Home Topics Comunicate de presa Cum a fost la ROFMEX 2022 A 4-a editie a Romanian Facility Management Experience Days 8 iunie • Ramada Bucharest Parc
Cum a fost la ROFMEX 2022 A 4-a editie a Romanian Facility Management Experience Days 8 iunie • Ramada Bucharest Parc

Cum a fost la ROFMEX 2022 A 4-a editie a Romanian Facility Management Experience Days 8 iunie • Ramada Bucharest Parc

0

Pe 8 iunie, in Bucuresti, ROFMA – Asociatia Romana de Workplace si Facility Management a organizat a patra editie a ROFMEX – Romanian Facility Management Experience Day, prilej de a aduce din nou fata in fata lideri si profesionisti recunoscuti din domeniile property management, workplace management si facility management.

Structurata complex, intr-o sesiune plenara si patru paneluri specializate, conferinta internationala organizata in cadrul ROFMEX 2022 a pus in discutie o multime de subiecte interesante pentru aceste domenii.

ROFMA – partener RICS in dezvoltarea standardului IBOS

In ceea ce priveste intretinerea si operarea cladirilor in situatia actuala, una dintre noutatile prezentate la ROFMEX 2022 este faptul ca RICS – Royal Institution of Chartered Surveyors isi propune sa ofere un standard international pentru operarea cladirilor, unul care sa raspunda nevoilor ocupantilor, investitorilor, consilierilor si utilizatorilor finali, oferind un punct de referinta global pentru furnizarea de cladiri mai bune pentru oameni, societate si planeta. Astfel, Paul Bagust, Global Property Standards Director, RICS, UK, a prezentat modalitati prin care acest standard, IBOS, dezvoltat cu sprijinul unor parteneri internationali, printre care se numara si ROFMA, sa imbunatateasca performantele mediului construit.

 

ESG (Environmental, Social & Governance): intre asteptari, tendinte si reglementari UE

In opinia lui Michael Holland, CEO, Embassy Office Parks REIT, India, certificarile si analizele de performanta cuprinse in agenda ESG, de la angajamentul luat pentru a deveni sustenabili pana la transparenta si eficienta operationala, reflecta activitatea celor implicati in mediul construit. A pus astfel accentul pe importanta urmaririi, monitorizarii si imbunatatirii permanente a performantelor legate de sustenabilitate in activitatile de property si facility management. „Obiectivul nostru ESG, acela de a oferi ecosisteme sustenabile la locul de munca pentru toate partile interesate, este integrat in obiectivele si in valorile companiei noastre.”

In acest context, Guido De Sanctis , Commercial HVAC Services Business Leader EMEA, Trane, a adus in atentia celor prezenti decarbonizarea incalzirii: modalitati de navigare prin angajamentele ESG, tendintele actuale si reglementarile viitoare ale UE.

In urma sesiunii plenare, cele patru paneluri de discutii au prezentat urmatoarele problematici:

 

ROFMEX 2022 – Panel 1: Transformarea digitala si mediul construit:

 • Digital Road Map in property si facility management
 • Cum validam solutii digitale pentru property, facility si workplace management
 • Noi tehnologii si solutii, de la Integratea IoT smart si „digitalizarea” simturilor in mediul de lucru la managementul vizitatorilor in cladiri.

 

ROFMEX 2022 – Panel 2: De la presiunea pe costuri si eficienta energetica la agenda ESG:

 • Eficienta energetica si solutiile alternative de generare a energiei pentru autoconsum

o          Strategiile de reducere a emisiilor de CO2

o          Identificare masurilor de reducere a consumurilor si recuperare a energiei

o          Identificare solutii de generare a energiei din surse regenerabile

 

 • Clasa de eficienta energetica ridicata. Cum o obtinem?
 • Tendinte in administrarea sustenabila a mediului construit
 • Decarbonizarea incalzirii: utilizarea pompelor de caldura pentru generarea energiei in instalatiile HVAC – o alternativa la utilizarea combustibililor fosili
 • Exemple de aplicare a principiilor economiei circulare in cazul echipamentelor de curatenie profesionala

 

ROFMEX 2022 – Panel 3: De la succes local la dezvoltare nationala. Evolutii si realizari ale property si facility managementului regional

 • Realitati si tendinte ale pietei de specialitate din centrul si vestul Romaniei
 • Oportunitati si provocari in sectorul logistic si industrial
 • Nevoia de servicii de calitate la nivel national, intre dorinta, necesitate si realitate

 

Panel 4: Facility & workplace management in noua paradigma a muncii hibride

 • Rolul si responsabilitatile proprietarilor de cladiri, corporate real estate managerilor si furnizorilor de servicii in redefinirea mediului de lucru

In cadrul acestor discutii, unul dintre principalele accente a fost pus pe lipsa fortei de munca, fenomen ce afecteaza antreprenorii si firmele din intreaga tara. Concluzia unanima este importanta educarii si instruirii personalului, a crearii unui mediu de lucru primitor si a unei culturi organizationale care sa reduca fluctuatia acestuia.

ROFMEX 2022 a oferit o imagine integrata si pragmatica asupra unor mega-tendinte precum viitorul mediului de lucru, sustenabilitatea si transformarea digitala. Evenimentul a scos in evidenta importanta sectorului de property, workplace si facility management in crearea si operarea unui mediu de lucru care satisface cerintele actuale, post-pandemice, care se adapteaza rapid la schimbari si intelege provocarile viitorului.

Dupa o lunga perioada complicata si plina de provocari, atat pe plan intern, cat si international, evenimentul a oferit profesionistilor din property, workplace si facility management o oportunitate excelenta de comunicare si socializare. ROFMEX 2022 a evidentiat, totodata, rezilienta si importanta acestui sector si a demonstrat coeziunea comunitatii profesionale, o comunitate cu un rol bine definit in dezvoltarea a tot ceea ce inseamna mediul construit.

„Apreciem contributia tuturor participantilor, speakerilor, partenerilor si sponsori la dezvoltarea industriei de property, workplace si facility management, precum si determinarea tuturor de a se dezvolta profesional prin accesul la tendinte, know-how, informatii de ultima ora”, a declarat Cristian Vasiliu, director general ROFMA.

 

ROFMEX 2022 intr-o singura zi:

Participanti la Conferinta Internationala: 156

Speakeri romani si internationali: 30

Parteneri si sponsori: 15

Parteneri media: 12

 

ROFMA multumeste tuturor pentru implicare!