Home Articole Etex va realiza la Rovinari o investitie de peste 6 milioane de euro
Etex va realiza la Rovinari o investitie de peste 6 milioane de euro

Etex va realiza la Rovinari o investitie de peste 6 milioane de euro

0

Producatorul de sisteme de gips-carton, gleturi si tencuieli Etex Building Performance (Siniat Romania) a castigat licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia pentru valorificarea gipsului de la Rovinari. In urma acestui rezultat, Etex va investi peste 6 milioane de euro intr-o instalatie de uscare a slamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termo-electrica din localitate.

„Constructia instalatiei a intrat in linie dreapta, dupa un proces cu multe provocari care a durat mai bine de doi ani. Obiectivul nostru este finalizarea investitiei in termen de 12 luni. Contam pe faptul ca atat partenerul CEO, cat si autoritatile locale si centrale responsabile vor intelege importanta investitiei pentru comunitatea locala prin impactul pozitiv asupra mediului si ca nu vor exista intarzieri in procesul de avizare si autorizare. Vom reusi astfel sa introducem cat mai repede in circuitul economic o materie prima nevalorificata in prezent, cu beneficii deopotriva pentru mediu si pentru comunitatea locala”, a declarat Gheorghe Budrugeac, directorul industrial al Etex Building Performance.

Gipsul provenit de la Rovinari va fi utilizat ca materie prima la fabrica Etex Building Performance de la Turceni. Acesta va completa necesarul de materie prima obtinut de la instalatia de uscare a slamului de la centrala din Turceni, singura unitate energetica pe carbune din Romania unde gipsul obtinut din desulfurarea gazelor este valorificat de catre industria materialelor de constructii.

Instalatia de uscare de la centrala din Rovinari va fi astfel a doua de acest tip din Romania, in conditiile in care celelalte centrale pe carbune arunca slamul provenit din desulfurarea gazelor pe campurile de steril din apropiere.

Inca de la intrarea pe piata romaneasca, operatiunile Etex Building Performance au respectat principiul circularitatii resurselor. Fabrica deschisa in anul 2015 la Turceni utilizeaza, ca materie prima principala, gipsul rezultat dintr-un alt proces economic si anume producerea energiei electrice, in timp ce a doua materie prima ca importanta, hartia, provine in proportie de 100% din materiale reciclate. Totodata, unitatea de productie are o capacitate de reciclare a placilor de gips-carton provenite din deseurile de materiale de constructii de peste 25.000 de tone pe an.

 

 

Despre Etex Building Performance

Compania Etex Building Performance (Siniat Romania) este membra a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producatori si furnizori mondiali de materiale si solutii pentru constructii. Grupul Etex desfasoara activitati in 42 de tari din Europa, America Latina, Africa, Asia si Oceania, avand peste 11.000 de angajati care isi desfasoara activitatea in peste 110 de fabrici. Veniturile grupului s-au ridicat la 2,6 miliarde de euro in 2020.

Grupul Etex ocupa locul 9 din 118  in clasamentul global al producatorilor de materiale de constructii al Sustainalytics, organizatie care evalueaza companiile in functie de factorii, de mediu, de responsabilitate sociala si de guvernanta corporativa (ESG).

In Romania, Etex detine doua unitati de productie de materiale de constructii: fabrica de gips-carton de la Turceni (jud. Gorj) si fabrica de ipsosuri, gleturi si tencuieli de la Aghiresu (jud. Cluj). Compania furnizeaza produse din ipsos si sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hoteliera, cladiri de birouri, cladiri rezidentiale, spitale, centre comerciale si spatii industriale.

Mai multe informatii despre Siniat gasiti la: www.siniat.ro