Ceres Power

Din august 2018, Bosch si Ceres Power colaboreaza cu succes in domeniul dezvoltarii celulelor de combustie. Inca din toamna anului 2019, Bosch a reusit sa inceapa productia de prototipuri ale primelor sale sisteme de celule de combustie in Germania; in ianuarie 2020, a achizitionat o participatiune de aproximativ 18 procente in compania din Marea Britanie. Alianta a fost acum extinsa pana la includerea fazelor ce duc la productia la scara larga in 2024. Acordurile specifica modul in care Bosch va utiliza in continuare tehnologia partenerului sau, Ceres Power. „Suntem mandri ca am atins aceasta etapa in colaborarea cu partenerul nostru important, Bosch. Combinarea tehnologiei inovatoare Ceres cu expertiza in productie pe care o are Bosch a facut posibila crearea sistemelor de celule de combustie stationare, ce vor ajuta la depasirea provocarilor globale ale tranzitiei energetice”, spune Phil Caldwell, CEO al Ceres Power. „Asteptam cu nerabdare continuarea colaborarii noastre stranse cu Bosch.”

 

Sistemele SOFC sunt deja compatibile cu hidrogenul

Ceres Power este un lider in dezvoltarea celulelor inovatoare de combustie pe baza de oxid solid. Bosch detine o licenta extinsa a tehnologiei de la Ceres Power si produce din 2019 celule de combustie in propriile fabrici. Instalatiile pilot pentru celulele de combustie pe baza de oxid solid sunt deja testate cu succes in diferite locatii ale Bosch. Sistemele SOFC pot fi deja operate cu biogaz ecologic sau gaz natural si sunt deja compatibile cu hidrogenul, pentru sistemul energetic al viitorului.

Pentru orase si aglomerari urbane cu cerinte energetice ridicate, sistemele SOFC pot asigura surse de alimentare sustenabile – cu emisii zero de oxizi de azot, impuritati si CO2. Cu o eficienta generala de peste 85 de procente, celulele de combustie pe baza de oxid solid sunt net superioare oricarui alt convertizor de energie. Asa cum explica dr. Wilfried Kölscheid, care este responsabil pentru celulele de combustie stationare Bosch: „In functie de cerintele de furnizare a energiei, in viitor vor putea fi interconectate oricat de multe centrale cu aceeasi putere. Aceasta interconectare creeaza practic centrale care lucreaza impreuna pentru a furniza energie, acolo unde este necesara.”

 

 

Despre BOSCH

Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de peste 25 de ani si numara peste 8.000 de angajati in cinci entitati. In anul 2019, Bosch a inregistrat un volum de vanzari de 436 milioane de euro pe piata din Romania. Vanzarile totale nete, incluzand vanzarile companiilor neconsolidate si livrarile interne catre companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe langa centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj si unitatile sale de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnologie industriala, localizata de asemenea in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) in Timisoara. In Bucuresti, Bosch opereaza un birou de vanzari pentru produsele sectoarelor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. In plus, o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, in capitala tarii.
Mai multe informatii pe  www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Acesta are aproximativ 400.000 de angajati in intreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Compania a generat vanzari de 77,7 miliarde de euro in 2019. Operatiunile sale sunt structurate in patru sectoare de activitate: Solutii de mobilitate, Tehnologie industriala, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. Lider in IoT, Bosch ofera solutii inovatoare pentru case inteligente, Industrie 4.0 si mobilitate conectata. Bosch urmareste o viziunea unei mobilitatisustenabile si sigure. Compania isi foloseste expertiza in tehnologia de senzori, software si servicii, precum si propriul cloud IoT, pentru a oferi clientilor solutii conectate integrate dintr-o singura sursa. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovatii pentru o viata conectata, prin intermediul produselor si solutiilor care ori contin inteligenta artificiala (IA), ori au fost dezvoltate sau fabricate cu ajutorul ei. Bosch sporeste calitatea vietii la nivel mondial prin produse si servicii inovatoare si care starnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creeaza „Tehnica pentru o viata.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 440 de filiale si companii regionale din aproximativ 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, reteaua globala de productie si vanzari Bosch acopera aproape toate tarile din lume. Baza pentru viitoarea crestere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.600 de angajati in cercetare si dezvoltare, in cele aproximativ 126 locatii din lume, precum si aproximativ 30.000 de ingineri software.

Compania a fost infiintata in 1886 la Stuttgart de catre Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanica fina si inginerie electrica”. Structura speciala a actionariatului Robert Bosch GmbH asigura libertatea antreprenoriala a grupului Bosch, permitand companiei sa planifice pe termen lung si sa faca investitii semnificative pentru asigurarea viitorului sau. 92 de procente din actiunile Robert Bosch GmbH sunt detinute de fundatia caritabila Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt detinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Functiile de conducere antreprenoriala ale grupului sunt indeplinite de acest trust. Restul de actiuni sunt detinute de familia Bosch si de Robert Bosch GmbH.

Pentru mai multe informatii, accesati paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse