Home Topics Evenimente, Targuri Cities of Tomorrow 2024: Orasul Post-Infrastructura. Modeland Viitorul Urban al Oraselor din Romania prin Inovatie Verde & Albastra
Cities of Tomorrow 2024: Orasul Post-Infrastructura. Modeland Viitorul Urban al Oraselor din Romania prin Inovatie Verde & Albastra

Cities of Tomorrow 2024: Orasul Post-Infrastructura. Modeland Viitorul Urban al Oraselor din Romania prin Inovatie Verde & Albastra

0

Conferinta Cities of Tomorrow 2024 s-a incheiat la Oradea dupa doua zile de discutii semnificative, prezentand proiecte si strategii vizionare pentru dezvoltarea durabila a oraselor din Romania. Evenimentul s-a desfasurat pentru prima data in afara Bucurestiului, Oradea fiind aleasa pentru a pune in evidenta progresul si angajamentul sau pentru inovatia urbana. Florin Birta, primarul municipiului Oradea, a multumit pentru alegerea acestui oras pentru organizarea acestei conferinte: „Va multumesc pentru organizarea acestui eveniment de anvergura in orasul nostru, fiind pentru prima data cand are loc in afara Bucurestiului. Le multumesc si celor doi arhitecti urbanisti care au venit din Germania. Sunt convins ca, in urma acestei conferinte, vom avea si noi lucruri bune de implementat, pentru ca noi, am avut o strategie pe care o aplicam in continuare: luam modele de buna practica din alte parti, care functioneaza si le aplicam la noi”.

Conferinta a inclus si un concurs de proiecte inovatoare, evidentiind solutii urbane in trei categorii: Mediu de Afaceri, Societate Civila si Administratie Publica. Din aproape 50 de proiecte, trei au fost premiate de catre un juriu format din urbanisti, arhitecti, ONG-uri, jurnalisti si experti internationali.

Castigatorii, premiati in cadrul receptiei conferintei, sunt:

  • Rastel.io Solutions din Cluj-Napoca, pentru categoria Mediu de Afaceri, cu proiectul “Parcare inteligenta si sigura pentru biciclete”
  • ADVENTOURS 2005 din Targu Jiu, pentru categoria Societate Civila, cu proiectul “Faleza Jiului”
  • Municipiul Oradea pentru categoria Administratie Publica, cu proiectul “Mobilitate policentrica in municipiul Oradea – Coridorul Magnolia, Cazaban, Nufarului”

Evenimentul a inclus in premiera si vizite la companiile din Oradea, acoperind teme precum turism, energie si sustenabilitate, infrastructura de dezvoltare, calitatea vietii, regenerare urbana. Au fost vizitate intre altele Cetatea Oradea, Muzeul Masoneriei, Palatul si Complexul Baroc, Centrala noua de termoficare Oradea, Centrala Geotermala Polivalenta, centrala de Foraj Geotermal Salca, Parcul Industrial Eurobusiness 1, Campusul Dual Vocational, Terminalul Cargo, Piatetele Magnoliei si Cazaban, Piateta Nufarul + Coridorul Nufarul Cantemir. Scopul acestor vizite a fost evidentierea potentialului economic si turistic al orasului-gazda Oradea si a imprejurimilor acestuia, dar si  schimbul de bune practici pentru toti reprezentantii companiilor care au participat la conferinta si care si-au exprimat interesul in acest sens.

Invitatul de onoare al conferintei a fost dr. Wulf Daseking, fost director de Planificare Urbana in primaria orasului Freiburg, arhitect si profesor pentru disciplina Sociologia si Planificarea Orasului in Freiburg si Londra. Dr. Daseking a prezentat modelul de regenerare si planificare urbana a orasului Freiburg, asemanator cu Oradea prin dimensiune si structura. In discursul sau, a subliniat importanta implicarii tinerilor si a comunitatilor in procesul de planificare urbana si gasirea unei identitati a orasului pentru atragerea tinerilor. Alte masuri discutate au inclus extinderea transportului public, renuntarea la mobilitatea cu masina privata, favorizarea transportului in comun, densificarea zonelor locuite si oprirea extinderii orasului pentru optimizarea costurilor de infrastructura.

Partea a doua a conferintei a inclus o masa rotunda pe tema „Dincolo de infrastructura pentru o viata dinamica,” moderata de Ionut Oprea, Brand Manager Transilvania Business. La discutii au participat Mihai Jurca (City Manager Oradea), Lajos Barcsa (viceprimar pentru Afaceri Economice Debretin), Jens Hoffmann (Chief Operating Officer, LAND Germany GmbH), Eugen Panescu (arhitect, Montag Studio), Eva-Viorela Sfarlea (consultant de Dezvoltare Urbana, Banca Mondiala) si Delia Ungur (director general, EBM Papst). Participantii au subliniat importanta muncii in echipa in ambele sectoare, public si privat, inspirandu-se din modele si concepte din Uniunea Europeana. Discutiile au vizat directiile strategice ale oraselor din Romania, structurile si initiativele care pot sprijini progresul urban si parteneriatele educationale ce ar putea contribui la dezvoltare. Privind spre viitor, subiectele abordate au inclus tehnologiile AI si impactul lor asupra vietii de zi cu zi, utilizarea acestora pentru valoare economica, rolul oraselor in viitoarele lanturi de aprovizionare si infrastructura, precum si energia si schimbarile climatice. Jens Hoffmann, reprezentantul LAND Germany GmbH a mentionat faptul ca aceasta conferinta a oferit un cadru de discutie pentru subiecte de o importanta majora pentru viitorul Oradei: „M-am bucurat sa vad ca participantii veniti atat din zona privata, cat si din cea publica erau interesati sa cunoasca exemplele de bune practici ale companiei LAND pentru o tranzitie catre un oras mai ecologic si ca au vazut in ele oportunitati pentru oras de a atrage noi talente si de a crea calitate”, a mentionat el.

Dupa cum a spus si directorul general al AHK Romania Sebastian Metz in deschiderea conferintei, acest eveniment isi propune promovarea si dezvoltarea oraselor viitorului in Romania, avand in centrul lor cetatenii. Un oras al viitorului presupune cresterea calitatii vietii, locuri de munca, o viata mai frumoasa pentru locuitori, aspecte care vor duce la reducerea migratiei.

„Incurajarea dezvoltarii durabile a tarii, promovarea masurilor de crestere a atractivitatii pentru noi investitii si stimularea competitivitatii tarii sunt factori esentiali. Cities of Tomorrow ofera o platforma pentru schimbul de idei, concepte si know-how intre sectorul public si cel privat, care sa puna bazele unor parteneriate si proiecte, cu actiuni si rezultate concrete”, a explicat Sebastian Metz.

La randul lui Ilie Bolojan, presedintele CJ Bihor, a subliniat ca evenimentele organizate an de an de Camera de Comert Romano-Germana au fost o inspiratie pentru administratia bihoreana, deoarece au adus  specialisti si un intreg ecosistem creat in jurul AHK.  „Liderii locali au vizitat orasele din Germania, au invatat exemple de buna practica, precum extinderea sistemului de termoficare sau reabilitarea cladirilor din centrul istoric. Eu cred ca sunt doua chestiuni importante pe care e bine sa le retinem si in administratia romaneasca: profesionalism si perseverenta. Facem lucruri bune cu profesionisti, nu neaparat cu membri de partid. Pentru a obtine rezultate, uneori trebuie sa te duci impotriva curentului. Daca in Oradea, anumite lucruri s-au schimbat cu viteza mai mare este pentru ca am incercat sa nu scapam din vedere aceste doua elemente importante „, a aratat Bolojan.

Cities of Tomorrow este un eveniment de referinta al AHK Romania, dedicat dezvoltarii urbane si regionale. Scopul sau este sa incurajeze dezvoltarea durabila a tarii, sa promoveze masuri pentru cresterea competitivitatii si atractivitatii Romaniei pentru noi investitii. Intregul eveniment este o platforma pentru schimburi de idei, concepte si bune practici intre sectorul public si cel privat, care mai apoi se pot transforma in proiecte si parteneriate, cu actiuni si rezultate concrete.

Conferinta ofera informatii utile si noi perspective pentru primarii, companii private romanesti si straine, companii de utilitati urbane si de infrastructura, reprezentanti ai agentiilor de dezvoltare regionala, ai consiliilor municipali si judeteni, pentru profesionisti din domeniul planificarii urbane si arhitecti, investitori imobiliari si dezvoltatorii interesati de/sau cu sediul in Europa de Sud-Est, profesionistii din domeniul imobiliar, reprezentanti ai camerelor de comert si industrie, ai clusterelor industriale, furnizori de tehnologie, ONG-uri si profesionisti din domeniul bancar.

Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania)

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 650 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. De la 1 ianuarie 2020, in cadrul AHK Romania functioneaza si Centrul de competenta pentru Republica Moldova. Dorim astfel sa intensificam relatiile de afaceri intre companii din Romania, Republica Moldova si Germania si sa contribuim semnificativ la dezvoltarea economica a Republicii Moldova.

Laitmotivul AHK 2024: Innovation Drives the Future

Inovatia este forta motrice a progresului. Ea ne schimba viata si ne modeleaza viitorul, oferind solutii pentru provocarile locale si globale. Inovatie inseamna crestere economica si cresterea nivelului de trai – dar si tehnologii de ultima generatie, transformare si adaptare la situatii noi. De aceea dedicam acest an temei „Innovation Drives the Future”. AHK Romania joaca deja un rol central in promovarea inovarii in cadrul comunitatii de afaceri romano-germane, prin sustinerea activa a cooperarii in diferite domenii inovatoare, precum si a politicilor economice orientate catre inovare.