Home Topics Comunicate de presa Smart City Industry Awards editia a IV-a
Smart City Industry Awards editia a IV-a

Smart City Industry Awards editia a IV-a

0

Cea de-a 4-a editie a Galei Smart City Industry Awards a fost celebrata de peste 400 de decidenti din industrie.

Pe 11 decembrie, Asociatia Romana pentru Smart City a organizat cea de-a 4-a editie a Galei Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment al Industriei Smart City din Romania, devenit deja traditie. Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat peste 400 dintre cei mai importanti decidenti ai industriei. In competitie au fost inscrise 101 proiecte, triplu fata de numarul proiectelor din 2018.

In cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important program de dezvoltare al comunitatilor smart din Romania – Carta Romania 2030, un demers important prin care liderii prezenti la eveniment si-au asumat valorile comune propuse pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania in urmatorii 10 ani: “Este poate cea mai importanta initiativa a noastra ca asociatie la nivelul administratiilor locale. Asta inseamna sa fim sinceri, sa ne asumam aceasta Carta, sa ne asumam aceasta declaratie. Romania va fi digitala in 2030” a declarat Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City.

Competitia Smart City Industry Awards a avut doua componente. Premiile pentru categoriile Smart City au fost acordate pe baza punctarii proiectelor inscrise in competitie de catre juriu, iar premiile speciale au fost acordate in baza monitorizarii activitatii pe parcursul anului 2019 de catre expertii ARSC. Juriul a fost format din persoane cu inalta pregatire in domeniile relevante pentru cele 9 categorii, practicieni si experti in domeniile jurizate. Anul acesta, presedintele juriului a fost marele castigator al anului 2018, Primarul Municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc. Au fost depuse spre jurizare proiecte din comunitati de toate dimensiunile, de la localitati si comune si pana la marile municipii. Toate proiectele inscrise in competitie vor fi disponibile pe site-ul competitiei, www.scia.ro.

In deschiderea evenimentului, Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City, si-a exprimat increderea in Romania, in romani si in capacitatea de dezvoltare a comunitatilor la nivel national: Visul meu este ca Romania sa devina un hub regional de tot ce inseamna proiecte de smart city in aceasta regiune a Europei. Avem tot ce ne trebuie pentru a pune Romania pe harta Smart City a Europei: de la infrastructura, la fonduri, proiecte si mai ales oameni. Daca am incerca sa definim Romania anului 2019 din punct de vedere al dezvoltarii comunitatilor creativ-inteligente, implicarea civica ar fi cu siguranta sintagma anului!.

Presedintele juriului Smart City Industry Awards – editia 4, Domnul Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca a transmis urmatorul mesaj: Tehnologia este un instrument prin care putem imbunatati calitatea vietii oamenilor, dar trebuie sa fim preocupati ca acest lucru sa se intample efectiv in Romania. Este clar ca am plecat pe un trend fara intoarcere. Dimensiunea care tine de cercetare, dezvoltare, inovare, dar si de tehnologie va parcurge pasii cat mai accelerat si vom cunoaste tot mai multe progrese ale tehnologiei care ne vor influenta viata de zi cu zi. Este pacat ca Romania sa nu fructifice acest avantaj pe care tehnologia ni-l ofera.. Primarul Muncipiului Cluj-Napoca, un sustinator al conceptului de Smart City si un lider deschis la idei si tehnologii inovatoare, si-a exprimat speranta in viitorul Romaniei: Poate ca nu vom fi niciodata cei mai buni in domeniul industriei auto sau alte domenii, dar, la dimensiunea de inovare, la componenta de Smart City, de creativitate in acest domeniu, putem ajunge la masa decidentilor si, avand in vedere ca viitorul depinde din ce in ce mai mult de zona digitala, ca Europa a devenit tot mai digitala, ca piata unica va fi tot mai digitala, ca vom trai intr-o Europa care se va conecta tot mai mult la internetul lucrurilor si prin tot ceea ce inseamna dispozitive digitale, prin faptul ca tehnologia 5G va revolutiona relatiile dintre dispozitivele inteligente, nu numai relatiile dintre oameni, toate aceste lucruri pot plasa Romania intr-o dimensiune de viitor, castigatoare. Nu in ultimul rand, aceste lucruri ne vor ajuta sa ne mentinem talentele acasa si sa ii aducem pe cei care au plecat, din nou, acasa. Caci, intr-un final, acesta este cel mai important proiect pe care-l avem. De a ne mentinem talentele acasa si de a-i reintoarce pe cei care au plecat. De departe, resursa umana este cea mai importanta resursa a planetei!.

Daniel Baluta, Primarul Sectorului 4 din Bucuresti a castigat cea mai prestigioasa distinctie pentru liderii administratiilor locale, Mayor of the Year: “Veti vedea ca acesta este doar un inceput, vorbeati despre elemente care au fost deja livrate oamenilor. Scopul numarul unu, pe care inca il avem cu totii si de aceea este laudabila aceasta initiativa si aceasta gala, scopul este acela de a rezolva nevoile comunitatilor si ale oamenilor. Sunt extrem de bucuros sa va spun ca deja am inceput de aproape o luna constructia unui spital in Sectorul 4. Sunt bucuros sa va spun ca pana in primavara finalizam si procedura pentru o magistrala de metrou. Suntem prima primarie de sector care construieste un metrou, deci nu discutam despre un proiect, discutam despre o realitate si multe alte lucruri normale, pentru comunitatea pe care o reprezint. Scopul final este acela de a face Primaria Sectorului 4, Capitala Capitalei, daca se poate, si mentionez faptul ca am plecat dintr-un punct destul de jos. Cu totii muncim pentru a-l face numarul unu.”

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi, a ridicat marele premiu al serii, Best Smart City Project of the Year: “Sunt sigur ca toti meritam acest premiu, toti cei care am inteles ca Romania trebuie sa se schimbe intr-o tara normala, racordata la Europa si la lume. Iata, aceasta cale smart trebuie sa o urmarim cu totii. Sigur, ca primari avem si mai multe sarcini, trebuie sa ne racordam foarte bine la nevoile celor pe care ii reprezentam. Intre tehnologie si oameni, trebuie sa alegem mereu oamenii, ei sunt cei care au nevoie de tehnologie. Trebuie sa reformam poate si conceptul – trebuie sa fie si smart si wise, trebuie sa punem tehnologia cu suflet, pentru ca tot ceea ce facem sa ne apropie, sa ne dea posibilitatea sa ne identificam cu ceea ce suntem. Suntem romani, suntem o tara frumoasa, demna, cu oameni care pot depasi anumite cutume si care pot ajunge din urma trenul european care, din pacate, s-a indepartat putin de noi. Avem aceasta misiune, forta e la noi, misiunea e la noi, si sigur, puterea sta in unitatea tuturor romanilor de a face ca lucrurile sa se schimbe in bine.”

Castigatorii Smart City Industry Awards 2019

Categoria Smart Mobility:

 1. Transport Infrastructure Project: Primaria Baia Mare. Proiect: Cross-border green transport network – Retea ecologica de transport transfrontalier.
 2. Best Public Transport Project: Primaria Municipiului Suceava. Proiect: Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde.
 3. Smart infrastructure: Proiect: Pod Tarnava, Sighisoara – Pod arc de tip feroviar, Coridor IV Pan European.
 4. Best Ride Sharing Project: Mojito Software SRL. Proiect: BCR eGo-CarSharing.
 5. Accesibility: Primaria Municipiului Brasov. Proiect: Managementul informatizat al sistemului de transport in comun.
 6. Alternative Transport: Primaria Curtea de Arges. Proiect: Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil si durabil in Municipiul Curtea de Arges.
 7. Best Mobility Project: E-Government Solutions. Proiect: e-MobilitateUn vis posibil in Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti.

Categoria Smart Economy:

 1. Best Start-Up: SC Eventya Co SRL. Proiect: Eventya.
 2. Young Smart Innovator of the Year: Asociatia Over4. Proiect: Over4.

Categoria Smart Government:

 1. Digital City: Primaria Municipiului Iasi. Proiect: De la Cetateni si Senzori la Digitalizare.
 2. Transparency and Access to Information: TUD Investment Consulting. Poiect: Verde Buget.

Categoria Smart Citizen:

 1. Civic Engagement: Iasi AI. Proiect: Iasi Smart City
 2. Best Project: – au fost selectate doua proiecte castigatoare:
 • Primaria Muncipiului Craiova. Proiect: A.R.C.A. – Accesibilitatea procedurilor administrative prin Reducerea birocratiei si digitizare pentru Cetatenii BANIEI.
 • SC Life Is Hard SA. Proiect: City Health.

Categoria Smart Environment:

 1. Best Smart Environment Project: Beia Consult International. Proiect: CitiSim – Smart City 3D Simulation and Monitoring Platform.

Categoria Smart Living:

 1. Smart Tourism: C. Doorieapp SRL. Proiect Doorie App
 2. Smart Health: Universitatea Babes Bolyai. Proiect: Smart Rad-EN
 3. Best CSR Project: Proiect: #cei1024.

Categoria Smart Energy

 1. Project of the Year: Green Spots Technology. Proiect: Green Spots.

Categoria Smart Education:

 1. Academic Program Award: Scoala fara Someri
 2. Project of the year: Asociatia Magurele Science Park. Proiect: Smart Lab Magurele.

Categoria Smart Real Estate and Residential:

 1. Building and Construction: Proiect: Arcelor Mittal Steel Sheet Piles
 2. Best Smart Green Project: Impact Developer. Proiect: Greenfield 2020. Greenfield
 3. Developer of the Year: Proiect: Amber Gardens
 4. Best FM Company: BMF Group
 5. Project of the year: Asociatia Romania Green Building Council (ROGBC). Proiect: Smarter Finance for Families.

Premiile speciale

 1. Premiul special pentru generarea unei viziuni privind dezvoltarea Romaniei a fost acordat Institutului pentru Libertate si Democratie pentru initierea proiectului Romania Orizont 2030. Premiul a fost ridicat de Cristian David, fost Ministru de Interne si presedinte fondator ILD.
 2. Smart City Industry – Best Mass Media Supporter: Castigator – Ziarul Bursa.
 3. Smart City Industry – Most active Member: Castigator – Dewatering and Silent Pilling
 4. Smart City Industry – City Manager of the year: Castigator – Ioan Gaf Deac, city manager PS4
 5. Smart City Industry – CEO of the year: Castigator – George Zhang, CEO Huawei Romania
 6. Smart City Industry – Partner of the year

La aceasta categorie au existat 2 castigatori: Consiliul Judetean Ilfov, premiul fiind ridicat de presedintele institutiei, domnul Marian Petrache si Ambasada SUA reprezentata de doamna Mihaela Dodoiu.

 1. Smart City Industry – Best Smart City Company: Castigator – Orange Romania
  Smart City Industry – Mayor of the year: Castigator – Daniel Baluta, Primarul Sectorului 4, Bucuresti
 1. Smart City Industry – Best Smart City Project of the Year: Castigator – Primaria Municipiului Iasi.
  Premiul a fost ridicat de domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iasi.

Informatii suplimentare

Departamentul de comunicare
Asociatia Romana pentru Smart City
info@romaniansmartcity.ro