Home Topics Comunicate de presa RE/MAX Romania: Doar 30% dintre tranzactiile din Romania sunt realizate cu implicarea unui agent imobiliar
RE/MAX Romania: Doar 30% dintre tranzactiile din Romania sunt realizate cu implicarea unui agent imobiliar

RE/MAX Romania: Doar 30% dintre tranzactiile din Romania sunt realizate cu implicarea unui agent imobiliar

0

Potrivit RE/MAX Romania, parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, doar 30% dintre tranzactiile din Romania sunt realizate cu implicarea unui agent imobiliar. Comparativ, in SUA – modelul de top in segmentul intermedierilor imobiliare – peste 90% dintre tranzactiile din piata sunt realizate printr-o agentie imobiliara, iar aceasta se datoreaza sistemului de reprezentare exclusiva care este normat la nivelul intregii piete.

Conform estimarilor, doar 15% dintre proprietatile la vanzare pe piata imobiliara din Romania sunt realizate prin sistemul reprezentarii exclusive de catre un agent imobiliar, iar din totalul acestor proprietati listate exclusiv doar 80% sunt cu comision zero pentru cumparator.

„Procesul de tranzactionare se aseamana, intr-o oarecare masura, cu un proces in instanta, in care fiecare parte este reprezentata de cate un avocat propriu, intrucat partile au interese diferite. Astfel, si in cazul unei tranzactii, fiecare parte ar trebui reprezentata de un agent imobiliar care sa ii sustina interesele. Ceea ce se intampla in prezent in piata este o intermediere in care ambele parti au de suferit”, declara Razvan Cuc, Presedinte RE/MAX Romania.

La nivel european, RE/MAX Portugalia si RE/MAX Cehia sunt doua exemple de filiale locale RE/MAX care tranzactioneaza 100% din proprietati in reprezentare exclusiva, iar in cazul RE/MAX Romania, 75% dintre tranzactii sunt realizate in acest sistem. RE/MAX Romania cunoaste, insa, o crestere anuala de circa 80% a numarului de proprietati listate prin reprezentare exclusiva, ceea ce demonstreaza interesul tot mai mare al proprietarilor de a tranzactiona in acest sistem. In acest context, compania atrage atentia asupra necesitatii unor reglementari in industria de consultanta imobiliara locala, lipsa acestora reprezentand cel mai mare impediment in dezvoltarea acestui segment.

Potrivit reprezentantilor RE/MAX, piata de consultanta imobiliara locala este caracterizata, la nivel general, de un mod haotic de tranzactionare a proprietatilor, lucru care ingreuneaza munca agentilor, impiedica orice colaborare la tranzactionare intre agenti si afecteaza, in cele din urma, interesul clientului.

„Una dintre masurile esentiale ce trebuie implementate este sistemul reprezentarii exclusive, pentru ca agentul imobiliar sa sustina doar interesele partii pe care o reprezinta. Acesta este modul cel mai sanatos de tranzactionare, fiind o practica ce functioneaza cu succes in toate tarile dezvoltate la nivel mondial”, a completat Razvan Cuc.

Insa pentru buna functionare a intregii industrii locale este nevoie de stabilirea unor norme de reglementare profesionale, care ar trebui sa cuprinda, de asemenea, si crearea unor retele si asociatii puternice, precum si un sistem de certificare si testare a agentilor, astfel incat acestia sa fie bine pregatiti si acreditati cand isi incep activitatea. Implementarea acestui proces de reglementare ar determina, de asemenea, cresterea gradului de educare a pietei si ar genera, totodata, o schimbare de perceptie a publicului roman fata de activitatea de consultanta si intermediere imobiliara. Conform reprezentantilor RE/MAX, acest segment are un potential de crestere urias la nivel local, insa necesita eforturi comune ale jucatorilor pentru a ajunge la maturitate.

Despre RE/MAX

In Romania, RE/MAX este cea mai mare retea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare numar de  agenti imobiliari, avand, in prezent, peste 50 de francize si peste 400 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand national in imobiliare. Planul de extindere la nivel national al RE/MAX Romania vizeaza, pana in 2023, 110 birouri francizate si peste 1.000 de agenti imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider in real-estate, fiind franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, infiintata in 1973 in Denver, are astazi peste 125.000 de agenti afiliati in 8.000 de birouri aflate in cca. 110 de tari din intreaga lume. In Europa, RE/MAX este prezent in 38 de tari, cu peste 2.000 birouri si 23.000 de agenti, continuand sa se extinda. Pentru mai multe detalii accesati: www.remax.ro