Home Topics Arhitecti Cum esti afectat de OUG 114 in constructii. Completari despre facilitati fiscale, taxe de platit si ajustarea pretului contractului.
Cum esti afectat de OUG 114 in constructii. Completari despre facilitati fiscale, taxe de platit si ajustarea pretului contractului.

Cum esti afectat de OUG 114 in constructii. Completari despre facilitati fiscale, taxe de platit si ajustarea pretului contractului.

0

In data de 23 Ianuarie am participat la conferinta ”Constructiile – sector prioritar de importanta nationala pentru economia romaneasca” organizata de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, cu scopul de a clarifica nelamuririle legate de OUG 114 si de a gasi punctele in care OUG-ul poate fi imbunatatit.
Mi-am lamurit tot ce aveam pe lista. O contributie importanta in clarificarea dilemelor a avut-o presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), domnul Bogdan Puscas, foarte in tema si pregatit sa raspunda (a doua surpriza frumoasa de la ANAP pe anul acesta, dupa rapiditatea cu care au publicat instructiunea in Monitorul oficial).
Dezbaterea pe punctele din lege si pe cele din instructiunea de aplicare a fost una foarte interesanta si mi-a dat raspunsurile de care mai aveam nevoie pentru a asigura tot suportul legislativ celor peste 5.000 de utilizatori eDevize. A fost de mare ajutor ca am fost in aceeasi sala oameni din industrie, reprezentanti ANAP, reprezentanti CNP si reprezentanti ai ministerului muncii.

Problema 1

Intrebarea cea mai importanta a fost: “Ce companii trebuie sa plateasca noul salariu minim pe economie si ce companii se vor bucura de facilitatile fiscale?” Aici domnul Erbasu (principalul sustinator al legii) a atras atentia ca unii oameni se simt foarte nedreptatiti ca nu sunt inclusi printre companiile afectate de OUG iar altii se simt afectati ca sunt inclusi, sau cum spun eu mai simplu “Nu sunt un borcan de Nutella ca sa pot face pe toata lumea fericita”.
Cele 2 puncte trebuie discutate separat. Vor beneficia de facilitatile fiscale companiile care fac minim 80 % din cifra de afaceri pe unul (sau mai multe) dintre codurile CAEN: 41, 42, 43 si

 • 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
 • 2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
 • 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
 • 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
 • 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
 • 2363 – Fabricarea betonului;
 • 2364 – Fabricarea mortarului;
 • 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
 • 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
 • 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
 • 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
 • 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
 • 2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
 • 0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
 • 0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
 • 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

A ramas inca in dezbatere care va fi modul de calcul al celor 80%: anual, trimestrial sau lunar. Oricare va fi acesta, trebuie depusa o declaratie pe propria raspundere care sa comunice ca se indeplineste conditia de 80%. La conferinta s-a discutat despre suplimentarea codurilor CAEN si discutia a ramas deschisa (adica se vor mai suplimenta).
Acum ca am vazut cine beneficiaza, haideti sa vedem cine este obligat sa plateasca un salariu minim de 3000 de lei brut. Aici la prima vedere este simplu. Toate companiile care au printre codurile CAEN unul dintre codurile de mai sus. Este drept, nu este drept… cred ca este mai mult o chestie de nuanta. Totusi este clar ca o companie care nu are niciun fel de treaba cu constructiile nu ar trebui sa fie afectata de aceasta lege doar pentru ca are un CAEN trecut, asa ca solutiile sunt:

 • pentru companiile care nu au deloc activitati de constructii, dar care au un astfel de cod printre CAEN-uri (pentru ca la crearea actului constitutiv s-a pus CAEN-uri „sa acopere tot”), se va acorda un termen de gratie 30-60-90 zile in care companiile sa modifice actul constitutiv si sa stearga acele coduri CAEN
 • pentru companiile care au activitati de constructii, dar intr-un volum restrans, recomandarea este sa mai deschida inca o companie pe care sa desfasoare doar activitatile de constructii si sa elimine codurile CAEN de constructii de la compania “mama”

Intr-adevar, lucrurile nu sunt foarte simple, dar nimic bun in viata nu se obtine usor.

Problema 2

In articolul despre fonduri suplimentare in piata constructiilor, ramasesem cu o restanta, ce se intampla cu licitatiile deja scoase pe SEAP?

 • Daca nu s-a licitat inca pentru acea lucrarea, ANAP-ul a trimis indicatii pentru actualizarea pretului contractului astfel incat sa nu fie problema
 • In cazul in care s-a licitat pentru acea lucrare, dar procedura nu este inca inchisa (deci se poate licita si cu vechea si cu noua legislatie), recomandarea este sa se inchida procedura si sa se reia. Asa cum a spus domnul Puscas: “Nu are sens sa pleci la drum cu ceva facut prost”
 • In cazul in care s-a licitat pe vechea legislatie si procedura este inchisa, se va merge mai departe cu evaluarea lucrarilor si dupa se va actualiza valoarea contractului

Problema 3
Cum se va face revizuirea pretului contractului (prima dintre cele 2 metode prin care se poate face ajustarea)?

Recomandarea presedintelui CNP domnul Ion Ghizdeanu este (pentru a nu ne complica) sa mergem pe formula simplificata, care va tine cont doar de Restul e Realizat si de un indice care va fi dat la fiecare 3 luni de catre CNP. Acest indice se va raporta inclusiv pana la nivelul Q1 2016.Practic formula ne spune ca:
An (valoarea totala a contractului) = Av (suma/operatiile decontate pana atunci) + (100 –Av) ”Restul de realizat” * coeficientul primit de la CNP.
Va reamintesc ca in eDevize astfel de modificari se pot face cu o singura apasare de buton.

Problema 4

Cum facem actualizarea pretului contractului (cea de-a 2 metoda)? Despre actualizare am discutat pe larg intr-un articol trecut asa ca nu o sa mai reiau toate informatiile. Ce este extreme de important de retinut:
Actualizarea contractelor se face in cazul in care apare un eveniment care nu putea fi prevazut (cum ar fi schimbarea salariului minim pe economie) si se face cu un act aditional. Inca nu s-a decis daca coeficientul de actualizare pentru schimbarile de manopera din OUG 114 se vor face cu:
3000/1900 = 57,8947% sau cu 17,928/11,45= 56,5764%

De 10 ani, una dintre principalele noastre responsabilitati este sa fim tot timpul la zi cu legislatia si sa oferim consultanta de calitate utilizatorilor nostri, pentru ca eDevize nu inseamna doar comenzi pe calculator. eDevize inseamna oameni care petrec mii de ore pentru a oferi utilizatorilor cea mai buna consultanta legislativa si cel mai sigur mod in care-si pot dezvolta proiectele.

Florin Manoloiu
Commercial and Tendering Director|eDevize