Home Topics Arhitecti Cum gestionezi marja de profit in constructii! eDevize Evolution predictibilitate si control
Cum gestionezi marja de profit in constructii! eDevize Evolution predictibilitate si control

Cum gestionezi marja de profit in constructii! eDevize Evolution predictibilitate si control

0

Pe finalul anului trecut discutam despre riscurile la care suntem expusi in perioadele de crestere a pietei (asa cum este aceasta de acum, in constructii) și despre cum putem sa ne organizam/reorganizam afacerea ca sa nu mergem pe aceeasi cale de dinainte de criza.

Perioadele in care piața merge ar trebui privite ca oportunitati de a face lucrurile mai bine, fara sa fim sub presiunea rezultatelor. Dar, din pacate, de multe ori in astfel de situatii alegem sa ne “batem pe umar” pentru cat de bine ne facem treaba, iar cand contextul se schimba ne ia pe nepregatite, asa cum este administratia publica luata cateodata pe nepregatite de ninsoarea din decembrie.

Atunci, haideti sa vedem cum putem sa ne cream un avantaj fata de competitori si cum putem creste profitabilitatea, intr-o piata a constructiilor putin deschisa la schimbare?

Timpul, acest dusman inversunat al organizarii bune si al schimbarii proceselor.

De multe ori m-am trezit ca am pierdut bani si timp, cu actiuni pe care stiam ca nu trebuie sa le mai continui, doar pentru ca nu am reusit sa zic: STOP, am nevoie de 30 de minute ca sa ma gandesc ce fac cu actiunea x sau y. Din pacate, probabil ca nu sunt singurul care a experimentat cat de greu este sa-ti pui pauza la treaba. In ultimii ani, am avut sute de discutii cu profesionisti din constructii care mi-au spus ca-si doresc mai mult control, ca vor sa schimbe modul in care oferteaza, ca vor sa faca schimbari de flux de lucru in companie, dar din pacate nu au niciodata timp.

As spune ca momentul acesta, un moment in care suntem in criza de forța de munca, in care cererea pe piata constructiilor este mult mai mare decat oferta, in care apar tot felul de situatii neprevazute, poate parea cel mai prost moment in care sa ne oprim. Numai ca, in iuresul acesta riscam sa pierdem controlul si, in loc sa luam decizii conștiente, riscam sa “alunecam in decizii”.

Deci, schimbarea este necesara, este dorita, este momentul oportun, dar … nu este timp pentru ea.

Asadar, am realizat ca ar trebui sa facem ceva care sa-i ajute pe profesionistii din constructii sa-si eficientizeze munca si sa castige predictibilitate asupra marjei – practic, sa faca schimbarea. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa vedem ce se afla, de fapt, in spatele sintagmei “nu am timp”.

Am descoperit ca “nu am timp” se traduce, de fapt, in:

  • este complicat sa-mi creez propriile norme și consumuri;
  • este complicat sa gasesc normele de cost pentru cantitatile de lucrari;
  • este complicat sa gestionez marja pe operatii/grupuri de operatii;
  • este complicat sa prezint oferta in format HG907;
  • oricum, stiu eu cat iese si cum merge treaba.

Doar pentru ultimul punct, din pacate, nu am niciun fel de solutie. Iar persoanele care merg pe acest tip de abordare isi asuma riscurile – la unele proiecte castiga bine, la altele pierd, iar la cele mai multe castiga cat de cat, sacrificand din calitatea lucrarii si mergand pe premisa “lasa, ma, ca merge și asa”.

Pentru toate celelalte puncte, am lansat eDevize Evolution !

Un nou pachet de facilitati in cadrul eDevize, care ne ofera controlul total asupra marjei de profit.

Ce trebuie sa fac ca sa am control?

     1. Trebuie sa stiu cat ma costa fiecare operatie
eDevize Evolution creeaza automat norme de cost, pe baza informatiilor despre costul de material si manopera. Putem foarte simplu sa incarcam un tabel cu costurile materialelor (poate sa fie o lista de pret de la producator) si cu costul manoperei pentru punerea lor in opera, iar programul ne va genera cate o norma de cost pentru fiecare material.

De exemplu, daca avem de montat parchet, al carui cost este de 100 lei/mp, iar manopera pentru el ne costa 40 lei/mp, citind cele 2 valori, sistemul ne va crea automat norma de cost „Punerea in opera a parchetului”, care va avea unitatea de masura “mp”, costul de material 100 lei și costul de manopera 40 de lei.

Pentru a mentine preturile la zi, pot sa-mi creez o baza de pret cu materialele incarcate, pe care o voi actualiza foarte usor la fiecare modificare venita de la furnizori, fara sa mai pierd ore cu procesul manual.

 

     2. Trebuie sa gasesc usor normele de cost pentru cantitatile de lucrari

Folosind facilitatea “Evaluare cantitati ofertare”, avem la dispozitie un sistem de evaluare a lucrarii cu asistare computerizata inteligenta. De exemplu, in momentul in care noi importam o lista de cantitati care are ca operatii “sapa – 100 mp, tencuiala – 400 mp, lavabila – 400 mp”, sistemul ne ajuta sa identificam foarte ușor normele noastre de cost, cum ar fi “Punerea in opera a sapei”.

In plus, pe masura ce folosim sistemul, acesta ne invata preferintele si, la urmatoarele utilizari, ne va oferi sugestii automate pentru tehnologiile folosite in trecut.

 

     3. Cum ofertez cu control pe marja de profit

Terminand evaluarea, cea mai importanta etapa pentru procesul de ofertare, și avand clar costul lucrarii la pretul meu de executie (preț intern), pot sa ma joc pe fiecare componenta cu marja, adaugand procente la pretul intern și avandu-le mereu vizibile. Pot sa pun procentul la nivel de operatie, grup de operatii sau chiar lucrare. Pentru un control și mai amanuntit, putem sa punem marje diferite chiar și pe resursele unei norme, cum ar fi 20% la material și 10% la manopera.

Partea esentiala aici este ca știu mereu cum stau cu marja, pe fiecare componenta!

Lucrand cu diferite marje, am flexibilitate la cum ofertez. De exemplu, daca am de ofertat o casa la care cred ca beneficiarul va lucra cu mine doar partea de structura și zidarie, dar nu va lucra și finisajele, atunci pot merge in ofertare cu o marja mai mare pe componentele de structura si zidarie, iar la finisaje sa merg cu o marja mai mica. Astfel, costul total al lucrarii mele va fi in continuare competitiv, iar eu nu voi pierde bani in partea initiala a lucrarii, gandindu-ma ca recuperez la finisaje.

General vorbind, daca negociez, am situatia sub control si iau decizii informate.

     4. Exportul ofertei in format simplificat

Acum, in eDevize pot alege daca scot oferta in format standard, conform HG 907, sau daca imi doresc un format simplificat in Excel.

In plus, pentru formatul simplificat pot alege și ce coloane vreau sa fie vizibile. Daca sunt inginer de ofertare și vreau sa validez oferta cu directorul companiei, pot sa export oferta inclusiv cu campul de marja pe fiecare operatie, astfel incat directorul sa poata interveni direct asupra ei. Iar daca o prezint catre beneficiar, poate vreau sa trimit o varianta cat mai simplu de citit, care sa conțina doar costul pe operații.

In concluzie…

Este o perioada foarte buna pentru piata constructiilor, perioada in care se pot face investitii in utilaje, software si orice altceva care ne ajuta sa scutim timp și sa castigam mai multi bani. Constructiile ar trebui sa vina in acelasi ritm de inovare in care este productia, unde se vorbește deja despre Industry 4.0 (Industria 4.0) si sunt implementate concepte de IoT (Internet of things – „Internetul lucrurilor”).

In 2020 trebuie sa renuntam definitiv la ofertarea din experienta, facuta pe hartie sau in exceluri, care nu ne fereste de erori si nu ne da uneltele necesare pentru a detine controlul. Trebuie sa renuntam la “lasa ca merge și asa” și trebuie sa investim in solutii care ne scutesc timp. Criza de forta de munca nu este provizorie ci ea se va adanci in timp, iar datoria noastra este sa gasim solutii prin care sa ne punem in valoare oamenii.

eDevize Evolution a fost gandit sa ne ajute sa avem un control superior al proiectelor, sa ne ajute sa nu mai fim in situatia de a renunta la calitate ca sa ne putem incadra in costul licitat eronat si sa ne ajute sa avem predictibilitate.

Doar asa vom putea sa crestem cu adevarat.

Testeaza eDevize Evolution
Inscrie-te la prezentarea online