Home Topics Comunicate de presa FPSC in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane organizeaza in data de 14 septembrie 2021- Ziua Nationala a Constructorului
FPSC in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane organizeaza in data de 14 septembrie 2021- Ziua Nationala a Constructorului

FPSC in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane organizeaza in data de 14 septembrie 2021- Ziua Nationala a Constructorului

0

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) impreuna cu partenerii sociali Federatia Generala A Sindicatelor (FGS) si Casa Sociala a Constructorilor (CSC) in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane vor organiza in ziua de 14 septembrie 2021 un eveniment pentru omagierea breslei Constructorilor, cu ocazia zilei dedicata celor ce proiecteaza, cerceteaza, construiesc si contribuie, la realizarea constructiilor. Gratie demersurilor FPSC si a unui grup de parlamentari care au inteles importanta sectorului constructii in economie, ziua de 14 septembrie a fost declarata prin legea 350/2018  “Ziua Nationala a Constructorului”.

Ziua de 14 septembrie are o semnificatie deosebita pentru constructorii din Romania: este ziua in care in anul 1895 au fost receptionate lucrarile de executie a “Podului Anghel Saligny” sau “Podul Carol” la Fetesti, lucrare emblematica pentru acele vremuri, cu o lungime totală inclusiv viaductele, de 4.087,95 m, fiind cel mai lung pod în Europa și al doilea ca lungime din lume la acea vreme. Podul a fost inaugurat la 26 septembrie /14 septembrie 1895 iar ca test pe deschidere, un convoi de 15 locomotive a accelerat la 60 km/h, urmat de un tren rezervat „oaspeților”, la 80 km/h.

În anii 1960, după asanarea Baltii Ialomiței viaductul original a fost înlocuit cu un terasament. Complexul Podului Anghel Saligny a fost utilizat exclusiv  aproape un secol, până în 1987, când a fost inaugurat noul complex Pod Cernavodă , construit lângă el.

In prezenta reprezentantilor breslei, a unor personalitati din domeniu si a mediului universitar, in cadrul evenimentului vom omagia breasla constructorilor romani,  parcurgand o istorie ilustrata a realizarilor din ultimul secol si jumatate, privind optimist catre tehnologii sofisticate de proiectare, executie si mentenanta a constructiilor viitorului.

Invitati:

  • Acad. Ioan-Aurel POP – Presedintele Academiei Romane
  • Attila-Zoltan CSEKE – Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei
  • Cristian PISTOL – Consilier de Stat Departamentul pentru Dezvoltare, promovare si Monitorizare proiecte de investitii in infrastructura
  • Prof.ing. Nicolae NOICA – Membru de Onoare al Academiei Romane
  • Cristian-Romeo ERBASU – Presedintele FPSC
  • Ing. Radu VACAREANU – Rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti
  • Arh. Corina MARINESCU – Reprezentant Techology Enable  Construction -TEC

Editia de anul acesta va avea loc in ziua de marti 14 sept. si va fi gazduita de Biblioteca Academiei Romane, Cal. Victoriei 125, intrarea din Bd. Dacia Bucuresti, in Amfiteatrul “Ion Heliade Radulescu” intre orele 12,00-14,00.

Pentru participare, va rugam sa ne comunicati intentia la tel 0753 039 138 sau 0722 694 235 sau la e-mail office@federatiaconstructorilor.ro.

La multi ani, constructori romani!