Home Topics Comunicate de presa Municipiul Sibiu a decis: Smart City, prioritate in bugetul de investitii pentru 2019
Municipiul Sibiu a decis: Smart City, prioritate in bugetul de investitii pentru 2019

Municipiul Sibiu a decis: Smart City, prioritate in bugetul de investitii pentru 2019

0

Luni, 8 aprilie 2019, Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate a lansat Caravana Smart City Etapa 2.0, Implementarea. Lansarea a avut loc la Primaria Municipiului Sibiu, in prezenta primarului Municipiului Sibiu, doamna Astrid Cora Fodor, gazda evenimentului, a Secretarului de Stat in Ministerul Energiei, domnul Robert Iulian Tudorache, echipei Primariei Municipiului Sibiu, mediului universitar, partenerilor si membrilor ARSCM.

Prima etapa a Programului National de promovare a conceptelor smart city a fost lansata in 2017, sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei si a parcurs peste 7000 km in intreaga tara pentru promovarea conceptelor smart city in randul autoritatilor locale. Etapa 2.0.Implementarea, lansata in 2019, este dedicata municipalitatilor care au implementat proiecte, trecand astfel de la promovarea conceptelor la promovarea proiectelor.

In deschiderea evenimentului, domnul Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei, a amintit despre importanta digitalizarii administratiilor publice si folosirea noilor tehnologii pentru imbunatatirea calitatii vietii si a relatiei cu cetatenii. Eficienta energetica si productia de electricitate din surse regenerabile se numara printre cele mai importante obiective ale strategiei nationale pentru smart city, un proiect lansat in dezbatere publica de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale in toamna anului trecut: “M-am alaturat acestei initiative pentru ca doi piloni principali ai administratiei centrale sunt energia si mediul. Fara sustinere din partea factorilor decizionali din cadrul acestor doua sectoare extrem de importante in domeniul smart city, nu putem discuta despre reusite concrete. Rolul Ministerului Energiei in acest context este de a defini strategia. Alaturi de MCSI, suntem implicati in realizarea strategiei nationale de smart city, iar punctul central al acestui proiect il reprezinta solutii precum eficienta energetica si productia de electricitate din surse regenerabile.” Domnul Robert Iulian Tudorache a reiterat sustinerea administratiei centrale pentru proiectele desfasurate la nivel local si a incurajat adoptarea de solutii inovatoare care sa vina in sprijinul cetatenilor.

Doamna Astrid Cora Fodor, primarul Municipiului Sibiu, a subliniat faptul ca proiectele smart city sunt prioritare pentru administratia locala, care incearca in permanenta sa identifice solutii coerente, pliate pe nevoile actuale ale locuitorilor orasului: “Noi nu dorim doar sa implementam niste proiecte smart, (…) ci solutii integrate, care sa aiba efecte benefice pentru un numar cat mai mare de cetateni. Credem ca proiectele smart trebuie sa se adreseze nevoilor comunitatilor si contextului, deoarece fiecare oras este diferit. Daca discutam despre Sibiu, cifrele ne arata ca este combinatia reusita intre istorie si prezent: este un centru cultural, o destinatie turistica de top si un mediu economic de succes.”

Asseco SEE Romania, partener strategic ARSCM, prezent in cadrul Caravanei Smart City si unul dintre cei mai importanti integratori IT si dezvoltator de aplicatii bancare la nivel national, a completat evenimentul prin prezentarea de noi solutii tehnologice, ca  platforma integrata de management al oraselor – Metropolis, proiecte de smart parking sau de digitalizare a mediului academic.

Prezentarea prioritatilor municipalitatii a fost realizata de Administratorul Public al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Leca, care a trecut in revista cele mai importante proiecte implementate sau in curs de implementare: “Smart City inseamna un mediu economic sanatos, durabil si sustenabil, o mobilitate crescuta in zona urbana, o calitate ridicata a vietii, precum si componenta de tehnologie, care sa integreze toate aceste ecosisteme.” Sibiul se mandreste a fi primul oras care a implementat o platforma online de plata a darilor fiscale, portalul e-Administratie, dotat de anul trecut cu optiunea de plata expres, pe baza codurilor de bare de pe deciziile de impunere, fara necesitatea unui cont activ. Printre solutiile deja functionale mai putem aminti si platforma de programari online pentru casatorii si alte acte de stare civila sau e-Notificari, un sistem care permite atentionarea persoanelor juridice carora urmeaza sa le expire acordul de functionare. Un proiect important in curs de implementare este cel de instalare de camere video in autobuze, smart ticketing, cat si crearea unei aplicatii mobile de transport in comun ce va putea fi folosita pentru planificarea eficienta a calatoriilor. Adiministratia locala a Municipiului Sibiu are in plan si constructia unui centru de conferinte si spectacole, o cladire smart, capabila sa se autosustina, cu potentialul de a deveni un simbol atat pentru oras, cat si pentru tara.

In cadrul evenimentului, Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate a propus infiintarea unui Centru de Inovare si Cercetare Smart City in Sibiu, proiect ce urmeaza a fi realizat in parteneriat cu administratia locala a municipiului.

Partenerii institutionali: Guvernul Romaniei – Ministerul Energiei, Primaria Sibiu, CNMR, Institutul de Studii Liberale, Clusterul Start Inovare.

Parteneri: First Bank, Dell EMC, Asseco, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness Romania, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless Romania Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City si de informare a factorilor decidenti cu privire la noile tehnologii, a modalitatilor de implementare si mai ales a oportunitatilor de finantare a acestora.

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara. Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City.