Home Stiri Amenajari, Finisaje, Iluminat Despre cum lumina naturala poate spori valoarea afacerii tale
Despre cum lumina naturala poate spori valoarea afacerii tale

Despre cum lumina naturala poate spori valoarea afacerii tale

0

Azi, mai mult ca oricand, petrecem timp acasa. De aceea, modul in care amenajam locuintele pentru a ne simti bine, pentru a avea atat conditii optime de lucru, cat si spatii confortabile cu familia, trebuie sa se adapteze acestor tendinte. In acest context, se lanseaza in Romania un Ghid de Design destinat dezvoltatorilor imobiliari, arhitectilor si constructorilor! Ghidul este foarte practic si are in focus preponderent spatiile de la mansarda (desi atinge si alte tipuri de arhitectura) si contine informatii relevante despre beneficiile care fac diferenta, in ochii clientilor, atunci cand acestia iau decizia de achizitie a unei locuinte.

 

Lumina naturala  – un tool de design

Esti arhitect, dezvoltator sau constructor? Lumina naturala iti poate dezvolta afacerea deoarece este unul dintre instrumentele cele mai bune, atunci cand vine vorba despre a ajuta la imbunatatirea vietii clientilor tai, a familiilor lor, a sanatatii lor si a viitorului copiilor lor. Imbunatatirea calitatii, cat si a cantitatii de lumina naturala de-a lungul zilei poate insemna o diferenta semnificativa in viata oamenilor.

 

 

Ghidul de Design propus de specialistii in lumina naturala de la VELUX, vine in intampinarea afacerii tale din domeniul imobiliar cu exemple practice despre cum diverse tipuri de spatii pot fi create sau recreate/proiectate cu ajutorul luminii naturale: fie ca vorbim despre parter, imobile cu acoperis terasa sau cu acoperis inclinat.

Extrem de vizual si foarte bine structurat, ghidul abordeaza teme importante, dintre care amintim:

 • Cum sa realizezi configuratia parterului cand aceasta restrictioneaza patrunderea luminii mai adanc in spatiul interior
 • Cum sa proiectezi casa scarii ca un luminator cu ajutorul ferestrelor de mansarda
 • Cum sa proiectezi fiecare baie ca un spatiu cu aer de lux si cat de importanta este fereastra din baie
 • Cum sa alegi solutia de iluminat potrivita in functie de context: tunel solar, fereastra pentru acoperis terasa, fereastra de mansarda
 • Cum sa alegi produsele de iluminare in cazul unei locuinte cu parapet inalt sau fara parapet
 • Cum ar trebui amenajate camerele copiilor, avand in vedere ca un nivel crescut de lumina naturala poate imbunatati viteza cu care copiii invata, iar acestia retin informatia mai bine cu pana la 18%.* (In cazul in care clientii tai au copii care studiaza acasa, acestia vor fi interesati sa afle aceste lucruri.)
 • Cum sa maximizezi potentialul unui pod facand alegeri inspirate pentru dimensiunile potrivite si combinatia potrivita de ferestre de mansarda pentru acel spatiu
 • Cat de importanta este ventilatia
 • Cum sa proiectezi locuinte cu o priveliste spectaculoasa la 180o
 • Cum sa adaugi valoare unei locuinte cu ajutorul unei iesiri pe terasa (s-ar putea sa fie mai usor de integrat decat crezi!)
 • Cum sa aduci de trei ori mai multa lumina naturala in aceeasi suprafata

*Sursa: Barret, Zhang, Davies and Barret (2015) – Clas­­­­e mai inteligente: Raport rezumat al proiectului HEAD.

Descarca Ghidul de Design

 

Lumina naturala prin ferestrele de mansarda – in focus pe piata imobiliara

Potrivit studiilor internationale din piata imobiliara, prezenta ferestrelor de mansarda intr-o locuinta reprezinta o investitie solida si un atu. Atunci cand li se ofera posibilitatea, cumparatorii locuintelor vor alege case cu spatii cat mai luminoase, mai moderne, cu vitraje generoase. Motivul pentru care locuintele cu mansarda si ferestre de mansarda sunt mult mai atractive pentru clienti se datoreaza cantitatii mari de lumina naturala pe care acestea o aduc. Aceste solutii de lumina naturala sunt caracterizate ca fiind atractive, inteligente si adaugand valoare casei. E adevarat, lumina naturala creeaza si acea perceptie de spatiu mai mare, care face ca fiecare metru patrat sa devina mai valoros.

 

 

Certitudine: lumina este mult mai puternica cand vine direct, de sus

Daca razele soarelui patrund intr-o locuinta de sus, ea are un impact mult mai direct asupra deschiderilor din acoperis decat cea indirecta, reflectata. Acesta este si motivul pentru care ferestrele de mansarda vor aduce intotdeauna mult mai multa lumina naturala fata de ferestrele verticale, de fatada. O simpla comparatie ne arata faptul ca ferestrele de mansarda aduc de doua ori mai multa lumina decat cele verticale cu aceeasi suprafata vitrata si de 3 ori mai multa lumina comparativ cu lucarnele de aceeasi dimensiuni. (An assessment of daylight quality in simple rooms – Impact of three window configurations on daylight conditions)

 

 

Beneficiile luminii naturale pentru sanatate

Mai mult decat atat, Ghidul de Design VELUX pune in evidenta beneficiile luminii naturale si vine cu sfaturi utile pentru amenajari cat mai luminoase:

 • Ferestrele de mansarda aduc in interior­­­ lumina naturala care este un indicator de mediu care ajuta la reglarea ritmului circadian al corpului (ciclu de somn-veghe). Acesta ajuta creierul sa afle cand este momentul sa produca melatonina pentru ca noi sa putem adormi si acetilcolina pentru momentul cand trebuie sa ne trezim.
 • Ventilatia este, de asemenea, asigurata prin ferestrele de mansarda si este extrem de importanta pentru un somn bun. Oxigenul suplimentar care vine cu aerul proaspat rezulta intr-o functionare mai buna a creierului, aptitudini crescute de concentrare si mai multa energie.
 • Lumina naturala si ventilatia sunt ideale atat pentru sanatate, cat si pentru factura de energie.

 

Descarca Ghidul de Design

Fii la curent cu noutatile pe Facebook.com/VELUX, canalul oficial YouTube/Velux Romania si pe velux.ro