Home Articole PERETI USCATI: NOILE INSTRUMENTE FACILITEAZA AFACERILE SI ARTIZANII
PERETI USCATI:  NOILE INSTRUMENTE FACILITEAZA AFACERILE SI ARTIZANII

PERETI USCATI: NOILE INSTRUMENTE FACILITEAZA AFACERILE SI ARTIZANII

0
Arta antica a peretilor de piatra uscata si noua tehnica de inginerie naturalista a pamantului intarit acum au un aliat pentru a fi mai eficienti

Pentru a legitima valoarea a intervenit si UNESCO: la sfarsitul anului 2017, arta zidurilor uscate a fost inregistrata pe Lista Patrimoniului Cultural imaterial pentru a fi ocrotita si protejata.

Motivele au radacini indepartate: cunoasterea acestei tehnici a fost transmisa in comunitatile rurale antice pana la profesionistii de astazi. Intotdeauna cu un singur scop: prevenirea alunecarilor de teren si inundatiilor, combaterea eroziunii solului si a desertificarii, respectand in acelasi timp mediul inconjurator.Au impartasit inscriptia  opt ​​Tari europene in care tehnicile de constructie a peretilor la sec sunt diferite, dar toate „cu maestrie” adica cu pietrele una peste alta, fara utilizarea altor materiale, cu exceptia unor cazuri, de pamnat uscat.

Cu timpul, insa, chiar si la cele mai vechi tehnici s-au adaugat la munca „mesterilor”- forte de munca calificata care, din pacate, dispare – cea a echipamentelor noi, capabile sa termine treaba mai repede si sa garanteze o precizie maxima: cum ar fi Graiferele MB-G, ale caror cuple apuca, misca, aseaza pietre, roci sau bolovani de orice tip si dimensiuni cu precizie si delicatete extreme.  La fel ca in trei santiere diferite – unul in Franta, unul in Germania si celalalt in Slovenia – unde graiferul  MB a fost ales  pentru a construi pereti la sec tocmai pentru ca placa inclinata i-a permis sa aiba o raza mai larga de actiune si sa aseze pietrele precizie extrema, spre deosebire de alte echipamente – cum ar fi cupa de sapat – cu care ar fi fost imposibil. De asemenea, este posibil sa instalati un set de dinti, care faciliteaza prinderea si controlul materialelor cu greutati si forme deosebite.

De asemenea si pentru peretii realizati cu stalpi de lemn, operatorii au ales sa lucreze cu produsele MB Crusher, in acest caz cupele de concasare si sortare . Motivul este simplu: prin zdrobire si sortare la fata locului, este posibila recuperarea deseurilor si utilizarea imediata ca drenaj sau stabilizat. La fel a facut si o companie italiana, care, intr-un santier de reconstructie a unei escarpe de izolare care se prabusise, a folosit cele doua unitati MB: costuri de logistica anulate, utilizarea materialelor locale, viteza de constructie, nicio dificultate din cauza dfierentei escarparii.

 Un fel de evolutie a peretilor la sec este noua tehnica a pamantului armat, solutia de inginerie naturalista care va permite sa inlocuiti peretii de beton cu structuri cu un impact mai mic asupra mediului. Fara indoiala, la fel ca pentru peretii  uscati , foloseste materiale de umplutura locale, are un aspect natural, este mai elastic fata de solicitarile solului si este usor de instalat si intretinut. Semnificativ este cazul unei companii din regiunea veneto comisionate sa construiasca un zid de sprijin in pamant armat pentru a inlocui zidaria de beton existenta. Sonia, geotehnicianul companiei de constructii, explica modul in care au rezolvat problemele de gestionare a deseurilor si spatiul limitat de manevra din cauza pantei drumului montan.

”Pentru realizarea acestei lucrari ne-am bazat pe echipamentul MB Crusher pentru etapele de zdrobire si sortare. Am reusit astfel sa economisim la achizitionarea de material nou prin zdrobirea pietrisiului recuperandu-l de la sortarea pamantului  pe care altfel ar fi trebuit sa il eliminam cu costuri substantiale pentru a obtine piatra zdrobita pe care am folosit-o pentru drenare. Pamantul sortat, in schimb, a fost imediat reutilizat  in interiorul cofrajelor. Multumesc firmei MB Crusher pentru sfaturile care ne-au permis sa castigam in timp si costuri, respectand totodata mediul inconjurator”

Nu este, asadar, visul fiecarei companii de a avea in flota sa echipamente versatile, usor de utilizat si care permit sa lucrati cu precizie, viteza si economii de costuri sulpimentare ?