Home Topics Arhitecti Holcim Awards, cea mai importanta competitie globala pentru design sustenabil si-a desemnat castigatorii. 4 proiecte inscrise din Romania
Holcim Awards, cea mai importanta competitie globala pentru design sustenabil si-a desemnat castigatorii. 4 proiecte inscrise din Romania

Holcim Awards, cea mai importanta competitie globala pentru design sustenabil si-a desemnat castigatorii. 4 proiecte inscrise din Romania

0

Fundatia Holcim a desemnat castigatorii categoriei principale a celei mai importante competitii globale de design sustenabil, Holcim Awards. Gala de decernare a avut loc la Bienala de Arhitectura de la Venetia, din 13 noiembrie.

Astfel, 33 de proiecte inovatoare si sustenabile de constructii de pe 5 continente au fost declarate castigatoare si vor primi premii totale in valoare de 1,65 milioane de dolari.

 

 

Premiul cel mare de 150.000 USD a fost obtinut de proiectul Extending the Cycle din Elvetia, care propune utilizarea deseurilor din demolari pentru conservarea si extinderea unei cladiri industriale din Basel. De asemenea, dupa incheierea ciclului de viata al cladirii, elementele pot fi dezasamblate si reutilizate.

 

 

Locul II, cu premiul de 100.000 USD, a mers catre Columbia, cu proiectul de design peisagistic Wetland Vitality, destinat refacerii mediului din zonele mlastinoase ale capitalei Bogota.

 

 

Locul III a fost impartit intre doi castigatori aflati la egalitate, cu proiectele: Cultural Interlude din Maroc (care urmareste crearea unui centru cultural in desertul Sahara, pentru conservarea mostenirii tribale) si Propagated Sanctuary din Vietnam (ce presupune restaurarea unei paduri subtropicale si crearea unei zone educationale recreative pentru locuitorii orasului Hanoi). Ambele au fost premiate cu 50.000 USD.

 

 

Peste 4700 de proiecte din 130 de tari au fost inscrise in concurs, iar peste jumatate dintre acestea au trecut in cea de-a doua etapa, fiind evaluate individual de catre un juriu independent de experti. Criteriile de evaluare luate in calcul au fost: impactul asupra mediului, factorii sociali, factorii economici, inovatia si calitatea arhitecturala.

„Ne bucuram sa vedem mereu cat de multe proiecte inovatoare sunt inscrise la fiecare editie a Holcim Awards, mai ales ca aceasta competitie face parte din strategia pe termen lung a Holcim pentru a accelera tranzitia catre un mediu construit mai verde. Mai mult, ne dorim sa implicam toti profesionistii din domeniul constructiilor in misiunea noastra de a crea o lume mai buna pentru generatiile urmatoare. Totodata, profitam de ocazie sa deschidem invitatia pentru competitia de anul viitor si speram sa avem cat mai multe proiecte inscrise si chiar premiate din Romania”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Grupul Holcim Romania.

Cu o traditie de peste 15 ani, Holcim Awards prezinta rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbana si industria constructiilor il au in crearea unui viitor mai sustenabil. Fiecare sesiune a competitiei se desfasoara pe o perioada de trei ani, de la momentul anuntului pana la finalizare.

Competitia, cu premii in valoare totala de 2 milioane de dolari, are doua categorii: cea principala, destinata profesionistilor consacrati, cu premii totale in valoare de 1,65 milioane de dolari si categoria Next Generation, destinata tinerilor specialisti sub 30 de ani, cu premii in valoare totala de 350.000 de dolari, ai carei castigatori au fost anuntati in vara acestui an.

Proiecte din Romania

La editia acesta a competitiei au fost inscrise patru proiecte din Romania. Acestea au vizat atat solutii de design urban verde pentru imbunatatirea calitatii vietii oamenilor din orase, constructii eficiente energetic si prietenoase cu mediul inconjurator, cat si modalitati sustenabile de folosirea a materialelor de constructii si design.

Anul 2017 a adus singurul premiu pentru Romania la Holcim Awards. Grivita 53, primul teatru independent construit in Romania in ultimii 70 de ani a fost atunci printre cele 7 proiecte castigatoare din Europa.

O noua sesiune va fi deschisa pentru inscrieri in prima parte a anului 2022. Mai multe detalii despre Holcim Awards puteti gasi aici.

 

 

Despre Holcim Romania

Holcim (Romania) S.A. activeaza de peste 20 de ani in sectorul materialelor de constructii din Romania. Compania detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare, 19 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si trei terminale de ciment in Bucuresti, Turda si Roman. In prezent, Holcim numara aproximativ 800 angajati in Romania.

Grupul de companii Holcim Romania include Somaco Grup Prefabricate (ce detine cinci fabrici de prefabricate si una de BCA) si Geocycle Romania (cu trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deseurilor). In total, Grupul Holcim Romania are aproximativ 1700 de angajati.