Home Topics Comunicate de presa Green Ecosystem Overview: Radiografia afacerilor verzi si a startup-urilor ecoinovatoare din Romania si Bulgaria
Green Ecosystem Overview: Radiografia afacerilor verzi si a startup-urilor ecoinovatoare din Romania si Bulgaria

Green Ecosystem Overview: Radiografia afacerilor verzi si a startup-urilor ecoinovatoare din Romania si Bulgaria

0
O radiografie detaliata a ecosistemului verde si ecoinovator din Romania si Bulgaria a fost prezentata astazi, in premiera la nivel national, in cadrul summit-ului Climate Innovation Day. Este vorba despre raportul Green Ecosystem Overview, ce cuprinde lista startup-urilor cu solutii si initiative verzi, precum si o mapare a actorilor cheie care se implica activ si sprijina initiativele din acest sector. Realizarea acestui instrument deosebit de important pentru sustinerea antreprenoriatului verde local si regional este o initiativa privata dezvoltata in cadrul programului Black Sea ClimAccelerator de catre Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din Romania si Innovation Starter din Bulgaria, sprijinit de catre organizatia europeana EIT Climate-KIC.

 

Raportul Green Ecosystem Overview include 72 de startup-uri din Romania si 31 de startup-uri din Bulgaria cu solutii si initiative verzi, precum si 89 de jucatori cheie (institutii publice si private, ONG-uri, companii etc.) din Romania si 30 din Bulgaria care sustin activ initiativele din acest sector.

In Romania, startup-urile verzi activeaza in sectoare precum tehnologii inteligente, durabilitate, agricultura, agritech, reciclare fara plastic, transport si mobilitate electrica, economie circulara, alimentatie si nutritie, economie regenerabila si energie, deseuri zero, consum reciclabil, educatie, invatare si dezvoltare. Cele mai multe dintre aceste startup-uri „verzi” din Romania au un software dezvoltat, o aplicatie, o platforma sau o tehnologie bazata pe Artificial Intelligence & Machine Learning si analiza datelor. Unele dintre companii sunt marketplaces, in timp ce altele sunt in sectorul IoT, ori in sectorul Mobile & Telecom.

In Bulgaria, principalele verticale in care opereaza  startup-urile incluse  in mapare  sunt ​​economie circulara, durabilitate, IoT, productie curata (procese, ambalare, produse), gestionarea deseurilor, energie curata/industrie curata/cleantech/eficienta energetica, agricultura, mobilitate urbana, biotehnologie si agroinovare.

Scopul acestui raport este sa fie un instrument de referinta pentru antreprenori si alti inovatori interesati de sectorul verde, oferind o viziune mai larga asupra ecosistemului verde regional, tendintele si provocarile sale, punctele forte si nevoile sale.

O parte din misiunea noastra este sa aducem impreuna aliati care impartasesc acelasi scop: schimbarea pozitiva. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales sa facem parte din consortiul care reprezinta EIT Climate-KIC si sa lucram impreuna cu organizatii cu acelasi spirit pentru a sustine si consolida ecosistemul verde. Una dintre cele mai importante initiative din acest an este Black Sea ClimAccelerator, in cadrul caruia am realizat aceasta mapare a ecosistemului „verde” din Romania. Scopul programului este de a ajuta initiativele ecologice sa castige tractiune si o retea de aliati atat de necesara si, de ce nu, sa contribuie la dezvoltarea in Romania a unui star global in antreprenoriatul verde”, a declarat Adina Cretu, Director Programs & Entrepreneurial Growth la Impact Hub Bucharest.

„The Climate Vertical (TCV) este o initiativa privata ambitioasa care a venit din nevoia si dorinta de a reconecta oamenii cu natura. Printr-o serie de programe special concepute, misiunea noastra este de a accelera solutiile climatice cu impact ridicat. Ne-am implicat in activitatea de mapare a ecosistemului verde din Romania ca sa intelegem mai bine contextul climatic global si regional. Avem nevoie de toate informatiile, astfel incat sa putem planifica si proiecta programe de accelerare pentru startup-uri cu solutii de ecoinovare”, spune Vlad Gliga, Co-founder The Climate Vertical & CEO Rubik Hub.

„Si in Bulgaria, obiectivul este acelasi, anume sa proiectam o cultura pe termen lung a inovatiei. Acesta este si motivul principal pentru care ne-am alaturat consortiului din cadrul programului Black Sea ClimAccelerator si am realizat maparea ecosistemului verde din Bulgaria. Vrem sa ne concentram asupra sectoarelor cheie din economia locala cu potential de inovatie disruptiva. Obiectivele noastre finale sunt cresterea afacerilor verzi, sprijinirea scalabilitatii lor si crearea de parteneriate cu lideri de inovare in Bulgaria si la nivel international”, a declarat Leona Aslanova, СЕО Innovation Starter.

 

Tendinte inovatoare la nivel european

Pe langa lista startup-urilor verzi si ecoinovatoare, raportul integral Green Ecosystem Overview mai cuprinde o privire de ansamblu asupra ecosistemului european si a oportunitatilor pe care acesta le ofera, descrierea programelor de sprijin pentru clima si durabilitate definite de Uniunea Europeana. In plus, ofera exemple de inovatii in sector ale startup-urilor tech si de sectoare in care activeaza – de exemplu: energie, economie curata si circulara, mobilitate inteligenta, alimentatie, biodiversitate, poluare zero si finantare durabila.

De asemenea, raportul ilustreaza tendintele si trendurile inovative la nivel european, precum utilizarea hidrogenului si a surselor de energie sintetica pe baza de hidrogen, moda durabila, producerea materialelor plastice mai durabil, infrastructura vehiculelor electrice, ori inteligenta artificiala.

 

Investitii si finantari pentru antreprenorii „verzi”

Raportul mai cuprinde lista fondurilor de investitii, dar si a finantarilor disponibile in sectorul verde. La nivel european exista 62 de investitori europeni activi in startup-uri climatice, interesul pentru sectorul verde fiind in crestere. Oportunitati de finantare importante vin de la Horizon Europe (Orizont Europa) – principalul program de finantare al UE pentru cercetare si inovare. Acesta are alocat un buget de 95,5 miliarde de euro, iar focusul sau principal este concentrat pe schimbarile climatice si vine in sprijinul realizarii Obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU (SDG), precum si pe cresterea competitivitatii la nivelul Uniunii Europene.

 

Tendinte emergente si microtendinte in ecosistemul local 

Unele dintre cele mai frecvente mentiuni in ceea ce priveste tendintele emergente pe piata noastra locala au inclus: inlocuirea materialelor traditionale cu materiale bio, aparitia Inteligentei Artificiale (AI) si a internetului deseurilor (care permite optimizarea sistemelor de gestionare a deseurilor), o utilizare in crestere a tehnologiilor precum AI, Internetul obiectelor (IoT) si blockchain pentru a promova economia circulara, gestionarea deseurilor, eficienta energetica si energie curata (eliminarea treptata a carbunelui, energie regenerabila), agricultura durabila, mobilitate si (re)design urban, regenerarea ecosistemelor naturale, inclusiv a terenurilor agricole, achizitii durabile, moda sustenabila, modele de produse durabile si inovatii de ambalare, logistica inversa, miscarea zero deseuri, reumplere/reutilizare, construirea de cladiri pasive, cu energie pozitiva.

In Bulgaria, in ceea ce priveste tendintele emergente, am observat un mare interes pentru cresterea organizatiilor si initiativelor cu deseuri zero. Exista, de asemenea, o crestere foarte tangibila a asa-numitelor evenimente si initiative ecologice din ultimele luni dupa Pactul Verde al Uniunii Europene. Atat ONG-urile, cat si alte organizatii private lanseaza initiative pentru promovarea si stimularea ideilor ecologice.

Nu in ultimul rand, raportul Green Ecosystem Overview cuprinde informatii cu privire la urmatoarele aspecte care au nevoie de o atentie sporita, atat in Romania, cat si in Bulgaria:

Sprijin legislativ. Majoritatea interviurilor calitative pe care le-am realizat au indicat o nevoie foarte presanta de mai mult sprijin legislativ din partea autoritatilor publice care ar putea contribui la cresterea durabilitatii intreprinderilor ecologice si la inovarea solutiilor actuale care nu se dovedesc la fel de eficiente. Acest lucru s-ar putea schimba in urmatorii ani datorita initiativelor precum European Green Deal, dar autoritatile locale ar trebui sa fie proactive in actiunile lor.

Educatie de masa cu privire la problemele de mediu. Exista lacune importante de cunostinte in ceea ce priveste viata durabila si impactul actiunii umane asupra climei. Acestea ar trebui abordate intr-un mod mai structurat si mai coerent, pentru a produce comportamente mai constiente la scara sociala.

Cooperarea dintre autoritati, companii si inovatori. Proiectele si initiativele care aduna in jurul lor toate partile interesate importante sunt rare in prezent, dar au cel mai mare impact. Este crucial pentru toti actorii sa gaseasca terenul comun pentru a se reuni si a lucra impreuna pentru a pune lucrurile in miscare.

Nevoia unei abordari mai antreprenoriale in cadrul initiativelor ecologice. Durabilitatea nu se refera doar la mediu, ci si la afaceri. Pentru ca startup-urile verzi sa prospere, trebuie sa lucreze atat la misiunea lor, cat si la scalabilitatea lor. Acest lucru nu le rapeste scopul, ci le creste impactul si le face mai investibile si mai stabile.

Raportul complet poate fi descarcat pe site-ul Impact Hub Bucharest, pe site-ul The Climate Vertical si site-ul Innovation Starter.

 

 

 

Despre organizatori

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoasterii si inovarii (CCI), care lucreaza pentru a accelera tranzitia catre o societate zero-carbon si rezilienta la schimbarile climatice. In ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de solutii de inovare climatica, cu peste 1.500 de solutii acceptate si aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

 

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.

 

The Climate Vertical este o initiativa din Romania care isi propune sa rezolve provocarile climatice critice prin activarea si implicarea comunitatii pentru a sprijini startup-urile sa construiasca solutii durabile. Credem ca fiecare provocare climatica creeaza spatiul pentru o oportunitate de afaceri foarte buna. Construim TCV pe baza experientei noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri si livram programe concepute pentru a: (A) aduce oamenii impreuna pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira sa inceapa, (C) educa pentru a construi solutii de care oamenii au nevoie cu adevarat, (D) accelera cresterea echipelor dispuse sa isi scaleze solutiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul rosu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului si genereaza schimbarea, Tinteste sus si incepe acum, Inoveaza pentru un viitor durabil, Respecta natura si cele din jurul tau.

 

Innovation Starter este prima agentie specializata in inovare din Bulgaria, infiintata de Leona Aslanova in 2014. Colaboreaza cu mediul de afaceri (companii si startup-uri), sectorul public, sectorul academic si sectorul neguvernamental pentru a proiecta o cultura a inovatiei pe termen lung. Misiunea Innovation Starter este ca Bulgaria sa devina o tara europeana de top in domeniul inovatiei.