Home Topics Arhitecti Cum construim cladiri usor de utilizat in viata de zi cu zi si in contextul schimbarilor climatice?
Cum construim cladiri usor de utilizat in viata de zi cu zi si in contextul schimbarilor climatice?

Cum construim cladiri usor de utilizat in viata de zi cu zi si in contextul schimbarilor climatice?

0
In cladiri petrecem pana la 90% din timpul zilei. In ele dormim, petrecem timpul cu familia, lucram, participam la intalniri si la activitati care ne dezvolta. Aceasta necesita ca ele sa fie cat mai bine adaptate nevoilor utilizatorilor. Pot constructiile durabile sa mearga mana in mana cu economia si utilizatorul final?

 

Constructii usor de utilizat – dar care?

Bransa constructiilor este considerata ca una dintre acele ramuri ale industriei, care are un impact semnificativ asupra mediului inconjurator. Din acest motiv, o serie de masuri sunt deja puse in aplicare pentru a reduce poverile asupra mediului. Aceste solutii, denumite constructii durabile, se bazeaza in mare parte pe utilizarea tehnologiilor si materialelor pentru a asigura neutralitatea climatica pe termen lung. In acest scop se utilizeaza, printre altele, utilaje cu emisii reduse de carbon, materiale de provenienta naturala sau din reciclare si se ia in considerare eventuala demolare si recuperare a materiilor prime.

 

Apollo, Moscova, Rusia. Sisteme utilizate: MB-SR50N EFEKT

 

Aceste actiuni au un impact pozitiv asupra mediului natural si sunt sustinute atat de mediul de afaceri responsabil social, cat si de organizatiile internationale al caror obiectiv comun este oprirea schimbarilor climatice. In centrul constructiilor durabile este intotdeauna omul – investitiile in constructii trebuie sa fie nu numai cu emisii reduse, ci si usor de folosit pentru utilizatorii finali.

 

Trebuie tinut minte faptul ca investitia in „constructiile verzi” este social profitabila. Cladirile construite folosind principiile constructiilor durabile asigura, printre altele:

 

  • costuri mai reduse de exploatare legate de o cerere mai mica de energie (de ex. incalzire),
  • confort acustic, ce separa eficient interiorul cladirii de sunetele din exterior,
  • acces mai bun la sursele naturale de lumina – de exemplu: ramele de aluminiu ale ferestrelor sunt mult mai subtiri, ceea ce asigura mai multa lumina solara in interiorul cladirii,
  • o poluare mai mica a aerului datorita ventilatiei si recuperarii mai eficiente.

 

Apollo, Moscova, Rusia. Sisteme utilizate: MB-SR50N EFEKT

 

Este constructia durabila o investitie buna?

Din punctul de vedere al utilizatorului – constructia durabila aduce dupa sine multe aspecte pozitive. Este totusi o cale buna din punct de vedere al investitorului? Dupa cum arata practica, investitiile ce indeplinesc standardele stricte de certificare (printre altele, certificatele BREEAM si LEED) constituie unul dintre cele mai profitabile modele de afaceri pe termen lung.

Materialele si tehnologiile adecvate folosite in timpul constructiei fac cladirea sa fie nu numai ecologica, ci si economica de intretinut.

 

Pentru investitori aceasta inseamna, printre altele:

  • rentabilitate mai rapida a investitiei, datorita cheltuielilor mai mici pentru exploatarea cladirii,
  • risc mai mic de investitii (de ex. cladirea ecologica are sanse mai mici sa devina o cladire parasita),
  • profituri mai mari legate de inchirierea spatiilor (datorita implementarii politicii de dezvoltare durabila, multe firme isi aleg sediile dupa criteriul ecologiei si eficientei energetice a cladirilor),
  • conditii preferentiale, scutiri si stimulente la nivel local si global,
  • profituri de imagine, care vor fi un material excelent pentru activitatile de marketing.

In era cresterii gradului de constientizare a ecologiei de catre destinatari, constructia ecologica se incadreaza perfect in strategia de investitii. Permite nu numai proiectarea si ridicarea cladirilor in conformitate cu tendinta viitoare, ci si cresterea profiturilor si a stabilitatii financiare.

 

Brooklyn Navy Yard, Dock 72, Nowy Jork, USA. Sisteme utilizate: MB-SE90 SG

 

“ Let’s build a better future “– materiale pentru constructii durabile

Constructia durabila se bazeaza pe cele doua aspecte mentionate mai sus: tehnologia de productie cu emisii reduse si materialele. In ambii piloni mentionati mai sus, marca Aluprof se poate lauda cu multa experienta.

 

Press Glass Polska, Konopiska, Polonia, fotograf: Nate Cook Photography
Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT

 

Fiind unul dintre liderii pietei de tamplarie din aluminiu, compania nu se teme sa implementeze schimbari indraznete care au un impact pozitiv asupra mediului. In acest scop, investeste nu numai in tehnologii ecologice pentru a creste neutralitatea climatica a produselor sale, ci foloseste aluminiu provenit in mare parte din reciclare. Astfel, ofera clientilor sai acces la solutii ecologice si ergonomice, potrivite in mod ideal investitiilor pentru care este planificata obtinerea unui certificat. Atat pentru cele comerciale, cat si (din ce in ce mai mult) rezidentiale.

 

– Investitorii sunt din ce in ce mai dispusi sa construiasca instalatii cu consum redus de energie, care sa garanteze un confort mai ridicat pentru utilizatorii finali si un risc mai mic de investitii in contextul crizei climatice. Oferta noastra include, printre altele o oferta dedicata pentru constructii pasive – ferestrele MB-104 Passive sunt excelente pentru fiecare realizare, al carei obiectiv principal este economisirea de energie, confortul ridicat si minimizarea impactului investitiilor asupra mediului – spune Hubert Nuckowski, Managing Director de la Aluprof System Romania Srl.

 

Utilizarea tehnologiilor ecologice, din punctul de vedere al industriei constructiilor, este un element foarte important al luptei globale impotriva schimbarilor climatice. Utilizand solutii si materiale adecvate, suntem capabili sa construim nu numai cu respect pentru ecologie, ci – mai presus de toate – cu grija pentru utilizatorul final si generatiile viitoare.

Acest articol este sponsorizat de Aluprof