Home Topics Comunicate de presa Primaria Municipiului Ploiesti a anuntat in Caravana Smart City dezvoltarea mai multor proiecte pilot
Primaria Municipiului Ploiesti a anuntat in Caravana Smart City dezvoltarea mai multor proiecte pilot

Primaria Municipiului Ploiesti a anuntat in Caravana Smart City dezvoltarea mai multor proiecte pilot

0

Municipiul Ploiesti a gazduit luni, 3 iunie, programul national Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Organizat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate si desfasurat sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei, este unicul program national de promovare a solutiilor si proiectelor Smart City din Romania. Evenimentul a avut loc la Primaria Municipiului Ploiesti, Sala de sedinte a Consiliului Local.

Eduard Dumitrascu, presedintele ARSCM, a deschis evenimentul discutand despre problemele presante ale comunitatii ploiestene: “Focusul Ploiesti Smart City din punctul nostru de vedere, trebuie sa fie pe calitatea vietii. Asta se traduce prin rezolvarea a cat mai multor probleme de mediu. Este o utopie sa venim astazi aici si sa spunem ca noi putem rezolva toate problemele de mediu sau sa credem ca va fi usor. Prioritatile care ar putea pune Ploiestiul pe harta comunitatilor Smart City in perioada urmatoare, includ in primul rand cetatenii, mediul academic local, care are caracteristici unice – exista aici o comunitate academica foarte relevanta si cu foarte multa expertiza in tot ce inseamna partea de energie, petrol, gaze – si realizarea unui living lab – ar fi o premiera in partea de sud, sud-est a tarii, aveti sansa de a crea un centru de dezvoltare Smart City in Ploiesti.

Exista la nivel local toate premisele pentru a realiza acest obiectiv.”

Primarul Municipiului Ploiesti, Adrian Florin Dobre, a discutat despre proiectele de tip Smart City in curs de implementare si despre planurile de viitor ale municipiului, bazate pe contextul local: “in fiecare zi, din municipiul Ploiesti, pleaca aproximativ 43.000 de cetateni. Plecand de la aceasta realitate, in anul 2017 am creat un concept care s-a numit Ploiesti – Citadela Viitorului. in centrul acestui concept s-a aflat Universitatea de Petrol si Gaze, a carei directie, cea de energie, este una foarte importanta, insa accentul este momentan pus pe energia traditionala. Noi trebuie, intr-un timp rezonabil, ca in cadrul acestei universitati sa facem trecerea catre catedre dedicate energiilor regenerabile.” O alta problema poate fi identificata in zona industriala a orasului, care trebuie regenerata si reintegrata in comunitate: “O prioritate o reprezinta si modernizarea zonei industriale si anume revitalizarea fostei uzine UPetrom si fosta rafinarie Astra, unde sunt si foarte multe probleme de mediu. in proiectele pe care le avem pe mobilitate, finantate atat cu fonduri europene, cat si din bugetul propriu, toata zona de sud si de vest a municipiului este in centrul atentiei. Vrem sa cream cai noi de acces care sa realizeze legatura dintre cele doua puncte principale de intrare in municipiul Ploiesti, atat prin modernizarea infrastructurii feroviare, adica Gara de Sud si Gara de Vest, cat si prin modernizarea infrastructurii rutiere si realizarea tranzitiei la mijloace de transport in comun electrice. Am realizat un parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii tocmai pentru a putea avea multe astfel de proiecte legate de infrastructura. Avem doua proiecte deja depuse si pentru sisteme de iluminat public inteligent.” in cadrul evenimentului, primarul Adrian Florin Dobre a semnat si adeziunea la Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate. inscrierea in ARSCM semnifica deschiderea administratiei locale catre solutii inovatoare si un pas inainte spre dezvoltarea sustenabila a orasului: “Dorim sa devenim un fel de cobai al proiectelor de tip smart city, sa implementam toate aceste solutii, sa vedem cum functioneaza si sa le dezvoltam. Problema cu care ne confruntam acum este legata de finantare.” Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate se angajeaza sa sustina toate demersurile autoritatilor din Ploiesti pentru implementarea de proiecte menite sa simplifice si, implicit, sa imbunatateasca viata tuturor cetatenilor orasului, oferind atat consultanta, cat si solutii concrete de finantare.

Cozia Roxana-Georgescu, sef Serviciu Dezvoltare Urbana in cadrul ADR Muntenia, a preluat discutia, prezentand modalitatile prin care Uniunea Europeana sprijina dezvoltarea urbana durabila, prin finantare nerambursabila pe Axa Prioritara (AP) 4 a POR 2014-2020. Regiunea Sud Muntenia beneficiaza de aproximativ 17,9% din fondurile alocate Romaniei pe aceasta axa, suma care se ridica la putin peste 200 de milioane de euro.

Sandra Tanase, expert finantare si vicepresedinte ARSCM, a discutat despre acordul de investitii in valoare de 500 de milioane de euro semnat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate cu China National Electric Engineering, o importanta companie de stat din China si modalitatile de accesare a acestor fonduri de catre administratia locala, prin parteneriat public privat. Domeniile de interes ale CNEEC pentru investitii sunt mobilitate si infrastructura, energie electrica din surse regenerabile, cogenerare, waste management, petrol si gaze si eficienta energetica.

Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanti integratori IT si dezvoltatori de aplicatii bancare la nivel national, reprezentata de Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a completat evenimentul oferind o gama de solutii concrete pentru smart mobility si smart education. Extrem de apreciata a fost si Metropolis, o platforma integrata care are ca scop asigurarea unei solutii informatice consecvente, care sa eficientizeze managementului spatiului urban si al serviciilor publice.

Florin Nemtanu, expert mobilitate ARSCM si prof. Conf. Facultatea de Transporturi, Univ. Politehnica Bucuresti a discutat despre Mobility-as-a-Service (MaaS), un nou concept integrat de transport, centrat pe cetatean, care a fost deja implementat cu succes in cateva tari din lume: “Modelul are la baza ideea de a furniza servicii de mobilitate, nu neaparat de transport. in acest moment, exista cateva tari care au implementat acest sistem. El in spate are o platforma software care culege informatii de la toate tipurile de transport public. Daca un cetatean doreste sa plece din punctul A in punctul B, detine toate informatiile necesare de la modurile de transport si, in functie de profilul fiecarei persoane, sistemul identifica si recomanda o ruta. Prin intermediul platformei respective se poate face si plata calatoriei, fie ca discutam despre biletul de metrou, autobuz sau inchirierea unei biciclete sau a unei trotinete electrice. Sistemul permite efectuarea calatoriilor multimodale, cu minimum de efort din partea calatorului la schimbarea mijloacelor de transport. Astfel, cetateanul se va plimba din punctul A in punctul B fara bariere.”

Compania Ramboll Romania, partener strategic al Caravanei Smart City, reprezentata de Carmen stefan, Business Innovation Strategic Adviser, a prezentat strategii integrate pentru orase inteligente si durabile, cu exemple de bune practici din mai multe orase mari din strainatate, care au reusit sa-si rezolve problemele de mediu prin implementarea de solutii de tip Smart City integrate.

Urmatoarea oprire a Caravanei Smart City va avea loc pe 10 iunie, la Iasi.

Partenerii institutionali: Guvernul Romaniei – Ministerul Energiei, Primaria Municipiului Ploiesti, CNMR, Institutul de Studii Liberale, Clusterul Start Inovare.

Parteneri: First Bank, Dell EMC, Asseco SEE Romania, Microsoft, Orange Romania, Ramboll Romania, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, Sky Park Systems, BMF Grup.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness Romania, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless Romania Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City si de informare a factorilor decidenti cu privire la noile tehnologii, a modalitatilor de implementare si mai ales a oportunitatilor de finantare a acestora.

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara. Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City.

le-dysfunction_online-shop/">online shop vacuum treatment for erectile dysfunction