Home Topics Comunicate de presa Sondaj AHK Romania: asteptarile companiilor germane in privinta situatiei economice actuale si viitoare sunt tot mai reduse (grafice incluse)
Sondaj AHK Romania: asteptarile companiilor germane in privinta situatiei economice actuale si viitoare sunt tot mai reduse (grafice incluse)

Sondaj AHK Romania: asteptarile companiilor germane in privinta situatiei economice actuale si viitoare sunt tot mai reduse (grafice incluse)

0

Si in acest an, AHK Romania a realizat un sondaj in randul companiilor cu capital german din Romania din care reiese situatia economica, dar si conditiile-cadru economice, calitatea conditiilor investitionale, cat si asteptarile companiilor.

Rezultatele arata ca asteptarile companiilor germane in ce priveste situatia economica actuala si viitoare sunt tot mai mici, in ciuda cresterii economice de circa 4% anul trecut. Aceasta tendinta negativa se manifesta inca din 2017 si plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est (ECE) in aceasta privinta.

Marea majoritate a celor chestionati apreciaza negativ situatia si evolutia bransei in care activeaza si privesc foarte ingrijorati catre viitor. In ce priveste asteptarile, rezultatele sunt pentru prima data din 2009 incoace negative (19% mai bine, 41% neschimbate, 40% mai rau).

„Pe langa lipsa personalului calificat si a slabiciunilor in ce priveste infrastructura, modificarile dese si abrupte ale legislatiei pun companiile in fata unor mari provocari”, a subliniat Sebastian Metz, director general AHK Romania. Companiile germane din Romania sunt deosebit de nemultumite in ce priveste disponibilitatea personalului calificat (69%) si masurile pentru combaterea coruptiei (78%), dar si modernizarea structurilor administrative (65%) si infrastructura rutiera (76% nemultumiti si foarte nemultumiti), unde Romania este pe ultimul loc in regiune. „Reprezentantii companiilor se tem de asemenea de o scadere a investitiilor publice in domenii precum infrastructura, educatia si sanatatea datorita cresterilor semnificative ale cheltuielilor de consum, cum ar fi cresterile salariale din sectorul public si cresterea pensiilor”, a mai spus Metz.

S-a deteriorat semnificativ si perceptia legata de predictibilitatea politicilor economice (89% nemultumiti si foarte nemultumiti), combaterea coruptiei si a criminalitatii, dar si de stabilitatea politica si sociala, criterii unde Romania se claseaza anul acesta pe ultimul loc in regiune.

Pe acest fond trebuie privita evaluarea situatiei actuale si viitoare a companiei, dar si estimarile privind cifra de afaceri, exporturile, numarul de angajati si investitiile. Companiile chestionate estimeaza situatia proprie ca fiind mai rea fata de anul trecut si isi scad asteptarile semnificativ. Astfel, spre exemplu numarul celor care vor sa angajeze personal a scazut de la 52% in 2018 la 34%, iar fata de 5% in 2018 anul acesta sunt 18% cei care spun ca vor reduce numarul de angajati. Si in ce priveste intentiile de investitii numarul celor care vor sa reduca investitiile a crescut de la 15% la 26%. Este interesant si faptul ca numeroase companii se asteapta la un regres al activitatii de export.

Intreaga regiune ECE, inclusiv Romania, are rezultate bune in ce priveste criteriile referitoare la costurile cu forta de munca, productivitatea angajatilor si flexibilitatea legislatiei muncii. Un alt factor politico-economic, cu care atat in Romania cat si in intreaga regiune companiile sunt multumite, este apartenenta la Uniunea Europeana (87% sunt multumiti si foarte multumiti).

In chestionarul din acest an companiile au fost intrebate si in legatura cu iesirea Marii Britanii din UE. Rezultatele arata ca majoritatea companiilor nu vad in Brexit un potential foarte mare de risc pentru propria afacere. Astfel, 50% din companiile chestionate sunt de parere ca iesirea Marii Britanii din UE nu va afecta semnificativ propriul business.

Vezi graficele complete aici.

Despre AHK Romania

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de comert bilaterala din Romania. AHK Romania apartine, alaturi de Camerele de comert si industrie germane (IHK), retelei globale a Camerelor de comert germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK).

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, infiintata in 2002, numara peste 600 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. In Romania AHK se implica activ in implementarea sistemului dual de invatamant dupa model german si a infiintat platforma GreenTech econet romania, cat si o Curte Permanenta de Arbitraj. Pentru sustinerea companiilor mici si mijlocii romanesti am initiat portalul „marketplace romania”.

Mai multe informatii gasiti in pagina de internet: www.ahkrumaenien.ro. Ne gasiti de asemenea pe Facebook si LinkedIn / ahkromania.

Contact pentru presa:
Carmen Kleininger
Presa si Relatii Publice
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana
Tel.: +40 21 207 91 50
Fax: +40 21 223 15 38
E-Mail: kleininger.carmen@ahkrumaenien.ro
Web: www.ahkrumaenien.ro