Home Topics Comunicate de presa Stocul de birouri moderne din 15 tari ale regiunii Europei Centrale si de Est va atinge 30 milioane mp pana in 2021
Stocul de birouri moderne din 15 tari ale regiunii Europei Centrale si de Est va atinge 30 milioane mp pana in 2021

Stocul de birouri moderne din 15 tari ale regiunii Europei Centrale si de Est va atinge 30 milioane mp pana in 2021

0

— Piata de birouri din Bucuresti a fost cea mai dinamica si inca exista loc de crestere —

 Cea mai mare oferta de spatii de birouri moderne in 15 tari din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) a fost inregistrata in Varsovia, Budapesta si Praga, iar in Bucuresti au fost livrate cele mai multe spatii moderne de birouri in primul semestru din 2019 (185.000 mp), conform celui mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Raportata la numarul de locuitori, suprafata de birouri a Bucurestiului este cu aproape o treime sub cea a Varsoviei, care se afla la randul ei semnificativ sub alte piete din vestul Europei, astfel ca exista inca loc de crestere.

Raportul Colliers, lansat in cadrul EXPO Real 2019, analizeaza pietele de birouri din 15 tari din zona ECE: Albania, Belarus, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina.

Majoritatea proiectelor de birouri moderne se afla in capitalele tarilor, insa piata se dezvolta si in orasele regionale. In prima jumatate a anului 2019, in toate capitalele din cele 15 tari analizate, chiriasii au inchiriat peste 1,5 milioane mp spatii de birouri. De asemenea, tot mai multe cladiri de birouri detin certificari de prestigiu, ofera solutii tehnologice si ecologice moderne si spatii inovatoare. Cei mai activi chiriasi sunt din sectoarele IT, servicii profesionale, servicii bancare si BPO / SSC.

Stocul total de spatii de birouri moderne din cele 15 tari ECE a atins aproape 27 milioane mp in semestrul I al anului 2019. La acel moment, dezvoltatorii au finalizat 707.000 mp si in prezent se afla in constructie 3,7 milioane mp. Cea mai mare oferta de spatii de birouri moderne a fost inregistrata in Varsovia, Budapesta si Praga, in timp ce in Bucuresti a existat cea mai mare crestere a stocului. Locul doi in ceea ce priveste dinamica suprafetelor de spatii noi de birouri finalizate a fost ocupat Sofia, urmata de Varsovia”, a declarat Dominika Jędrak, Director of Research and Consultancy Services, Colliers International.

Europa Centrala – reconversia fostelor proprietati industriale in spatii de birouri moderne este una dintre tendintele pietei

In prima jumatate a anului 2019, in Cehia si Slovacia peste 130.000 mp spatii de birouri au fost inaugurati in Praga si Bratislava. De asemenea, principala tendinta a pietei este de reconvertire a proprietatilor industriale vechi in spatii de birouri moderne. Un exemplu in acest sens este proiectul mixt Pradiareň 1900, care presupune renovarea fostei fabrici de tesaturi din Bratislava.

Bucurestiul s-a transformat intr-una din cele mai dinamice economii din regiunea ECE. Acest lucru este strans legat de forta de munca: aceasta ofera un mix complex de bune abilitati lingvistice, precum si costuri mult mai mici decat in Europa de Vest. Romania se deosebeste de celelalte tari vecine si chiar de alte piete mai dezvoltate din Europa prin existenta la nivel local a unei comunitati IT&C foarte puternice.

In timp ce estimarile arata ca rata de neocupare va creste in urmatorii ani, exista in continuare aspecte pozitive. Bucurestiul are un stoc mare de cladiri construite in urma cu aproximativ un deceniu si o parte din acesta nu este conform cu standardele calitative / tehnice care se impun in prezent. Rata de neocupare tinde sa varieze destul de mult, de la o subpiata la alta, si chiar intre proiecte din aceeasi subpiata. Mai mult, pe o baza relativa (pe cap de locuitor), suprafata de birouri a Capitalei este cu aproape o treime sub cea din Varsovia, care se afla la randul ei semnificativ sub alte piete din Europa de Vest, astfel ca exista inca loc de crestere”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory in cadrul Colliers International Romania.

Varsovia se dezvolta, de asemenea, foarte rapid: aproximativ 40 de cladiri de birouri sunt in faza de constructie, cu o suprafata totala de peste 830.000 mp, care va reduce treptat decalajul ofertei in urmatoarele 24 de luni. Cele mai mari proiecte includ: The Warsaw HUB, Mennica Legacy Tower si Varso Place – cea mai inalta cladire din Uniunea Europeana (310 m – 48 etaje).

La sfarsitul primului semestru al acestui an, stocul total de birouri din Budapesta a depasit 3,6 milioane mp. Piata a fost in continuare dominata de proprietari in 2019. Cele mai mari tranzactii au fost, in general, incheiate de chiriasi din sectoarele IT, financiar si farmaceutic si de catre institutii de stat. Pipeline-ul speculativ, avand in vedere spatiile de birouri care se afla in constructie pana in anul 2021, reprezinta un total de 404.000 mp, din care 95.000 mp spatii de birouri sunt preconizate sa fie livrate pana la sfarsitul anului 2019.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii despre Colliers International puteti accesa Colliers.com sau ne puteti urmari pe Facebook, LinkedIn, Instagram si Twitter (@Colliers_EMEA).

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Adina Harabagiu
Email : adina.harabagiu@colliers.com
Phone : +40 752 845 634