Home Topics Companii Legatura dintre biodiversitate si acoperisurile verzi Bauder
Legatura dintre biodiversitate si acoperisurile verzi Bauder

Legatura dintre biodiversitate si acoperisurile verzi Bauder

0

Ce vegetatie trebuie sa folosesti pentru un acoperis verde si de ce este importanta genotipica lor

Naratiunile edenice descriu mitul primordial al naturii din Eden, ca fiind pura, si care din cauza activitatii umane, se transforma si atinge un grad mare de degradare. Serghei Alexandrovici Esenin, celebrul poet rus, idiliza natura (in detrimentul industrializarii), descriind-o ca pe o frumusete eterna, capabila sa vindece orice rana sufleteasca.  Cu toate acestea, astazi, orasele care se dezvolta neplanificat folosesc toate resursele naturale si economice in exces, perturband sistemele mediului.

In mod similar, folosirea excesiva a nutrientilor in agricultura, a dus la crearea unor problema grave de mediu, care ameninta sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator. De aceea, solutiile complete de acoperis, precum sistemele de acoperis verde, sunt utilizate din ce in ce mai mult, tocmai pentru a rezolva o parte din problemele create de urbanizare.

Mai jos, vei descoperi o serie de efecte pozitive si beneficii pentru care acoperisurile verzi Bauder sunt cautate in Romania, dar si pe plan international. Vom aborda in acest articol o parte din componentele unui sistem pentru acoperis verde, si anume vegetatia.

 

Diversitatea plantelor dintr-un acoperis verde Bauder

Diversitatea plantelor dintr-un acoperis verde il face mult mai rezistent la diversi factori de stres, cum ar fi insectele erbivore specifice sau conditiile dure de mediu, dar totodata diversifica fauna locala. Studiile ecologice, desi incipiente la acest capitol, demonstreaza faptul ca exista o dinamica similara intre ecosistemele naturale si cele create de acoperisurile verzi.

Plantele din compozitia unui acoperis verde trebuie sa fie rezistente la mediu, in functie de sensibilitatea la fenomenele naturale specific locale (vant, seceta, fluctuatii de temperatura etc.). De aceea, una dintre cele mai rezistente plante care se gaseste in portofoliul Bauder, dar si pe majoritatea acoperisurilor verzi din toata lumea, este specia de sedum.  Cercetarile ecologistilor din ultimii ani au aratat faptul ca o comunitate de plante diversa creeaza ecosisteme noi, durabile. Aceste detalii sunt importante atunci cand se decide proiectarea unui acoperis verde.

 

De ce este importanta diversitatea vegetatiei si ce plante se folosesc

Din perspectiva ecologica, literatura de specialitate descrie diversitatea plantelor de pe acoperisurile verzi ca fiind o bogatie genotipica. De exemplu, pe un acoperis verde se pot utiliza diferite specii de sedum sau se poate creste bogatia genotipica prin utilizarea unor butasi din alte populatii distincte.

Un proiectant de acoperis verde care isi doreste o optimizare a paletei florale, poate alege specii care infloresc in momente diferite din an pentru a prelungi durata de inflorire, astfel ochii privitorilor beneficiind de un tablou coloristic perpetuu. Specialistii Bauder te ajuta la selectarea materialului genetic, deoarece e important de stiut a priori care sunt proprietatile plantelor, daca sunt native in vederea inlocuirii vegetatiei distruse la ridicarea constructiilor si sa nu fie invazive.  Comunitatile de plante de pe acoperisurile verzi sunt deseori concepute pentru a indeplini simultan mai multe functii, cum ar fi cea estetica, retentia de apa, procesul de evapotranspiratie, dezvoltarea faunei etc).

Bogatia genotipica si diversitatea filogenetica a vegetatiei mai are o functie importanta si anume filtrarea nutrientilor poluanti inainte de a ajunge in bazinele hidrografice. De exemplu, incepand cu anul 2016, Romania a primit de la Banca Mondiala[i] un nou imprumut pentru a continua implementarea masurilor in vederea indeplinirii cerintelor Directivei Europene din 1991 privind nitratii[ii]. Obiectivul proiectului este acela de a reduce poluarea apelor cu nitratii folositi in agricultura.

 

Acoperisurile verzi Bauder ca habitat

Mentionam mai sus ca acoperisurile verzi sprijina biodiversitatea si ajuta la inlocuirea habitatului pierdut in urma procesului de industrializare. Ele nu au doar beneficii pentru comunitatile de plante, ci si pentru fauna locala. Numeroase insecte, pasari si animale nevertebrate, unele chiar pe cale de disparitie, au fost documentate ca traind pe acoperisurile verzi. Albinele, de exemplu, sunt unele dintre beneficiarii acestor tip de acoperisuri. Diversitatea faunei creste o data cu flora, prin diversitatea speciilor de plante din acoperisurile verzi Bauder. Prin prezenta unor anumite animale, unele plante produc de doua ori mai multe seminte.

Este un punct valoros castigat de orase deoarece industria constructiilor a dus la scaderea biodiversitatii urbane. Iata inca un motiv ancorat in prezent pentru care ar trebui sa optezi pentru acoperisurile verzi.

 

Rezistenta unui acoperis verde de-a lungul timpului

Este cunoscut faptul ca vegetatia este sensibila la insecte erbivore specifice, la agenti patogeni, dar tolereaza foarte bine factorii abiotici. Deoarece conditiile biotice si abiotice pot fluctua de la an la an, bogatia genotipica a unei comunitati din acoperisul verde creste probabilitatea ca cel putin o specie sa se poata dezvolta, mentinand calitatea acoperisului in ciuda schimbarilor climatice. In literatura din perspectiva ecologica, aceasta este vazuta ca o asigurare a calitatii acoperisurilor verzi Bauder, cu o durata de viata indelungata. Daca se selecteaza o diversitate de specii, rezultatul va fi o acoperire uniforma  si un pastel coloristic placut vederii pe tot parcursul anului.

Un alt rol important in longevitatea acoperisurilor verzi sunt componentele, incepand de la o hidroizolatie antiradacina, strat de separatie, de egalizare si protectie, pana la un drenaj sigur si stocarea apei. Un detaliu extraordinar este faptul ca Bauder ofera aceste solutii dintr-o singura sursa. Despre importanta vegetatiei am scris in acest articol, urmand sa detaliem restul componentelor in viitor.

 

Despre Bauder:

Bauder este unul dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial de membrane bituminoase si termoizolatii de inalta performanta BauderPIR (poliizocianurat). Compania garanteaza pentru acoperisuri de calitate si sigure – durabile, economice, cu garantia performantelor ridicate in toate domeniile. Apropierea de clientii si angajatii nostri este esentiala pentru succesul nostru pe termen lung. Mai multe informatii puteti gasi pe www.bauder.ro

[i] http://www.inpcp.ro/
[ii] https://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/nitrates/ro.pdf