Home Topics Companii Opinie Florin Manoloiu: De ce noi nu vrem o tara ca afara?
Opinie Florin Manoloiu: De ce noi nu vrem o tara ca afara?

Opinie Florin Manoloiu: De ce noi nu vrem o tara ca afara?

0

Auzim foarte des sintagma ”Vreau o tara ca afara”! Ehhh, noi nu vrem o tara ca afara, deoarece Romania are lucruri bune la care nu trebuie sa renunte.
O sa ma folosesc de Graficul de mai jos pentru a explica mai bine acest lucru.

Orientarea pe termen lung inseamna modul in care fiecare societate trebuie sa mentina unele legaturi cu propriul trecut in timp ce se confrunta cu provocarile prezentului si viitorului , iar societatile prioritizeaza aceste doua obiective existentiale in mod diferit.
Societati normative, care inregistreaza scaderea acestei dimensiuni, prefera, de exemplu, sa mentina traditiile si normele onorate in timp ce urmaresc schimbarea societatii cu suspiciune. Cei cu o cultura care joaca un rol inalt, pe de alta parte, iau o abordare mai pragmatica: ele incurajeaza economia si eforturile in educatia moderna ca o modalitate de a se pregati pentru viitor.

Romania are un scor intermediar de 52 pe aceasta dimensiune.
Unul dintre principalele lucruri care ghideaza o persoana in viata este locul din care-si trage radacinile, asa ca nu, nu vrem o tara „ca afara”. Vrem ca Romania sa progreseze, sa aiba infrastructura rutiera din Germania, sa aiba sistemul de sanatate din Marea Britanie, performantele sistemului educational din Finlanda, dar in acelasi timp sa pastreze traditiile asa cum s-au pastrat in multe dintre satele Bucovinei.
Pentru asta, este nevoie ca noi toti sa facem un pas inainte, sa fim o versiune mai buna a noastra, sa ne uitam mai putin in curtea vecinului si mai mult in ograda noastra.

Ei bine… privind indicele „individualismului”, ceva imi spune ca suntem inca o societate colectivista. Acest lucru se manifesta printr-un angajament pe termen lung fata de grupul de membri, fie ca este vorba despre o familie, o familie extinsa sau relatii extinse. Dar, ma gandesc ca acest lucru se trage si din faptul ca suntem o tara post-comunista.

Cand ne laudam cu toate bogatiile Romaniei trebuie sa constientizam si dezavantajele pe care ni le-a adus pozitionarea geografica la limita dintre Est si Vest. De-a lungul secolelor romanii si-au dezvoltat o caracteristica care ne-a ajutat sa mergem mereu inainte, de fapt (mai bine zis), sa ne continuam mereu calatoria (ca de inaintat am inaintat mai greu). Adaptabilitatea. Am reusit sa ne adaptam oricarei noi situatii, oricarei amenintari si astfel am devenit adevarati supravietuitori.

Din pacate, ca sa supravietuiesti, este nevoie ca tot timpul sa fii in garda, sa nu ridici vocea prea tare, sa fii tot timpul suspicios si sa nu te increzi in nimeni.
Daca va intrebati ce legatura au toate astea cu constructiile, va spun ca sunt la fel de strans legate cum este legata supravietuirea de prezenta soarelui.

Am vazut de multe ori cat de greu reusesc doi oameni sa fie deschisi, sa colaboreze fara piedici, sa aiba incredere unul in celalalt si astfel, sa reuseasca sa se dezvolte impreuna. Acum, putem doar sa inmultim acest factor de neincredere cu 5 si sa condimentam cu putina sare si piper ca sa cream tabloul unui proiect de constructii.
De ce?

Pentru ca sunt mult mai multe parti implicate in joc, pentru ca riscurile sunt foarte mari, pentru ca asteptarile sunt foarte mari. In momentul in care am constientizat acest aspect, misiunea noastra a devenit foarte clara.
Ca sa progresam, avem nevoie sa construim Romania pe o fundatie de incredere.
O Romanie construita prin incredere, inseamna o Romanie care nu mai inainteaza cu frana de mana trasa.


Acum 10 ani am inceput calatoria eDevize, intr-un apartament din Bucuresti, cu o echipa tanara care isi dorea sa faca lucrurile „altfel”. Dupa mii de ore lucrate, in 2012 am lansat primul nostru produs, eDevize Esential, primul si singurul program gratuit pentru devize.
Timp de 2 ani, am strans si integrat parerile utilizatorilor, iar in 2014 am lansat eDevize Plus, varianta profesionala a eDevize. Inca de la lansare, eDevize Plus a fost cel mai usor de utilizat produs din piata, lucru pentru care trebuie sa multumim oamenilor care au fost alaturi de noi inca din 2012 si care ne-au transmis constant sugestiile lor de imbunatatire.
In acesti ani, am reusit sa devenim unul dintre cele mai cunoscute programe din zona devizelor si chiar din piata constructiilor, si in mod clar, programul cu cea mai rapida crestere a adoptiei si a cotei de piata.
Am fost intrebati de curand care este secretul acestei ascensiuni.
Lucrurile sunt destul de simple – mii de ore de lucru pentru dezvoltare, viteza rapida de reactie pentru a fi primii care implementeaza schimbarile de legislatie, mii de ore de consultanta in constructii oferite clientilor nostri. Toata aceasta munca este impachetata in cea mai de pret valoare a companiei noastre: Asumarea = Responsabilitatea fata de clientii nostri

Revenind putin la contextul Romaniei, despre care vorbeam la inceput, in echipa noastra lucrurile sunt clare. Fiecare dintre noi stie ca schimbarea si cresterea performantei vine in primul rand de la el, nu de la “vecinul” care putea sa faca si el treaba mai bine. Asa am reusit noi sa ne dezvoltam si credem ca asa va reusi si Romania sa o faca.
In tot cadrul acesta de discutii, despre responsabilitate si asumare, am inceput in ianuarie 2017 sa luam in considerare urmatorul nivel pentru eDevize – extinderea acestuia printr-un nou produs pentru piata constructiilor. Decizia legata de cui sa i se adreseze produsul a fost una extrem de grea si cu multe lucruri de luat in considerare.
Sunt multe lucruri care pot fi facute pentru a imbunatati situatia proietelor de constructii. Responsabilitatea este cu siguranta impartita intre toate partile participante, iar o bucata semnificativa din aceasta responsabilitate sta pe umerii executantului lucrarii. In contextul nostru curent, el are de multe ori raspunderea finala ca proiectul sa iasa bine, are raspunderea ca la finalul lucrarii fiecare om din echipa lui, in momentul in care trece pe langa lucrare, sa arate cu mandrie: uite aici mi-am adus si eu contributia.
In regula!
Cum facem atunci ca lucrurile sa se miste mai bine, mai ales ca avem o cutuma: devizele sunt ceva “naspa”, care mai rau ne incurca.

Vorbeam mai sus de traditii si ca nu toate sunt proaste. Devizele reprezinta o traditie pentru piata de constructii din Romania. Sunt ele “proaste”?
Nu as zice! As zice doar ca sunt asociate cu ceva vechi si neperformant, tehnologiile din 1981.
Nu vad niciun model de a realiza un proiect de constructii eficient, fara sa ai un calcul de buget foarte riguros in spate. Atunci, hai sa facem acest calcul folosind devize! De ce? Pentru ca ele reprezinta „spargerea” lucrarii pana la nivelul costurilor cu materialele, manopera, utiljale si transportul – adica nivelul de rigurozitate optim.
Pentru a avea performanta in realizarea proiectului, orice executant trebuie sa-si sparga costurile pe aceste categorii. Indiferent de ce primeste in proiect, el trebuie sa aiba control asupra costului, ca sa nu iasa in pierdere si sa faca o lucrare de calitate. Acest model de a oferta lucrarea (avand in spate retete) este folosit in tari care au infrastructura si constructii de succes. Si este singurul mod in care cineva de acolo concepe sa oferteze o lucrare. Intr-o piata in care executantii isi asuma ca pot aduce schimbare pozitiva, o sa fim mult mai aproape de infrastructura si constructii de calitate.
Aici intervine o problema foarte des intalnita in executie. „De unde timp sa ma axez pe ofertare de calitate, cu retete, cand eu de abia am timp sa ofertez si asa, mai la general.” Pentru a oferi acest timp, si pentru ca intelegem ca timpul investit in ofertare ar trebui sa mearga nu catre munca de rutina, ci catre ajustari calitative (preturi, retete), am dezvoltat si lansat eDevize Enterprise.


eDevize Enterprise este solutia pentru viteza 10x in proiectele de constructii, fiind format din 4 module care asigura rapiditate si siguranta in ofertare.

  • eDevize Plus – produs care in cei 5 ani de cand este disponibil a adus in piata un nou standard despre cum se lucreaza usor, rapid si in siguranta
  • Deviz Express – un sistem unic in piata, care importa liste de cantitati (formulare F3) exportate din soft-uri pentru devize (format PDF, Word sau Excel ), si pe baza carora reconstruieste automat investitiile in eDevize. In loc sa stea sa introduca manual sute sau mii de operatii, cu ajutorul Deviz Express, ofertantii se pot acum concentra pe ajustari de preturi si retete, astfel incat sa asimileze tehnologiile specificate de proiectant cu capabilitatile interne de executie.
  • Project management – am fost obisnuiti ca soft-urile care asigura zona de project management sa fie scumpe si sa se lucreze greu cu ele. Modulul de project management din eDevize Enterprise nu numai ca este foarte accesibil financiar, dar este si extrem de usor de folosit. In cateva secunde iti transpui investitia in graficul Gantt, alegand ce resurse vrei sa folosesti (manopera, utilaj, transport, materiale) si la ce nivel de defalcare vrei sa lucrezi (operatie/norma, deviz sau obiect). Din graficul Gantt se genereaza foarte usor si graficul Retea.
  • Calcul Invers Avansat – cel mai performant sistem de stabilire a preturilor pentru lucrari (de asemenea, unic in piata). Cu totii ne-am lovit de momente in care vrem sa acordam un discount sau de momente in care trebuie sa crestem preturile cu un anumit procent. Prin metoda clasica disponibila in acest moment in programele de devize, aceste modificari se fac la gramada si asa pierdem tot controlul preturilor elementelor din lucrare (in functie de caz: resurse, norme, devize, obiecte). Calculul Invers Avansat ne permite sa facem aceste ajustari pastrand nemodificat pretul elementelor de interes (dupa caz: resurse, operatii/norme sau devize), astfel incat sa avem acelasi nivel de control asupra preturilor ca atunci cand facem modificarile manual, operand asupra fiecarei resurse.

Am vazut de multe ori oameni care se grabesc sa arunce traditii la gunoi considerandu-le invechite si inutile. Cred ca ar trebui sa ne gandim bine inainte sa aruncam, pentru ca istoria ne invata ca este greu sa construiesti ceva, dar este foarte usor sa darami. Si mai cred ca cel mai bun mod in care te poti dezvolta, este sa intelegi care-ti sunt radacinile (traditiile) si sa vezi cum le poti folosi ca sa te reinventezi.
Noi nu vrem „o tara ca afara”, vrem o Romanie puternica si performanta. Iar pentru acest lucru ne facem partea noastra pentru a ajunge acolo.
Va invitam sa lucrati alaturi de noi!

Florin Manoloiu
Commercial and Tendering Director|eDevize