Home Topics Companii După furtuna … linistea? Noutati OUG 114
După furtuna … linistea? Noutati OUG 114

După furtuna … linistea? Noutati OUG 114

0

CNP a acceptat actualizarea pretului la bitum si carburanti, dar a refuzat actualizarea pentru tevi, beton si agregate.

Dupa un inceput de an furtunos, parca acum apele s-au mai linistit in domeniul constructiilor, iar lucrurile au inceput sa se aseze. Chiar daca inca nu avem cadrul legal complet, putem sa ne bucuram de multe dintre avantaje. In discutiile mele cu oamenii din piata, am observat un lucru: lumea este constienta ca OUG 114, pentru constructii, a adus multe oportunitati si ca este de preferat sa avem o legislatie care ne ajuta (care mai are hibe) inca din luna Ianuarie decat sa asteptam pana in Iulie aceasta legislatie.

Stiu ca FPSC (Federația Patronatelor din Construcții) a venit inca din luna Ianuarie cu propuneri de imbunatatire, dar se pare ca mai avem putin de asteptat. Pe site-ul FPSC putem vedea si o parte dintre imbunatatirile propuse:

 • introducerea a 3 CAEN-uri suplimentare:
  • 2351 – Fabricarea cimentului,
  • 2352 – Fabricarea varului şi ipsosului,
  • 2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.
 • diminuarea procentului de 80% din cifra de afaceri care sa fie facut pe CAEN-urile din metodologie la 75% din cifra de afaceri
 • clarificarea modului in care se calculeaza daca te incadrezi sau nu, pentru firmele vechi sa se ia in calcul tot anul anterior, iar masurile sa fie valabile pentru tot anul in curs (asa drumarii nu o sa ma aiba problema cu contractele de deszapezire) iar pentru firmele noi sa se faca cumulativ pe anul in curs
 • clarificarea faptului ca si angajatii care au concedii medicale sau nu au norme intregi de munca vor beneficia de efectele OUG 114
 • introducerea prevederii cu ce se intampla daca nu respecti OUG 114 (deocamdata nu se intampla nimic)

Personal speram ca imbunatatirile vor fi adoptate odata cu OUG19/2019, dar din pacate deocamdata s-au adus completari doar in domeniul bancar, cel energetic si legat de pilonul 2 de pensii. Totusi, asa cum am zis mai sus, lumea deja s-a obisnuit cu noua legislatie si lucrurile au inceput sa reintre in normal.

Intre timp, dupa un joc de-a soarecele si pisica, s-a aprobat si bugetul pe anul 2019. Bugetul a tinut cont de o crestere destul de mare in constructii (o crestere in cota reala) care vine dupa 3 ani de scadere.

Practic, in cota reala, PIB-ul Romaniei ar trebui sa creasca cu 5,5%, iar constructiile sa contribuie cu 7,2% la aceasta crestere ajungand la o pondere de 5,8% din PIB fata de 5,6% cat a fost in 2018.

Asa cum am tot discutat, in piata, pentru urmatorii 2 ani, problema companiilor de constructii nu va fi daca pot castiga licitatii pentru contractele publice ci va fi, ce licitatii castigi ca sa poti sa-ti dezvolti cu adevarat compania (despre asta o sa discutam pe larg saptamana viitoare) si sa execute la un nivel bun de calitate ce ai executat.

Din pacate, deficitul de forta de munca in constructii este unul extrem de mare si ma tem ca asta va afecta si rata de livrare a proiectelor la timp.

Revenind la OUG 114.

Asa cum ma asteptam la inceputul anului, pana acum miza a fost pe actualizarea manoperei si din cate stiu 99% din cererile de actualizare au fost aprobate. De curand au inceput sa apara si alte cereri de actualizare. CNP a publicat raspunsul pentru:

 • bitum (de departe cel mai asteptat coeficient dupa problemele intampinate de drumari in 2018)
 • carburanti
 • material de constructii (tevi, beton, agregate)

Inainte de a discuta despre rezolutiile CNP sa nu uitam ca, actualizarea pretului contractului se poate face in situatii exceptionale (care nu puteau fi prevazute de contractant, cum ar fi schimbarile legislative) si se poate face fara sa existe o clauza de actualizare in contract. Ca o situatie sa fie considerata exceptionala, ea ar trebui sa duca la o crestere mai mare de 5% suplimentar fata de cresterea inflatiei.

Acum sa vedem si rezolutiile CNP.

Pretul bitumului se incadreaza in situatiile neprevazute si au fost date variatiile:

 • trimestrul 4 2018 vs. trimestrul 4 2017 – 17,1% desi trimestrul 3 2018 vs. trimestrul 3 2017 era 35,4%. Aici de exemplu variatia mi se pare foarte mare intre 2 trimestre si mi se pare foarte incurcata, pentru ca bitumul are o pondere foarte mare in lucrarile de drumuri (asa cum ne-a semnalat cineva saptamana trecuta). O variatie atat de mare nu este sanatoasa in nicio economie de piata si poate duce doar la specula. Documentul cu toti indicii se poate descarca de aici (la noi pe site)

Totusi CNP a sesizat variatiile foarte mari si a oferit drumarilor posibilitatea sa-si actualizeze contractele. Acum sa vedem daca coeficientii sunt cei resimtiti in piata pentru a debloca cu adevarat lucrarile. (vezi coeficientii calculati aici)

Pretul carburantilor se incadreaza in situatiile neprevazute si au fost date aceleasi variatii ca la bitum pentru ca se incadreaza sub acelasi cod „CAEN 19 : Fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului”.

Acesta a fost primul semnal de alarma tras de mine in momentul in care am vazut ca se vor folosi indici calculate de INSSE. INSSE poate sa dea indici pe ramuri. Nu are cum sa mearga sa vada variatiile la materiale specific. Pentru asta dadeam exemplul unui constructor care are de termoizolat 100 de blocuri dintr-un oras. Pentru el pretul polistirenului este important, dar daca vorbim de piata constructiilor in general polistirenul are o pondere foarte mica. Daca ar fi sa consideram piata constructiilor un copac, am avea elementele principale – trunchi, ramuri care sunt reprezentate de (beton, otel, fier, bitum) dupa avem elementele mai mici – ramurele secundare, frunze (ceramicele, concasatele) si dupa avem si mici pete pe aceste frunze (cum ar fi polistirenul).

Sugestia mea era ca pentru actualizare sa se vina cu 3 oferte care sa arate cresterea pretului si in acelasi timp sa avem o comisie care sa faca verificarile. Asta bineinteles merge mana in mana cu un control ferm (asa cum este si acum) de la Consiliul Concurentei.(vezi coeficientii calculati aici)

Preţul tevilor de PVC si PE, betonului şi agregatelor.(vezi coeficientii calculati aici) Acestea sunt încadrate pe CAEN 22, 23 şi respective 08 şi niciuna nu a fost admisă ca situaţia neprevazuta care sa intre sub incidenta actualizarii pretului contractului.

Tinand cont de cele de mai sus, as vrea sa vedem in continuare jumatatea plina a paharului. Acum avem un cadru legislativ in care sa cerem actualizari si revizuiri pe contracte. Este clar ca mai este spatiu de imbunatatire, dar tot este mult mai mult decat zero.

Ultimul aspect de care as vrea sa va aduc aminte este ca toate aceste actualizari se pot face cu cateva apasari de buton in eDevize, care va ofera functii care sa va ajute cu acest proces. Si aici va sugerez sa aveti grija pentru ca, de multe ori se pleaca pe un drum prost, deoarece unele soft-uri nu au pus la dispozitie functii cu care sa se poata face actualizarea F3-urilor, autoritatile contractante au decis sa mai adauge inca un indice in recapitulatie. Si acum vine intrebarea mea:

Cati indici noi aplicam la recapitulatie? Pe unii o sa-i calculam ca parte dintr-un alt indice? Cum fac sa nu amestec manopera, cu feroasele, cu neferoasele, cu bituminoasele, etc.?

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

tags:
le-dysfunction_online-shop/">online shop vacuum treatment for erectile dysfunction