Home Topics Companii Acoperisurile verzi Bauder si avantajele sale: oglinda viitorului in care dorim sa traim
Acoperisurile verzi Bauder si avantajele sale: oglinda viitorului in care dorim sa traim

Acoperisurile verzi Bauder si avantajele sale: oglinda viitorului in care dorim sa traim

0

Acoperisurile verzi Bauder sunt un epitet pentru atenuarea efectelor negative ale poluarii, a caldurii urbane, pentru utilizarea maxima a terenurilor urbane si pentru efectele benefice asupra sanatatii mintale.  Acoperisurile verzi din Romania si la nivel international au fost create ca un raspuns la eroziunea estetica a oraselor si la amenintarea mediului, ele fiind considerate de catre arhitecti un element integrant al practicilor de constructie durabila. Acoperisurile verzi Bauder sunt in sine mici ecosisteme, simple, ce fac referire la concepte ecologice aplicabile.

Legislatie pentru acoperisurile verzi

Datorita preferintelor clientilor, arhitectilor si dezvoltatorilor, multe municipalitati europene au mandatat incorporarea sistemelor de acoperis verde ca practica standard de construire. Acoperisurile conventionale fiind permeabile, imbunatateste calitatea apei si a aerului. De aceea exista numeroase directii de cercetare asupra beneficiilor acoperisurilor verzi, inclusiv asupra selectiei plantelor ce tine de agricultura urbana pe acoperisuri. Ele rezolva mai multe probleme economice si politice.

In Romania, Ghidul pentru proiectarea si executarea instalatiilor de canalizare a apelor meteorice in cladiri civile, social-culturale si industrial  a fost aprobat prin Ordinul nr. 832 din 8 octombrie 2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 841 din 11 noiembrie 2015[i]  Cand noi inca ne acomodam cu acest concept, in Franta, un decret revolutiona proiectarea si executia cladirilor comerciale. Ele trebuiau sa aiba acoperisuri partial cu plante si panouri solare. In spatele acestui decret au stat insistentele ecologistilor, pentru reducerea consumului de energie si infiltratiilor, favorizand in acelasi timp biodiversitatea.

Acoperisurile verzi si trenduri internationale

In 2020, in Franta, se va deschide cea mai mare ferma din lume pe un acoperis verde.  In Germania, orasul Stuttgart, al saselea ca dimensiune, este gandit ca „acoperisul verde al Europei” , in timp ce in Singapore acoperisurile verzi au inceput sa apara si pe autobuze[ii].

Peste Ocean, in America de Nord, acoperisurile verzi sunt ceva obisnuit pentru cladirile comerciale, fiind accesibile tuturor si devenind treptat adevarate ferme agricole.  De curand, San Francisco a creat o politica ce impune ca noile cladiri sa aiba acoperisurile verzi. Toronto, un alt oras fermecator, are politici legate de acest trend inca din anii 1990, incurajand dezvoltarea fermelor urbane pe acoperisuri.

Acoperisurile verzi sunt un  element integrator in urbanism, asa cum spuneam si la inceputul articolului, iar anul acesta Financial Times le-a inclus in top 6 tendinte identificate de dezvoltatori, investitori, experti si agenti imobiliari, care modeleaza cladirile rezidentiale, industriale si comerciale. Acesta este viitorul in care dorim sa traim.

Daca pana acum am adus in discutie mai mult cladirile comerciale, nu trebuie neglijate nici cladirile rezidentiale cu acoperisuri verzi. Desi „ecologizarea” locuintelor este destul de costisitoare, tot mai multi o adopta datorita constientizarii schimbarilor climatice. In Marea Britanie si nu numai, „o casa etica (cu acoperis verde) este mai durabila si devine ea insasi un simbol al statutului social”[iii]. Trebuie mentionat faptul ca o astfel de cladire rezidentiala detine si panouri solare.

Conform raportului Green Roof Market realizat de Grand View Research, Europa isi va mentine pozitia de lider al cladirilor rezidentiale, comerciale si industriale care au acoperisuri verzi. Acestea sunt preferate datorita beneficiilor sistemelor: reducerea  debitului de apa pluviala, facturile mai mici la energie prin conservarea caldurii iarna si a aerului rece vara. Mai mult decat atat, politicile guvernamentale stimuleaza cererea; Germania si Elvetia au mandatat  includerea acoperisului verde pe toate constructiile cu o suprafata mai mare de 330 de metri patrati. Legile acoperisului verde sunt sustinute de dovezi stiintifice.

In regiunile dezvoltate, cum ar fi Europa si America de Nord, acoperisurile verzi sunt considerate un factor de sustenabilitate pentru cladirile comerciale. Inovatiile tehnologice au facilitat o crestere a cererii de materiale de constructie ecologice, intrucat produsele sunt din ce in ce mai accesibile. Drept urmare, cererea a crescut simtitor in ultimii ani, in mare masura datorita dezvoltarii pietii constructiilor.

Solutii de sisteme complete Bauder

Bauder a fost primul producator care a dezvoltat sisteme constructive complete inca din 1972.  De la bariera de vapori pana la vegetatie, Bauder, unul dintre liderii pe piata sistemelor pentru acoperisuri, vine in intampinarea clientilor asigurand toate etapele, de la proiectare pana la executie: acoperis cu vegetatie extensiva, vegetatie intensiva, acoperis inclinat cu vegetatie, sistem de acoperis verde usor si pavaj pietonal/auto.

Plantele pentru acoperisurile verzi inlocuiesc partial vegetatia care a fost distrusa in procesul de constructie. Reduce consumul de energie, atenueaza zgomotele, creste durata de viata a acoperisurilor, sporeste biodiversitatea urbana prin furnizarea habitatului faunei salbatice si asigura un mediu mai placut si mai sanatos. Rentabilitatea investitiilor in comparatie cu acoperisurile traditionale sunt de necontestat.

Avantajele acoperisurilor verzi

Acoperisurile verzi au aparut datorita tehnicilor de proiectare avansate, a materialelor de constructie de ultima generatie si a ideilor emergente despre cum sa facem mediul construibil mai durabil si mai prietenos. Miscarea moderna de adoptare a acoperisurilor verzi a inceput in Europa in anii 1980, s-a raspandit in America de Nord si restul lumii dupa anul 2000. Mii de acoperisuri verzi se afla acum pe cladirile metropolelor din intreaga lume.

Analizand diferitele motive prezentate pentru promovarea politicilor publice care includ acoperisurile verzi ca parte a dezvoltarii durabile a cladirilor, se pot observa numeroase avantaje:

  1. Acoperisurile verzi Bauder sunt cea mai buna optiune in gestionarea apelor pluviale. In comparatie cu acoperisurile impermeabile traditionale, acoperisurile verzi retin cantitati mari de precipitatii, care in cele din urma revin in atmosfera prin evapotranspiratie. De asemenea, retinerea apei de scurgere depinde de tipul vegetatiei de pe acoperis, de volumul total al substratului, de compozitia acestuia si de natura lui. De aceea, acoperisurile verzi Bauder pot fi proiectate pentru a directiona scurgerea lenta a apei pluviale catre rezervoare, gradini sau iazuri.
  2. Acoperisurile verzi filtreaza poluantii, inainte de a ajunge in parauri sau lacuri.
  3. Vara, un oras cu suficiente acoperisuri verzi va avea temperatura globala redusa, deoarece acoperisurile verzi actioneaza ca izolator. Astazi temperatura medie globala este cu 0,850C mai ridicata decat la sfarsitul secolului al XIX-lea. Ultimele trei decenii au fost cele mai calde in comparatie cu cele precedente.[iv]

In timpul iernii, acoperisurile verzi pastreaza zapada, adaugand astfel un strat suplimentar de izolatie. Majoritatea membranelor acoperisurilor verzi au o durata de viata de aproximativ 20 de ani, in mare parte, degradarea lor fiind cauzata de lumina ultravioleta si de incalzirea globala.

  1. Acoperisurile verzi au o masa poroasa, acestea fiind atenuatoare de zgomot. In functie de adancime si compozitie, ele pot scadea impactul zgomotului de la un avion cu pana la 10 decibeli.
  2. In plus, acoperisurile verzi permit restabilirea habitatului pentru plante, pasari si insecte. Acoperisurile verzi atrag albinele si alti polenizatori.
  3. Exista numeroase hoteluri care au acoperisuri verzi unde pot fi create terase sau mici gradini de unde bucatarii isi aleg cu placere legumele sau ierburile aromatice.
  4. Cei ce lucreaza in cladiri de birouri cu acoperisuri verzi sunt mult mai productivi, deoarece acoperisurile verzi sunt o estetica a verdelui care aduce placere, reduce stresul si relaxeaza.

Despre Bauder:

Bauder este unul dintre cei mai importanti lider mondiali ce produc membrane bituminoase si termoizolatii de inalta performanta BauderPIR (poliizocianurat). Compania garanteaza pentru acoperisuri de calitate si sigure – durabile, economice si rezistente, cu pretentia de a oferi performante ridicate in toate domeniile. Apropierea de clientii si angajatii nostri este esentiala pentru succesul nostru pe termen lung. Mai multe informatii puteti gasi pe www.bauder.ro

[i] http://www.monitoruljuridic.ro/monitorul-oficial/841-bis/2015-11-11/
[ii] https://www.citymetric.com/fabric/green-roofs-improve-cities-so-why-don-t-all-buildings-have-them-4814
[iii] https://jacobinmag.com/2019/10/housing-capitalism-profit-motive-financial-times
[iv] https://ec.europa.eu/clima/change/causes_ro