Home Topics Comunicate de presa IN SPRIJINUL ANGAJATORILOR SI ANGAJATILOR DIN CONSTRUCTII – SOLICITARE ADRESATA GUVERNULUI ROMANIEI
IN SPRIJINUL ANGAJATORILOR SI ANGAJATILOR DIN CONSTRUCTII – SOLICITARE ADRESATA GUVERNULUI ROMANIEI

IN SPRIJINUL ANGAJATORILOR SI ANGAJATILOR DIN CONSTRUCTII – SOLICITARE ADRESATA GUVERNULUI ROMANIEI

0

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), alaturi de Casa Sociala a Constructorilor si Federatia Generala a Sindicatelor Familia, in calitate de parteneri sociali, a solicitat Guvernului Romaniei – avand in vedere starea de urgenta decretata in data de 16.03.2020 – extinderea masurilor de protectie sociala a angajatilor si pe perioada starii de urgenta.

Casa Sociala a Constructorilor asigura protectia angajatilor din sectorul constructii in perioada intreruperii activitatii din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, in conformitate cu Legea 215/ 1997 privind infiintarea Casei Sociale, insa legea nu este aplicabila in situatia exceptionala cu care se confrunta astazi Romania.

Modificarea urgenta a legii ar permite acordarea unei indemnizatii salariatilor cu contract individual de munca, in cuantum lunar de 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut, pe perioada pandemiei .

Propunerea FPSC  nu afecteaza bugetul de stat, dar sprijina angajatorii si implicit angajatii in depasirea perioadei pandemiei Covid-19.

Avand in vedere situatia exceptionala, imprevizibila in care se afla activitatea din constructii – firme de constructii, producatori si distribuitori de materiale de constructii – afectata de epidemia COVID 19 in Romania si in lume, FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII va solicita de urgenta analiza urmatoarelor propuneri si interventia neintarziata pentru compensarea/diminuarea efectelor grave ce escaladeaza deja sectorul constructiilor:

  1. Amanarea cu pana la 60 de zile de la sfarsitul pandemiei (crizei) a termenului de plata a taxelor si impozitelor ( TVA luna precedenta , impozit de profit ) .
  2. Scutirea de la plata de la declansarea pandemiei si pe o perioada de 60 de zile de la sfarsitul pandemiei a contributiilor , impozitului pe venit, accesoriilor, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF. Plata TVA va fi solicitata numai pentru facturile incasate.
  3. Acordarea unui somaj tehnic angajatilor in perioada pandemiei, in sensul acordarii ca masura de protectie a salariatilor a unei contributii echivalenta a 75% din salariul net.
  4. Institutiile statului sa asigure personal calificat in agentii, autoritati locale, trezorerii, in vederea efectuarii deconturilor pentru lucrari deja executate si pentru care s-au facut cheltuieli in lunile anterioare.
  5. Reguli si sustinere pentru paza unitatilor de productie, a depozitelor si a santierelor in situatia in care firmele autorizate pentru servicii de paza nu-si mai pot duce la indeplinire contractele. Simplificarea procedurilor de autorizare a firmelor ce asigura servicii de paza si/sau implicarea autoritatilor statului (ex. Jandarmeria).
  6. Constituirea unui fond de garantare pentru : liniile de credite, scrisorile de garantie, polite de asigurare ale operatorilor economici.
  7. Acordarea de facilitati sau inlesniri bancilor care crediteaza societatile, pentru amanarea ratelor la credite pana la sfarsitul pandemiei si scutirea de dobanzi a societatiilor pe intreaga perioada a pandemiei.
  8. Prelungirea termenelor de finalizare a lucrarilor de constructii si a contractelor si/sau comenzilor de materiale de constructii (produse pentru constructii) cu o perioada egala cu perioada pandemiei si inca 60 de zile dupa incheierea acesteia atat pentru lucrarile publice cat si pentru lucrarile cu beneficiari privati .
  9. Continuarea investitiilor publice si accelerarea acestora stiind ca in preconizata criza economica ce se va instala dupa pandemie, investitiile publice sunt motorul cresterii economice.
  10. Acordarea decontarii cheltuielilor de conservare a lucrarilor ce se considera din diverse motive ca se suspenda pe perioada pandemiei. Apreciem ca interventia de urgenta a Guvernului in rezolvarea celor solicitate precum si stimularea investitiilor va influenta pozitiv trendul general al economiei in aceasta situatie complicata si grea.

 

PRESEDINTE,

Valentin PETRESCU

 

FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
Str. Alexandrina nr.20-22, sector 1, Bucuresti
Mob: +40 753 039 138, E-mail: of
web: www.federatiaconstructorilor.ro