Home Articole Construind viitorul cu creativitate, inovatie si AI. Echipe de Top diversificate si dezvoltate in Constructii
Construind viitorul cu creativitate, inovatie si AI. Echipe de Top diversificate si dezvoltate in Constructii

Construind viitorul cu creativitate, inovatie si AI. Echipe de Top diversificate si dezvoltate in Constructii

0

Un aspect cu care se confrunta unele companii de constructii din Romania este diversitatea generatiilor de specialisti. Tinerii specialisti lucreaza alaturi de profesionisti cu o experienta semnificativa in domeniu, aducand cu ei mentalitati diferite si perspective valoroase. Aceasta diversitate de varsta intr-o echipa aduce o dinamica interesanta in cadrul intregii industrii.

Din perspectiva mea de specialist resurse umane, 3 avantaje ale factorului diversitatii de experienta si cunostinte dintr-o echipa sunt:

  1. Membrii din generatii diferite aduc cu ei experienta vasta si cunostinte specifice din perioade si contexte diferite. Aceasta diversitate poate aduce perspective unice si solutii creative pentru departamentul de ofertare.
  2. Mentorat si dezvoltare profesionala: Membrii mai in varsta ai echipei pot sa serveasca ca mentori pentru cei mai tineri, oferindu-le oportunitatea de a invata de la experienta lor. Acest mentorat poate stimula dezvoltarea profesionala si transferul de cunostinte in cadrul echipei. Tinerii specialisti aduc la randul lor acel element de noutate, o usurinta in punerea in practica a tehnologiilor actuale AI, care produc rapiditate in punerea in practica a solutiilor creative si perspective de revolutionare a modalitatilor de lucru.
  3. Practic, se creeaza un spatiu extins si complex cu abordari diferite la rezolvarea problemelor: Generatiile diferite pot sa abordeze problemele si deciziile in moduri variate. Aceasta diversitate in abordari poate duce la o mai buna luare a deciziilor si la identificarea solutiilor cele mai optime.

Echipele formate din generatii diferite au si dezavantaje pe care nu le putem neglija, ci cu cat le constientizam cu atat le putem imbunatati mai rapid si cu mai multa usurinta.

Printre dezavantaje, din experienta mea de 13 ani in domeniul resurselor umane din industria constructiilor, se identifica:

  1. Dificultati in comunicare: Diferentele in limbaj, preferinte de comunicare si intelegerea tehnologiei pot sa duca la dificultati in comunicare intre membrii generatiilor diferite. Acest lucru poate duce la neintelegeri si la scaderea eficientei in echipa.
  2. Conflicte intre generatii: Uneori, diferentele de valori, asteptari si prioritati intre generatii pot sa duca la conflicte in echipa.
  3. Diferentele generationale pot sa duca uneori la stereotipuri negative sau la o flexibilitate scazuta. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra moralului si angajamentului angajatilor din toate generatiile, si poate crea tensiuni in echipa.

Cred ca este important sa gestionam cu atentie aceste avantaje si dezavantaje, promovand schimbarea mentalitatii cu rabdare si perseverenta. Abordarea eficienta a diversitatii generationale si facilitarea comunicarii si colaborarii intre membrii echipei de generatii diferite sunt esentiale pentru maximizarea beneficiilor si minimizarea dezavantajelor.
Din pespectiva mea, Forumul Constructiilor 2023 a adus oportunitati semnificative de invatare si schimb de experienta intre oamenii cu experienta in domeniul constructiilor, la specialisti pasionati de noile tehnologii, inteligenta artificiala si tinere talente.

Printre prezentarile care mi-au atras atentia, se numara „Cum sa iti asiguri marja de profit la ofertare”, care a adus in atentie software-uri noi, evoluate pentru achizitiile publice, reprezentand o adevarata evolutie in modul in care specialistii in ofertare isi desfasoara activitatea. Aceste instrumente tehnologice nu doar faciliteaza, ci si optimizeaza procesul de ofertare, contribuind la cresterea preciziei si eficientei in pregatirea ofertelor. Este fascinant sa observam cum tehnologia aduce solutii creative in cadrul departamentelor companiilor de constructii, consolidand astfel competitivitatea in domeniul achizitiilor publice al constructiilor din Romania. In cadrul departamentelor de ofertare, comunicarea si colaborarea intergenerationala poate fi un factor-cheie pentru succes. Tinerii specialisti aduc cu ei cunostinte tehnologice si abilitati digitale, in timp ce cei cu experienta aduc intelegerea profunda a proceselor si a legislatiei. Participarea la Forumul Constructiilor a fost o experienta valoroasa pentru mine, care mi-a reamintit importanta diversitatii generationale in departamentele companiilor de constructii. Comunicarea eficienta si invatarea de la experti cu experienta pot contribui la cresterea profesionala si la imbunatatirea proceselor in companiile de constructii din Romania.
Desi industria constructiilor se confrunta cu provocari in atragerea de talente, ca si recrutor, consider ca inovatia si AI sunt esentiale pentru atragerea talentelor in companiile de constructii. Experienta mea in recrutare pentru mai multe industrii ma ajuta sa aduc abordari noi si creative in industria constructiilor, cu perseverenta si cu o abordare diferita, creativa, cu intelegerea profunda a aspectelor specifice ale „motorului economiei Romaniei”
Perspectiva mea asupra viitorului constructiilor din Romania, este despre oameni si se bazeaza pe dansul intre tehnologie, AI si dezvoltarea specialistilor talentati.

 

Irina Cherry

Founder & CEO

 

 

 

 

 

irinapeneatrust@gmail.com
+40.724.519.070

LinkedIn

Facebook

Vezi si alte Articole Irina Penea Trust