Home Topics Comunicate de presa Record al ultimilor 5 ani: Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit borna de 1 mld. euro in 2019
Record al ultimilor 5 ani: Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit borna de 1 mld. euro in 2019

Record al ultimilor 5 ani: Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit borna de 1 mld. euro in 2019

0

Volumul investitiilor imobiliare din Romania in anul 2019 a depasit borna de un miliard de euro, totalizand aproximativ 1,06 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de nivelul inregistrat in 2018, arata datele departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. Volumul atins in 2019 marcheaza totodata un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzactiilor de investitii pe piata imobiliara romaneasca.

„2019 a fost anul oraselor regionale pentru tranzactiile cu cladiri de birouri, Cluj-Napoca atragand investitii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzactionat la nivelul tarii, insa Bucurestiul a ramas lider, cu 64% din totalul tranzactiilor. Cladirile de birouri au fost principalele produse tranzactionate, reprezentand aproape 75% din totalul tranzactiilor la nivel national. Apetitul pentru cladirile de birouri din Capitala ramane in continuare ridicat si sunt multiple oportunitati, atat in zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) si nordul Bucurestiului, precum si in zonele dinamice, aflate in continuare in plin proces de dezvoltare, precum vestul orasului”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania, companie care a consiliat in 2019 vanzarea unui pachet de trei cladiri de birouri din Cluj-Napoca, detinut de grupul de firme Hexagon.

Din punct de vedere al profilului cumparatorilor, investitorii israelienii ocupa primul loc prin tranzactia record de la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzactionat, urmati de investitorii romani (26%) si de fondurile sud-africane cu 17%.

„Romania este o destinatie tot mai interesanta pentru noi investitori si cel mai probabil 2020 va aduce, similar cu 2019, noi nume pe piata locala. Sunt mai multe companii care vor sa isi extinda portofoliul in Romania, urmarind in special achizitia de cladiri de birouri si spatii industriale. Ne asteptam in continuare la o compresie a yieldurilor, atat pentru birouri (7% in prezent), cat si pentru sectorul industrial (7,75%)”, a adaugat Gijs Klomp.

 

Oras Proprietate Sector Pret (mil. euro) Cumparator Vanzator
Bucuresti si Timisoara NEPI Portofoliu de birouri* Birouri 308*** AFI Europe NEPI Rockastle
Cluj-Napoca The Office Birouri 129 Dedeman NEPI Rockastle
Bucuresti Portofoliu parcuri de retail Retail 113 MAS Real Estate Prime Kapital
Bucuresti America House Birouri 77 Morgan Stanley AEW
Bucuresti Oregon Park III Birouri 60 Lion’s Head Investment Portland Trust
Targu Mures Promenada Mall Retail 43 Indotek AEW
Bucuresti A1 Bucharest Park Industrial 40 CTP Invest Vabeld
 Cluj-Napoca Liberty Technology Park Birouri 35 White Star Fribourg Development
Cluj-Napoca Portfolio Hexagon** Birouri >30 Ideal Project Services Hexagon
Bucuresti Day Tower Birouri 31 Corporate Finance House Group Day Group

Sursa: CBRE Research, date din piata

*Aviatorilor 8, The Lakeview,  Floreasca 169A si City Business Centre

**Vivido Business Center, Advancity Business Center si Cube Office

***O tranzactie este luata in considerare cand a fost inchisa sau cand a fost semnat binding agreement (pre-contractul de vanzare-cumparare) si au ramas de aplicat doar conditiile subsecvente pentru inchidere.

CBRE Romania si-a extins in 2019 echipa locala de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experienta de peste 17 ani in domeniul imobiliar si a fost implicat in tranzactii de achizitii cu o valoare cumulata de peste doua miliarde de euro in Europa Centrala si de Est.

 

Despre CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 si S&P 500 cu sediul central in Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are peste 90.000 de angajati (fara a include afiliatii), raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 480 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. In Romania, CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare de tranzactii si management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare. Pentru mai multe informatii, va rugam accesati www.cbre.ro sau descarcati aplicatia CUE by CBRE din App Store sau Google Play.