Home Topics Companii Finantarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro
Finantarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

Finantarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

0

Finantarea Grupului TeraPlast, cel mai mare producator de materiale de constructii cu capital romanesc, din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ajunge la suma de 16 milioane de euro. Investitiile vizeaza divizia Steel a Grupului in scopul dezvoltarii unitatilor de productie si cresterii prezentei regionale si vor fi derulate in decursul acestui an si al anului viitor.

 „Cele 16 milioane de euro pe care le va primi Grupul TeraPlast de la BERD au trei componente. O parte, respectiv 5 milioane de euro, merge catre Depaco, pentru finantarea partiala a unui proiect de extindere a capacitatilor de productie. Alte 5 milioane de euro vizeaza TeraSteel Serbia, pentru returnarea unei parti din imprumutul primit de la TeraPlast la infiintare. De asemenea, TeraPlast a decis majorarea capitalului social al TeraSteel Serbia cu 1,7 milioane de euro. Cea de-a treia componenta, in valoare de 6 milioane de euro, are acelasi obiectiv de dezvoltare a capacitatilor de productie si a pozitiei regionale ale diviziei Steel. Exporturile TeraSteel ajung in peste 25 de tari, iar in 2018 se apropie de 30 de milioane de euro. Ne desfasuram activitatea intr-o piata in dezvoltare, iar TeraSteel are deja pozitia de partener de incredere la nivel regional. Acordul cu BERD este un vot de incredere pentru demersurile noastre de a ne creste competitivitatea in piata si pentru potentialul Grupului TeraPlast.” a declarat Dorel Goia, Presedintele Consiliului de Administratie al TeraPlast.

Proiectul Depaco, cofinantat prin ajutor de stat, presupune dezvoltarea unei unitati noi de productie: spatii noi de productie, depozitare si utilaje de productie. Unitatea de productie care urmeaza sa fie dezvoltata in cadrul proiectului, va fi construita intr-o noua locatie si va avea o productie anuala cumulata de peste 10 milioane de metri patrati de tigla si profile.

Inaugurata in 2017, TeraSteel Serbia – prima unitate de productie cu capital privat romanesc deschisa in strainatate dupa 1990 – a devenit rapid, impreuna cu TeraSteel Romania, un exportator important in Sud-Estul Europei. Investitia totala in aceasta unitate de productie, de la infiintare si pana in prezent, se ridica la peste 6,5 milioane de euro. Dintre acestia, peste 1 milion de euro reprezinta investitia in modulul de panouri termoizolante cu vata minerala si in linia de tabla cutata autoportanta, realizata in decursul anului 2018. Capacitatea de productie a fabricii din Serbia este comparabila cu cea din Romania – aproximativ 2,2 milioane de metri patrati de panouri, anual.

Una dintre principalele componente strategice ale Grupului TeraPlast pentru 2019 este dezvoltarea diviziei Steel, iar finantarea din partea BERD va contribui la primele demersuri in aceasta directie.

Despre Grupul TeraPlast

Cu o traditie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este in prezent cel mai mare producator de materiale de constructii, cu capital romanesc. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe sase linii de business: Instalatii & Amenajari, Profile tamplarie, Granule, Panouri termoizolante, Fereste & Usi si Tigla Metalica (prin brandul Wetterbest). Grupul TeraPlast a deschis in octombrie 2017 TeraSteel Serbia, prima fabrica aflata integral in proprietatea unei firme romanesti, inaugurata dupa 1990.

Incepand cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listata la Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul TRP. Actiunile TeraPlast sunt incluse in indicii BET-BK, BET-XT, BET-XT-TR si BET-Plus.

Despre BERD

BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali din Romania. Banca promoveaza stabilitatea si diversificarea produselor din sectorul financiar, dezvoltarea infrastructurii, cat si restructurarea sectorului energetic si cresterea sustenabilitatii si eficientei energetice.

Totalul investitiilor BERD in Romania pana in prezent se ridica la 8,3 miliarde de euro in aproape 430 de proiecte.