Home Topics Arhitecti 5 moduri de a face cladirea mai ecologica
5 moduri de a face cladirea mai ecologica

5 moduri de a face cladirea mai ecologica

0
Pana la 75% din cladirile din Uniunea Europeana sunt ineficiente din punct de vedere energetic si doar 1% din cladirile existente sunt renovate in fiecare an. Din acest motiv, UE a lansat un val de renovari, care are ca scop, printre altele, sa faca cladirile existente mai ecologice.

Pentru multe persoane, constructiile ecologice sunt asociate in primul rand cu utilizarea surselor de energie regenerabila si cu cresterea rolului spatiilor verzi in arhitectura contemporana. De fapt, se aplica si la multe alte aspecte. Termo-modernizarea, castigurile energetice pasive, etanseitatea, rezistenta la variatiile atmosferice, utilizarea de materiale de constructie produse la nivel local – acestea sunt provocari cheie in contextul crizei climatice. Principalul obiectiv al constructiilor ecologice moderne este de a atinge neutralitatea climatica pana in anul 2050.

 

1. Minimizarea consumului de energie

Consumul de energie ar trebui sa fie cat mai redus posibil. In acelasi timp, energia trebuie sa fie utilizata cu respectarea mediului si a resurselor naturale. Pe langa simplul fapt de a utiliza SER (surse de energie regenerabila) in cladirile ecologice, trebuie acordata atentie mai ales izolarii termice (termoizolatiei) a acestora. Se refera la capacitatea asa-numitelor partitii, adica pereti, ferestre, usi, plafoane, acoperis etc., de a retine caldura in interiorul cladirii. Cu cat valoarea sa este mai mare, cu atat mai mica este energia necesara pentru incalzire, cu atat mai mica este cantitatea de poluanti care se elimina in atmosfera si cu atat mai mici sunt facturile la intretinere.

Peretii, plafoanele si acoperisul pot fi, bineinteles, izolati. Cu toate acestea, in cazul usilor si ferestrelor, este necesar sa se utilizeze sisteme de ferestre si usi eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi sistemul MB-104 Passive de la Aluprof. Pe langa izolarea termica excelenta, ofera, de asemenea, o izolare fonica foarte buna, etanseitate la apa si aer si o rezistenta structurala ridicata. Ferestrele si usile realizate in sistemul Aluprof MB-104, pot fi utilizate cu succes in constructiile pasive. Pe de alta parte, sistemele de rulouri incastrate Aluprof SP si SP-E au fost concepute pentru a oferi protectie impotriva pierderilor de caldura si, in acelasi timp, pentru a asigura un finisaj estetic al fatadei. Proprietatile lor au fost confirmate de Institutul pentru Case Pasive din Darmstadt (PHI), care a emis un certificat privind adecvarea lor pentru utilizarea in cladiri cu cerinte energetice reduse.

Siemens Campus, Didsbury Technology Park, Hebburn, Regatul Unit.
Sisteme aplicate: MB-104 Passive, MB-SR50N

 

2. Protejarea resurselor de apa

Protejarea resurselor de apa in cladiri poate fi realizata, pe de o parte, prin tehnologii inovatoare si, pe de alta parte, prin educatie si obiceiuri adecvate pentru cei care le folosesc. Cel mai important lucru este reducerea utilizarii apei potabile, care este adesea folosita pentru aplicatii in care putem folosi cu succes apa provenita din precipitatii (asa-numita apa de ploaie). Prin utilizarea acesteia, reducem consumul de apa de la robinet cu pana la jumatate, reducand astfel facturile si suprasolicitarea retelei de canalizare. Printre modalitatile de stocare a apei de ploaie se numara butoaie montate sub jgheaburi, rezervoare subterane sau iazuri. Apa astfel colectata poate fi folosita la curatenie sau la irigarea spatiilor verzi.

In locul pietelor pavate si a peluzelor care au nevoie de irigare, este recomandabil sa se creeze pajisti florale care imbunatatesc microclimatul si protejeaza impotriva inundatiilor urbane bruste cauzate de ploile abundente. Suprafetele impermeabile, in loc sa filtreze apa, o transfera in intregime catre sistemele de drenaj, ceea ce duce la o supraincarcare care provoaca inundatii.

Crearea de acoperisuri verzi pe cladiri, precum si utilizarea de pavaje in forma de grilaje sau de grilaje in parcari reprezinta, de asemenea, o solutie eficienta pentru conservarea apei.

 

3. Gestionarea responsabila a deseurilor si maximizarea reutilizarii acestora

Gestionarea responsabila a deseurilor este in mare masura o chestiune de constientizare si de introducere a unor obiceiuri adecvate in viata fiecaruia. Segregarea si depozitarea deseurilor in pubelele corespunzatoare este cruciala in procesul de gestionare a deseurilor, asa ca merita sa va asigurati ca pubelele sunt amplasate corect, astfel incat sa poata fi utilizate in mod convenabil.

Daca intentionati sa renovati o cladire, este o idee buna sa folositi materii prime ecologice care sunt regenerabile sau reciclabile (de exemplu, lemn, sticla si aluminiu).  Aluminiul, de exemplu, poate fi reciclat de mai multe ori fara a-si pierde proprietatile sau sa sufere modificari structurale. Doar 5% din energia necesara pentru producerea metalului primar este necesara pentru prelucrarea aluminiului. Este o idee buna sa va aprovizionati cu materiale de constructie de la fabrici locale, pentru a evita daunele aduse mediului inconjurator in urma transportului acestora. Puteti utiliza, de asemenea, materiale reciclate, cum ar fi cele provenite din demolarea cladirilor existente.

 

4. Preocuparea pentru sanatatea si bunastarea rezidentilor cladirii

O cladire ecologica ar trebui sa fie in armonie nu numai cu natura, ci si cu omul. Conform liniilor directoare ale organizatiei World Green Building Council, cladirile prietenoase utilizatorilor ar trebui sa ofere:

  • accesul la aer curat prin intermediul unor sisteme de ventilatie eficiente si prin evitarea materialelor si substantelor chimice toxice,
  • acces la cat mai multa lumina naturala si la amenajarea peisagistica, ceea ce reduce nevoia de iluminat si are un efect pozitiv asupra psihicului locuitorilor cladirii,
  • izolare fonica adecvata, care joaca un rol esential in timpul concentrarii si regenerarii,
  • temperatura potrivita care raspunde nevoilor curente ale locuitorilor cladirii.

Sisteme aplicate: SP / SP-E.

 

5. Preocuparea pentru mediul inconjurator al cladirii

O cladire ecologica nu poate fi un obiect artificial intr-o piata betonata. Trebuie sa fie inconjurata de verdeata. Cu toate acestea, vegetatia nu ar trebui sa afecteze negativ capacitatea de stocare a caldurii sau iluminarea cladirii. Amplasarea corecta a plantelor in jurul cladirilor nu numai ca imbunatateste microclimatul, dar are si un impact pozitiv asupra sanatatii biologice si mentale a rezidentilor.

Pentru mai multe informatii despre solutiile sustenabile din domeniul constructiilor, inclusiv despre proiectele moderne care participa la concursul „Cladirea Anului in Sisteme Aluprof”, vizitati site-ul Future Builders.

 

Let’s build a better future

Solutiile eficiente energetic implementate in arhitectura si constructii au un impact real asupra mediului natural. Urmarea tendintelor ecologice reduce consumul de energie si emisiile nocive de CO2, ceea ce face ca obiectivul declarat de neutralitate climatica pana in 2050 sa fie din ce in ce mai fezabil.

Articol sponsorizat de Aluprof

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com/ro