Home Hot news Grupuri de pompare fluide pentru acvacultura | O companie din Danemarca a reusit sa fie líder mondial datorita noilor grupuri de pompare
Grupuri de pompare fluide pentru acvacultura | O companie din Danemarca a reusit sa fie líder mondial datorita noilor grupuri de pompare

Grupuri de pompare fluide pentru acvacultura | O companie din Danemarca a reusit sa fie líder mondial datorita noilor grupuri de pompare

0

Peste jumatate din cantitatea de peste din lume este produs la tarm, in ferme. Un rol important in pastrarea standardelor europene in acvacultura o reprezinta inovatia si solutiile de pompare fluide, care trebuie sa fie durabile, de ultima generatie si care sa iti permita sa controlezi si sa reduci scurgerea deseurilor in mari si oceane.

Maria Damanaki, fost comisar european pentru pescuit si afaceri marine: “Acvacultura joaca un rol important in UE in ceea ce priveste accesul la resursele alimentare si este necesar sa se utilizeze potentialul acesteia pentru a contribui la dezvoltarea durabila, securitatea alimentara, cresterea economica si ocuparea fortei de munca. La fel ca oricare dintre numerosii utilizatori ai apelor noastre, acvacultura din UE trebuie sa se dezvolte in mod durabil din punct de vedere ecologic. ”

Incepand cu data de 15.02.2019, DGP AMPOPAM a anuntat organizarea unor evenimente de informare, in perioada 20.02-14.03.2019, pentru toti cei interesati de depunerea de proiecte finantate din FEPAM privind investitii productive in acvacultura, investitii in instalatiile de colectare a deseurilor, inovare etc.

Tot acum, Autoritatea de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, deschide in trimestrul I al anului 2019 noi sesiuni de primire de proiecte. 200.000.000 euro este suma alocata investitiilor pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – irigatii. Despre irigatii am scris un articol aici. Vei putea gasi un studiu de caz si informatii despre grupurile de pompare de care ai nevoie.

Rolul grupurilor de pompare fluide in acvacultura

“Durabil” si “responsabil” sunt doua cuvinte ce definesc activitatea acvacultorilor, care sunt obligati sa respecte standardele europene de mediu si de sanatate, cele mai stricte si eficiente din lume. Unul dintre motive ar fi acela ca iazurile utilizate pentru piscicultura pot fi si un mijloc de conservare a peisajelor naturale (habitate pentru specii amenintate). Aceste standarde implica si un set de orientari care stabilesc prioritatile comune si obiectivele generale pentru piscicultura europeana, printre care imbunatatirea accesului la spatiu si apa.

In ultimii ani, acvacultura a inceput sa fie un domeniu foarte curtat si in Romania. Prin programele dedícate si fondurile europene alocate, s-a inregistrat un numar in crestere de solicitari pentru investitii in ferme piscicole.  Doi dintre factorii de succes (si sustenabilitate) ai acestor ferme sunt existenta apei in cantitati suficiente si calitatea acesteia. In Romania insa, unele zone reprezinta o adevarata provocare in acest sens (de exemplu zonele de ses). Cheltuielile cu grupuri de pompare si consumul de energie eléctrica sunt semnificative, de aceea este necesar sa se calculeze foarte bine investitia.

Poveste de succes din Danemarca

Te invit pe coasta nord-vestica a Danemarcei, satul Hirtshals, plin de turisti curiosi si piete de unde poti cumpara peste proaspat. Aici este una dintre cele mai vechi comunitati daneze de pescuit.

In inima ei se afla si Danish Salmon, singura companie din lume care creste somonul intr-un ciclu complet de viata, de la oua fertilizate pana la recolta de 4-6 kg. Este si cel mai mare sistem de acvacultura pentru uz comercial.

Companía recircula mai mult de 99% din apa intr-un sistem inchis, salvand astfel cantitati uriase de apa, dar si consumul de energie pentru pomparea apei dulci din mare. Inca un aspect pozitiv al grupului de pompare instalat il reprezinta reducerea scurgerii deseurilor si prevenirea expunerii pestilor la paraziti si/sau alti pradatori.

Grupul de pompare ii ajuta sa atinga producerea a 2000 de tone de somon pe an.
Sistemul Recirculant pilot de Acvacultura (RAS) implica in principal pomparea, filtrarea, indepartarea CO2 si apoi degazarea si oxigenarea apei (vezi imaginea mai jos). Sistemele de recirculare pot fi amplasate aproape oriunde, atata timp cat exista o alimentare cu apa.

O pompa de presiune asigura o circulatie constanta a apei, fara scurgeri in jurul rezervoarelor. Celelalte pompe ajuta la procesele de filtrare, incalzire si racire si oxigenare a apei: pompe de ridicare KPL, electropompe centrifuge verticale CR pentru filtrare, pompe CM si TP pentru incalzire, pompa NB pentru conuri de oxigen si pompe de dozare numerica. Sa nu uitam de pompele submersibile.

Daca ai intrebari sau vrei sa stii mai multe despre grupurile de pompare pentru acvicultura, te sfatuiesc sa apelezi la un consultant, care iti poate recomanda cele mai bune solutii de pompare.

Despre Master Engineering

Solicita expertiza specialistilor Master Engineering pentru a configura cea mai buna solutie tehnica si implicit de pret. Prin intermediul companiei noastre ai acces la cele mai bune solutii de pompare apa. Te punem in contact cu solutii de top executate in Uniunea Europeana de catre furnizorii nostri, Grundfos, Wilo, Saer, Lowara si impreuna alegem solutia optima din punct de vedere calitate si pret.

Deasemenea, poti solicita, oricand si cu incredere, expertiza specialistilor Master Engineering in solutionarea diverselor aplicatii ce implica pompe si grupuri de pompare apa, prin email office@master-eng.ro, sau accesand site-ul nostru www.solutiipomparefluide.ro. Ne gasesti si pe Facebook si LinkedIn.