Home Topics Comunicate de presa REI Finance Advisors: Orice companie cu profit de 70.000 euro poate solicita 200.000 euro fonduri europene prin Masura 3 a Schemei de sprijin pentru IMM – „Granturi pentru investitii”
REI Finance Advisors: Orice companie cu profit de 70.000 euro poate solicita 200.000 euro fonduri europene prin Masura 3 a Schemei de sprijin pentru IMM – „Granturi pentru investitii”

REI Finance Advisors: Orice companie cu profit de 70.000 euro poate solicita 200.000 euro fonduri europene prin Masura 3 a Schemei de sprijin pentru IMM – „Granturi pentru investitii”

0
  • Aproximativ 65 companii din fiecare judet din Romania ar putea beneficia de sprijin prin Masura 3 – Granturi pentru investitii;
  • Noi activitati eligibile finantarii prin Masura 2 – Granturi pentru capital de lucru;
  • Proiectele trebuie depuse in prima zi/primele zile de la deschiderea sesiunii, avand un punctaj de 100 puncte sau minim 90 puncte;

Orice companie cu profit de cel putin 70.000 euro inregistrat in unul din ultimii doi ani poate solicita grantul maxim de 200.000 euro conform Masurii 3 a Schemei de sprijin pentru IMM – „Granturi pentru investitii”. Totodata, activitati noi au fost introduse de Guvernul Romaniei pentru Masura 2, ce vizeaza sprijinirea companiilor afectate de pandemia de Coronavirus.

Ordonanta 130 a fost adoptata pe 31 iulie si publicata in Monitorul Oficial 705/06.08.2020 si reglementeaza cadrul de acordare al fondurilor europene pentru a ajuta companiile sa depaseasca actuala perioada in care sunt afectate economic de pandemia COVID-19, prin intermediul celor 3 scheme de sprijin: Microgranturi (2.000 euro), Granturi pentru capital de lucru (15% din cifra de afaceri inregistrata in 2019, dar nu mai mult de 150.000 euro/companie si 250.000 euro/grup) sau Granturi pentru investitii (intre 50-200.000 euro, se puncteaza sa solicite triplul profitului din 2019).

Masura 3 – `Granturi pentru investitii` beneficiaza de o alocare de 550 milioane euro si o grila de punctaj potrivit careia se puncteaza maxim sa fie solicitat un grant egal cu triplul profitului inregistrat in 2019.

„Un aspect foarte important este acela ca nu se solicita experienta in domeniul respectiv, astfel ca orice companie cu profit in unul din ultimii 2 ani poate solicita finantare nerambursabila pentru o activitate eligibila, prevazuta de Anexa 3, aferenta Masurii 3 – Granturi pentru investitii. Astfel, orice companie cu profit operational de 70.000 euro se califica sa acceseze grantul de 200.000 euro daca doreste sa realizeze investitii intr-o activitate eligibila din Anexa 3[1]. Tot pentru punctaj maxim, activitatea respectiva ar trebui sa aiba sold negativ in balanta comerciala a Romaniei, iar beneficiarii sa cofinanteze cu 45,1% pe zona Bucuresti – Ilfov si 35,1% in tara”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de consultanta specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piata din Romania.

Potrivit informatiilor publicate, din alocarea de 550 milioane euro, 82,5 milioane euro revin Bucuresti-Ilfov, respectiv circa 412 companii finantate, cu conditia sa existe companii care solicita grantul maxim. La nivel de judete, reiese ca vor fi finantate circa 65 de companii/judet, cu un grant maxim de 200.000 euro.

Noi activitati eligibile finantarii prin Masura 2 – Granturi pentru capital de lucru

Comparativ cu forma supusa consultarii, Ordonanta 130 a introdus noi activitati pentru a fi finantate pe Masura 2 – „Granturi pentru capital de lucru”: prelucrare carne, peste, fructe, lactate, activitati de tiparire, comertul cu amanuntul de carti, ziare, aparate foto-video. Agentiile de publicitate, companiile care activeaza in creatie si interpretare artistica, invatamant, telecomunicatii si IT sunt de asemenea eligibile.

Pentru Masura 2 – `Capital de lucru` nu exista punctaj, motiv pentru care este recomandat ca aplicantii sa fie pregatiti si sa depuna in prima zi documentatia pentru a-si maximiza sansele de a castiga proiectele. Avand in vedere alocarea de 350 milioane euro, la o medie de 100.000 euro/companie, ne putem astepta la un maximum de 3.500 de companii finantate, respectiv circa 83/judet.

„Recomandam companiilor sa achizitioneze semnatura electronica si sa demareze pregatirea documentatiei, bugetul, cate doua oferte pentru fiecare echipament sau sa urmareasca ceea ce se comunica pe acest subiect si sa depuna proiectele in prima zi/primele zile de la deschiderea sesiunii avand un punctaj de 100 de puncte sau minim 90 puncte, intrucat nu stim exact cate companii vor aplica si cu ce punctaj vor intra in alocarea financiara. Totodata, pentru o siguranta sporita in pregatirea documentelor necesare si sanse in plus ca proiectul sa fie corect depus, recomandam apelarea la serviciile unei companii de consultanta specializate. Tocmai de aceea am deschis birouri regionale si am marit echipa de specialisti in tara pentru a veni in sprijinul companiilor care doresc finantare pentru schemele de ajutor propuse de Guvernul Romaniei si finantate prin fonduri europene”, a adaugat Roxana Mircea.

 

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup (reigrup.ro), sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 810).

Cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, specialistii REI Grup se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private. Echipa REI Grup numara in prezent peste 30 de consultanti, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.

REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 250 de proiecte la nivel national, cu peste 100 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%. In 2019, REI Grup a inregistrat proiecte aprobate in cuantum de 80 milioane EUR, iar in acest an valoarea proiectelor aprobate va depasi pragul de 200 mil. EUR. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.

[1] http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228699