Home Topics Comunicate de presa Schimburile comerciale romano-germane au depasit 40 mld. EUR
Schimburile comerciale romano-germane au depasit 40 mld. EUR

Schimburile comerciale romano-germane au depasit 40 mld. EUR

0

AHK Romania anunta rezultatele schimburilor comerciale bilaterale pe anul 2023, preluate de la Biroul Federal de Statistica al Germaniei, Destatis

Schimburile comerciale intre Germania si Romania au insumat anul trecut 40,8 mld. EUR, Romania ajungand pe locul 17 intre partenerii comerciali ai Germaniei, o urcare de trei pozitii fata de anul precedent. Cresterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2022 este de 6,3%. Importurile din Romania s-au ridicat la 19,4 mld. EUR (+ 9,8%), iar exporturile Germaniei catre Romania au atins 21,5 mld. EUR (+3,3).

„Observam ca Romania a urcat in topul partenerilor comerciali ai Germaniei. Acest fapt ne arata ca dinamica relatiilor bilaterale de comert intre cele doua tari se mentine, in ciuda numeroaselor provocari. Romania reuseste sa convinga multe companii germane ca este un amplasament de afaceri atractiv. Sunt interesate in special acele companii care doresc sa-si sporeasca rezilienta fata de lanturile internationale de aprovizionare, precum si cele care cauta un amplasament investitional inovator pentru cercetare si dezvoltare in Europa”, spune Sebastian Metz, Director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania.
Cu acest volum al schimburilor economice Germania ramane primul partener comercial al Romaniei.

 

Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania)

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 600 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. De la 1 ianuarie 2020, in cadrul AHK Romania functioneaza si Centrul de competenta pentru Republica Moldova. Dorim astfel sa intensificam relatiile de afaceri intre companii din Romania, Republica Moldova si Germania si sa contribuim semnificativ la dezvoltarea economica a Republicii Moldova.

Laitmotivul AHK 2024: Innovation Drives the Future

Inovatia este forta motrice a progresului. Ea ne schimba viata si ne modeleaza viitorul, oferind solutii pentru provocarile locale si globale. Inovatie inseamna crestere economica si cresterea nivelului de trai – dar si tehnologii de ultima generatie, transformare si adaptare la situatii noi. De aceea dedicam acest an temei „Innovation Drives the Future”. AHK Romania joaca deja un rol central in promovarea inovarii in cadrul comunitatii de afaceri romano-germane, prin sustinerea activa a cooperarii in diferite domenii inovatoare, precum si a politicilor economice orientate catre inovare.