Home Topics Comunicate de presa STUDIU de piata RE/MAX si Imobiliare.ro – Cele mai mari provocari din piata imobiliara in 2019 si principalele tendinte in 2020
STUDIU de piata RE/MAX si Imobiliare.ro –  Cele mai mari provocari din piata imobiliara in 2019 si principalele tendinte in 2020

STUDIU de piata RE/MAX si Imobiliare.ro – Cele mai mari provocari din piata imobiliara in 2019 si principalele tendinte in 2020

0

RE/MAX Romania, parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, prezinta concluziile studiului anual realizat in parteneriat cu Imobiliare.ro despre piata imobiliara –  o retrospectiva a anului 2019 si principalele tendinte pentru 2020.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 208 respondenti, specialisti in imobiliare, din 34 de orase de la nivel national, si evidentiaza principalele caracteristici ale pietei imobiliare in perioada analizata (decembrie 2018 – octombrie 2019), precum si opiniile respondentilor referitor la tendintele in domeniu pe parcursul anului 2020.

Principalii factori care au influentat piata imobiliara in 2019

Potrivit specialistilor, piata imobiliara din Romania cunoaste o tendinta de crestere constanta. Cel mai puternic factor de influenta a acesteia in decursul lui 2019 a fost cresterea preturilor proprietatilor, raspuns ales de 40% dintre respondenti. La o diferenta considerabila, 13% dintre respondenti au ales scaderea nivelului de proprietati disponibile la vanzare, 9% – accesul dificil la surse de finantare si 8% – cererea de achizitii in crestere.

Evolutia indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost in topul factorilor de influenta a pietei, nu a mai cantarit atat de mult in 2019, potrivit respondentilor, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strans legat de influenta scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima

Casa, care a fost indicat de 6% dintre specialistii chestionati. La acelasi nivel se situeaza, dupa parerea acestora, si oferta insuficienta de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) si accesul relativ usor la surse de finantare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului in raport cu principalele monede.

Prognoza pentru 2020 – preturile pot cunoaste cresteri cu pana la 10%

Raportat la preturile proprietatilor, anul trecut s-au inregistrat usoare cresteri, in trimestrul al treilea atingand o medie de 1,610 euro/mp in Cluj-Napoca, 1,380 euro/mp in Bucuresti, 1,230 euro in Timisoara si 1,010 euro/mp in Iasi. Potrivit specialistilor RE/MAX Romania, in 2020 preturile vor creste usor in zonele cu potential de dezvoltare economica, cu pana la 10%.

„Raportat la evolutia pietei imobiliare din Romania, aceasta se afla, de o buna perioada de timp, intr-o faza de maturitate si se va mentine astfel. Nu se afla intr-un boom imobiliar, dar nici nu va intra intr-o criza, asa cum s-a speculat in ultima vreme. Doar daca la nivel mondial se vor declansa fenomene imobiliare extreme, atunci, in mod firesc, si Romania va fi afectata”, a declarat Razvan Cuc, Presedinte RE/MAX Romania.

Analiza comparativa cu statele europene*

In topul tarilor europene cu cele mai scumpe locuinte se afla Franta, cu 4,016 euro/mp, urmata indeaproape de Marea Britanie, cu un pret mediu de 3,753 euro/mp. In Olanda, care se afla la mijlocul clasamentului, locuintele sunt vandute, in medie, cu 3,405 euro/mp. Pe de alta parte, in Romania, potrivit datelor imobiliare.ro, pretul pe metrul patrat a ajuns la 1,341 euro.

In randul capitalelor europene, locuintele din Paris au inregistrat anul trecut cel mai mare pret pe metru patrat la vanzare – 12,910 euro, reprezentand 321% din media preturilor la nivel national. Comparativ, in Bucuresti, pretul mediu este de peste 9 ori mai mic, respectiv 1,380 euro/mp.

„Piata imobiliara locala detine inca un mare potential de dezvoltare in contextul in care suntem in continuare cea mai mare piata de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a detine o proprietate determina, asadar, o cerere accelerata in imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai multi romani investesc in locuinte secundare, iar preturile scazute ale imobilelor, cat si randamentele ridicate din inchiriere, comparativ cu cele europene, ne ofera avantaje competitive in deciziile investitionale”, a adaugat Razvan Cuc.

*Sursa: Studiu Deloitte 2019: Property Index, Overview of European Residential Markets

Pentru continutul complet al studiului realizat de RE/MAX si Imobiliare.ro accesati: https://bit.ly/2RKjrh3

 

Despre RE/MAX

In Romania, RE/MAX este cea mai mare retea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare numar de  agenti imobiliari, avand, in prezent, 50 de francize si peste 450 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand national in imobiliare. Planul de extindere la nivel national al RE/MAX Romania vizeaza, pana in 2023, 110 birouri francizate si peste 1.000 de agenti imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider in real-estate, fiind franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, infiintata in 1973 in Denver, are astazi peste 125.000 de agenti afiliati, in 8.000 de birouri, aflate in cca. 110 de tari din intreaga lume. In Europa, RE/MAX este prezent in 38 de tari, cu peste 2.000 birouri si 24.000 de agenti, continuand sa se extinda. Pentru mai multe detalii accesati: www.remax.ro