Home Topics Comunicate de presa Venirea mai multor companii din topul Fortune Global 500 in regiunea Europei Centrale si de Est va creste cererea pentru spatii imobiliare
Venirea mai multor companii din topul Fortune Global 500 in regiunea Europei Centrale si de Est va creste cererea pentru spatii imobiliare

Venirea mai multor companii din topul Fortune Global 500 in regiunea Europei Centrale si de Est va creste cererea pentru spatii imobiliare

0

Numeroase companii din topul Fortune Global 500 prezente in cele 6 tari ale Europei Centrale si de Est (ECE) fac parte din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Bauturi & Tutun, Telecomunicatii & Media si Transporturi. Conform ultimului infografic realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, venirea mai multor companii din acest top in regiune va creste cererea pentru spatii imobiliare. In prezent, Romania numara 105 companii din Fortune Global 500, in timp ce Polonia si Cehia numara 139, respectiv 111 de astfel de companii.

Investitiile straine directe au jucat un rol important in dezvoltarea economiilor si a pietei imobiliare comerciale din ECE in ultimii 30 de ani. Infograficul “FDI into CEE”, realizat de Colliers, arata raspandirea companiilor in tarile care fac parte din aceasta regiune printr-o analiza a componentelor indexului Fortune Global 500.

Numarul companiilor Global 500 prezente in ECE variaza de la aproximativ 60 in Slovacia si Bulgaria la 139 in Polonia. Desi Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numarul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 si dimensiunea populatiei este mult mai mare in Slovacia, Ungaria si Cehia. Aceasta se coreleaza cu raportul foarte mare dintre exporturi si PIB predominant in aceste trei tari: 97% in Slovacia, 87% in Ungaria si 79% Cehia. Ele sunt urmate de Bulgaria (65%), in timp ce Romania si Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%). Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru aceste tari mai mari in cazul in care comertul global va incetini, asa cum pare sa se intample momentan, insa toate tarile din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decat media globala (29%).

Dezvoltarea cantitativa a pietei imobiliare oricum venea ca urmare a cresterii economice antrenate de aderarea la Uniune, dar cresterea calitativa este strans legata de sporirea activitatii in randul celor mai mari si performante companii din lume. Indiferent de ce se intampla pe termen scurt sau mediu, avand in vedere temerile privind economia globala, pe termen mai lung ne putem astepta sa vedem randamente investitionale pentru cladirile de birouri sau depozite sensibil mai scazute gratie acestor chiriasi de top, care vor ridica tot mai mult stafeta in economia locala”, a declarat Silviu Pop, Head of Research in cadrul Colliers.

Analiza investitiilor straine directe din ultimul deceniu si jumatate arata ca un numar ridicat de companii Global Fortune 500 din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Bauturi & Tutun, Telecomunicatii & Media si Transporturi este prezent in intreaga regiune. Sectorul tehnologic este, de asemenea, foarte bine reprezentat, aspect incurajator pentru viitoarea pozitionare a regiunii in economia mondiala.

Romania urmeaza trendurile din regiune: dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto inregistreaza prezenta cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat indeaproape de sectoarele Alimentar, Bauturi & Tutun si Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Marile companii Financiare si companiile din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate. Companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale. In ceea ce priveste tara de origine a companiilor Fortune Global 500, China este mai slab reprezentata in intreaga regiune in termeni procentuali, iar la fel sunt Canada, Taiwan, Australia si India. Principalele tari europene sunt foarte vizibile, asa cum sunt si SUA si Coreea de Sud in majoritatea statelor.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii despre Colliers International puteti accesa Colliers.com sau ne puteti urmari pe Facebook, LinkedIn, Instagram si Twitter (@Colliers_EMEA).

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Adina Harabagiu
Email : adina.harabagiu@colliers.com
Phone : +40 752 845 634