Home Topics Comunicate de presa Solutie pentru cresterea alarmanta a pretului la energia electrica: UE aloca 60% fonduri europene nerambursabile pentru centrale de cogenerare destinate marilor consumatori de energie.
Solutie pentru cresterea alarmanta a pretului la energia electrica: UE aloca 60% fonduri europene nerambursabile pentru centrale de cogenerare destinate marilor consumatori de energie.

Solutie pentru cresterea alarmanta a pretului la energia electrica: UE aloca 60% fonduri europene nerambursabile pentru centrale de cogenerare destinate marilor consumatori de energie.

0

Investitia se poate amortiza in cel mult 3 ani

 

  • Romania, cea mai mare crestere din UE a pretului la energia electrica pentru marii consumatori;
  • Vizate sunt marile companii din domeniul productiei de lactate, industria alimentara, panificatie, bere, prelucrarea lemnului, industrie grea sau materiale de constructii;
  • Perioada de depunere a proiectelor aferente axelor 6 si 7, prelungita pana la 31 decembrie 2020;

Uniunea Europeana aloca 60% fonduri nerambursabile, in valoare de cel mult 15 milioane EUR, destinate marilor consumatori de energie, prin axa de finantare POIM 6.4. Fondurile se pot investi in dezvoltarea propriilor centrale de cogenerare de inalta eficienta, ce ar oferi posibilitatea companiilor sa isi produca energia electrica si termica, necesare desfasurarii activitatii si obtine reduceri substantiale in ceea ce priveste consumul de energie.

Vizate de aceasta finantare sunt marile companii din domeniul productiei de lactate, bere, industria alimentara, panificatie, prelucrarea lemnului, industrie grea sau materiale de constructii, precum si alte companii clasificate ca fiind mari consumatori de energie.

“Companiile din domeniul productiei, cu un consum de energie electrica de minimum 200 tepi si energie termica de minimum 4.000 h/an, precum si parcurile industriale sau furnizorii de energie pot solicita fonduri europene in cuantum pana la 80% din valoarea investitiei, in functie de dimensiunea companiei. Pasii necesari sunt reprezentati de definirea solutiei tehnice de catre un consultant tehnic specializat in cogenerare, estimarea investitiei, pregatirea studiului de fezabilitate, obtinerea avizelor, pentru ca ulterior sa fie necesara pregatirea cererii de finantare, depunerea proiectului pe platforma MYSMIS, evaluarea si, in final, aprobarea proiectului. Valoarea minima a investitiei se ridica la 1,5 milioane euro pentru proiectele la care lucram, iar costurile pentru un astfel de proiect pot fi amortizate in cel mult 3 ani de la finalizare. Mai mult,  avem in lucru si alte proiecte cu valori ce ajung si la 35 de milioane EUR”, a declarat Roxana Mircea, fondator si partener al companiei de consultanta REI Finance Advisors, specializata in servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piata din Romania.

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) finanteaza activitati din patru sectoare: infrastructura de transport, protectia mediului, managementul riscurilor si adaptarea la schimbarile climatice, energie si eficienta energetica, contribuind la Strategia Uniunii pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.

POIM beneficiaza de o alocare financiara de aproximativ 10,8 miliarde EUR, din care 6,94 miliarde EUR – Fond de Coeziune, 2,28 miliarde EUR – Fond European de Dezvoltare Regionala si 1,62 miliarde EUR – Cofinantare.

Romania, cea mai mare crestere din UE a pretului la energia electrica pentru marii consumatori

Pretul energiei, al furnizarii si al retelei (preturi fara taxe) a crescut pentru prima data, de la 0,0846 EUR per kWh in prima jumatate a anului 2008, la 0,0959 EUR per kWh in prima jumatate a anului 2012 si, in prezent, este de 0,0875 EUR per kWh. Totusi, ponderea taxelor a crescut in mod constant, de la 13% in 2008 la 30% in 2019.

Potrivit Eurostat, Romania a inregistrat in prima jumatate a anului trecut cea mai mare crestere[1]  (+19,2%) a preturilor la energia electrica din UE pentru consumatorii non-casnici, in timp ce in Danemarca pretul energiei electrice pentru consumatorii non-casnici a scazut cu 12,2%.

“Evolutia constanta a pretului la energia electrica si cresterea continua a taxelor a facut ca tot mai multe companii prezente pe plan local sa caute solutii pentru reducerea costurilor si eficientizarea productiei. Am demarat si obtinut deja numeroase acorduri pentru accesarea fondurilor necesare instalarii statiilor de cogenerare pentru companiile din Romania care au apelat la noi, in vederea eficientizarii procesului de obtinere a finantarii nerambursabile. Ne asteptam ca numarul companiilor care vor investi in aceste statii de cogenerare sa creasca pana la finalul anului si sa depunem cel putin 20-30 astfel de proiecte cu valori cuprinse intre 1,5 si 35 milioane euro”, a precizat Roxana Mircea.

 

REI Finance tinteste implementarea de proiecte cu valoare totala de aproximativ 300 mil. EUR in 2020

Echipa de consultanti REI Finance Advisors tinteste in acest an implementarea de proiecte cu o valoare totala de circa 300 milioane EUR si depunerea de noi proiecte pentru ajutor de stat si fonduri europene in valoare de mininum 200 milioane EUR.

“Am depus pana in acest moment proiecte pentru finantare in valoare de 140 milioane EUR si tinta este sa ajungem la implementarea de proiecte cu o valoare totala de aproximativ 300 milioane EUR. Proiectele centralelor de cogenerare ar putea reprezenta un pilon important pentru atragerea de fonduri destinate eficientizarii costurilor de productie. In acest sens, am demarat si pe aceasta axa discutii cu companii mari din domeniul procesarii laptelui, prelucrarii lemnului, productie de materiale de constructii si alte industrii cu un consum ridicat de energie”, a punctat Roxana Mircea.

 

POIM: Perioada de depunere a proiectelor aferente axelor 6 si 7, prelungita pana la 31 decembrie 2020

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (AM POIM) a prelungit pana la 31 decembrie 2020[2]  perioada de depunere a proiectelor in cadrul anumitor masuri finantate din axele prioritare 6 si 7.

Astfel, beneficiarii vor putea accesa o perioada de timp mai lunga finantarile acordate in cadrul urmatoarelor obiective specifice:

 

Axa prioritara 6:

  • Obiectivul specific 6.1. – Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal), sectorul distributie;
  • Obiectivul specific 6.2. – Reducerea consumului de energie la consumatorii industriali;
  • Obiectivul specific 6.3. – Reducerea consumului mediu de energie electrica la nivelul locuintelor;
  • Obiectivul specific 6.4. – Cresterea economiilor in consumul de energie primara produsa in sisteme de cogenerare de inalta eficienta;

 

Axa prioritara 7:

  • Obiectivul specific 7.1. – Cresterea eficientei energetice in sistemele centralizate de transport si distributie a energiei termice in orasele selectate;

 

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL, parte a REI Grup (reigrup.ro), sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 810).

Cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, specialistii REI Grup se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private. Echipa REI Grup numara in prezent 15 consultanti, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local.

REI Grup a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 250 de proiecte la nivel national, cu peste 100 de proiecte implementate si o rata de success – lider in domeniu – de 99%. In 2019, REI Grup a inregistrat proiecte aprobate in cuantum de 80 milioane EUR, iar in acest an valoarea proiectelor aprobate va depasi pragul de 200 mil. EUR. Mai multe detalii despre activitatea REI Grup, aici.

 

Contact presa:

Patrick Vrabie

Marketing & Communications Consultant | REI Finance Advisors
e: marketing@reigrup.ro
t: +40 734 116 484

 

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Electricity_price_statistics/ro#Pre.C8.9Burile_energiei_electrice_pentru_consumatorii_non-casnici

[2] http://mfe.gov.ro/poim-perioada-de-depunere-a-proiectelor-aferente-axelor-6-si-7-a-fost-prelungita-pana-la-31-decembrie-2020/