Home Antreprenori de succes Un business de familie cu o coloana de otel: povestea sotilor Popa si a Master Metal
Un business de familie cu o coloana de otel: povestea sotilor Popa si a Master Metal

Un business de familie cu o coloana de otel: povestea sotilor Popa si a Master Metal

0

Sunt sigura ca lui Zeus i-ar placea acest subiect. Sau lui Tem Madog, maestrul din universul Star Wars, care fabrica oțelul Madog, un metal inimaginabil de durabil, utilizat la sabiile Jedi Force. Te invit sa descoperi in urmatoarele minute un univers fascinant al metalului, cu povesti despre antreprenoriat familial, curaj, puterea de a face lucrurile diferit. Numele acestui univers este Master Metal, un business de familie creat pentru a aduce pe piata din Romania ceea ce ii lipsea: tehnologii noi, solutii variate, servicii impecabile.

In spatele oricarei afaceri este un el sau o ea. Astazi sunt ei, sot si sotie, Bogdan si Ana-Maria, doi absolventi ai Facultatii de Chimie, care stiu ca adevarata chimie o pot face doar oamenii. Vei descoperi o poveste despre o vointa de fier si o coloana vertebrala dreapta, in care cu siguranta te vei regasi.

A fost odata ca niciodata…

…am realizat, inca de pe bancile facultatii, ca nu pot sta inchis intr-un laborator, si ca imi doresc sa lucrez cu oamenii, sa fiu intr-un contact continuu cu acestia.

O provocare. Ideea de a crea Master Metal a fost o provocare personala pe care a simtit-o atunci cand era absolvent al Facultatii de Chimie si mai tarziu angajat.  Chiar daca am terminat atat eu cat si sotia, Facultatea de Chimie Organica, am realizat, inca de pe bancile facultatii, ca nu pot sta inchis intr-un laborator, si ca imi doresc sa lucrez cu oamenii, sa fiu intr-un contact continuu cu acestia.

De aceea si vede rolul de manager mai mult ca pe o oportunitate de a face schimbari, decat ca pe un statut.  “Mi-am dorit inca de cand m-am angajat sa fiu manager, nu neaparat director; am considerat ca pot face lucrurile mult mai bine, ca pot lucra usor cu oamenii, ca ii pot coordona, ca pot avea rezultate mai bune, ca interactionez foarte bine cu clientii, partenerii de afacere”.

…Master Engineering, un business cu grupuri de pompare fluide

Totusi, cronologic vorbind, raspunsul la provocarea sa nu a fost de prima data Master Metal, ci Master Engineering, un business cu pompe si grupuri de pompare, care a venit ca ceva firesc, ca o continuitate a experientei cumulate, a tipului de activitate (dinamica, motivanta, utila) si a necesitatii de a oferi solutii specializate, profesioniste in domeniu (cu totii cred ca observam, pe an ce trece, lipsa specialistilor dedicati unui domeniu, care stiu ce vorbesc, vin cu solutii si, mai ales, si le asuma).

Provocarea personala s-a pliat foarte bine si pe cerintele pietii de atunci. Vorbim de 2012, cand a pus pe picoare business-ul Master Engineering, ce oferea ca si astazi solutii tehnice si furnizare de echipamente de pompare in domeniul industrial. Din 2015, se axeaza pe productie de grupuri de pompare, pentru uz civil, industrial, irigatii si incendiu.

….Master Metal, ce ofera solutii de debitare cu plasma si executie de confectii metalice

Abia in 2019 a inceput sa dezvolte divizia de confectii metalice, in domeniul constructiilor si industriei de profil. Master Metal se distinge deja pe piata prin solutii complete si complexe, ce imbina cele mai eficiente inovatii tehnice din industria prelucrarilor metalice cu experienta personalului, garantia produsului bine executat, dar si cu parteneriatele de lunga durata cu clienti multumiti.

La inceput insa a descoperit ca lipsa de cunoastere si cea a profesionalismului a transformat piata intr-o oferta caracterizata prin preturi mici si calitate slaba. Daca la inceput clientii isi doreau costuri reduse, chiar si in detrimentul calitatii, acum, Bogdan si Ana-Maria incearca sa schimbe aceasta mentalitate, investiind in tehnologie, in oameni si in consultanta. Putini realizeaza faptul ca, orice leu investit se va regasi inzecit pe parcurs. Din punctul meu de vedere, calitatea inseamna valoare; valoare, de care cu totii vom beneficia. Daca stam sa analizam domeniul industrial, calitatea inseamna reduceri de timp, si de costuri. Ce ar inseamna, la nivelul unei fabrici, oprirea unei linii de productie, din cauza defectiunii unei pompe?

Viteza de reactie, de la etapa de ofertare pana la raspunsuri si clarificari, reprezinta unul dintre avantajele Master Metal. Celelalte avantaje tin de calitatea produselor, a solutiilor diversificate pe care clientul le are la dispozitie si stie ca sunt conform standardelor europene. Nu trebuie neglijat raportul calitate-pret, care este perfect pentru toate tipurile de bugete datorita diversificarii solutiilor.

Solutiile de astazi si de maine

Sunt cele doua business-uri care se completeaza si care ajuta alte business-uri sa se dezvolte. Master Engineering si Master Metal raspund foarte bine tendintelor actuale. Dinamica din piata este produsa de schimbarile din sectorul de constructii civile si industriale. “Interconectarea pietelor, informatia, flexibilitatea sistemelor logistice au determintat si au facilitat accesul mult mai facil la solutii tehnice si produse de calitate, la posibilitatea compararii si optimizarii. Noi, ca specialisti, avem acum la indemana solutii diverse, si ramane la latitudinea noastra sa oferim si sa promovam ce este mai bun.”

Daca sotia sa este cea care se ocupa de partea administrativa, Bogdan face ce stie mai bine: ofera consultanta si solutii. “Plec de la intalniri, unde vad oameni multumiti. Cineva a trecut pe la dansii si le-a explicat, pe intelesul lor, tema cu care se confrunta. Piata este mare si deschisa, firmele incearca sa isi impuna pretul si solutia tehnica, dar prea putine vin, fata in fata cu clientul, si dovedesc calitatea de specialisti in domeniu, nu doar de vanzatori.”

Ambele business-uri se adreseaza in primul rand companiilor, beneficiarii finali fiind firmele de constructii, de instalatii, de proiectare etc. Pentru persoanele fizice, Bogdan ofera consultanta gratuita privind diversele solutii de pompare apa in domeniul casnic pentru ca cei mai multi ajung la el dupa ce au cumparat din magazine si nu au avut tot suportul necesar sau un au stiut ce sa cumpere.

Planuri de viitor

Bogdan si Ana-Maria isi doresc sa implementeze cu bine proiectul Master Metal, accesat prin fonduri europene. “Imi doresc sa dezvolt cat pot de mult segmentul prelucrarilor metalice, chiar daca profitul va fi zero tinand cont de investiile mari pe care le avem in derulare.

Master inseamna solutii tehnice si consultanta in domeniu, produse de calitate si calitatea executiei. Inseamna asumarea responsabilitatii, servicii impecabile si colaborari de lunga durata. Compania a fost infiintata in ideea diversificarii activitatii si a executiei de produse metalice (nu neaparat confectii metalice). “Imi doresc foarte mult sa investesc in oameni si in tehnologie, astfel incat sa putem oferi produse (nu doar servicii) cu valoare adaugata; mai ales pentru industria interna sau externa. Consider ca acest demers reprezinta adevarata provocare de business, in care iti doresti cu adevat sa faci productie, nu doar sa intermediezi. In conditiile in care pornesti la drum cu propriile forte, atat tehnice cat si materiale, in conditiile in care mediul intern nu te ajuta, cand oameni de calitate gasesti tot mai greu si pe care, iti doresti cu adevarat sa ii platesti la valoarea lor, sunt constient ca nu va fi usor”.

4 sfaturi pentru antreprenori, la inceput de drum sau nu

  1. Consider ca SERIOZITATEA SI PROFESIONALISMUL sunt doi factori cheie intr-o afacere, fie ea cu experienta sau la inceput.
  2. Oamenii nu vor solicita serviciile pe care le oferi daca nu se pot baza pe tine. In primul rand ca om si apoi ca specialist. Deja pentru clientii nostri vechi, nu mai suntem doar o companie, ci mai ales suntem parteneri si prieteni.
  3. ADEVARUL este primordial. Pozitia mea ferma este de a spune adevarul. Nu pot comunica partenerului meu de afaceri decat situatia reala, indiferent care este aceasta. Consider ca este corect si firesc. Probleme si situatii incomode pot aparea, ideea este ca noi sa fim verticali si sa tratam lucrurile cu profesionalism.
  4. Fii deschis cu partenerii tai. Colaboreaza cu ei asa cum doresti sa lucreze ceilalti cu tine. Nu vei primi mai mult decat ceea ce oferi.