Home Topics Comunicate de presa Conferinta clusterelor, editia sase – evenimentul economic al anului in Transilvania
Conferinta clusterelor, editia sase –  evenimentul economic al anului in Transilvania

Conferinta clusterelor, editia sase – evenimentul economic al anului in Transilvania

0

 

  • Tema editiei – Future Skills for Industry – aduce in dezbatere cele mai mari provocari ale momentului pentru principalele industrii din Transilvania, de la digitalizare si transformare industriala la specializarea resursei umane si motivarea tinerilor profesionisti

 

Fiecare industrie are nevoie sa identifice modele de transformare si adaptare in contextul (post)pandemic, iar evenimentul organizat de Consortiul Clusterelor din Transilvania de Nord in perioada 16-18 iunie promite sa ofere un cadru de dezbatere prietenos si profesionist. Sectoarele economice in jurul carora se vor purta discutiile sunt: energetic, agro-alimentar, IT, industria producatoare de mobilier si industriile creative. Insa abordarea provocarilor actuale ramane una trans-sectoriala, deschisa pentru profesionisti din toate domeniile de activitate, cat timp sunt interesati de colaborare, antreprenoriat, digitalizare sau cercetare.

Clusterele organizatoare au invitat atat personalitati din Romania, cat si oaspeti din strainatate pentru a asigura un mix relevant de cunostinte, experiente, studii de caz si bune practici. Intre speakeri se regasesc reprezentanti ai Comisiei Europene, cat si lideri ai celor mai relevante organizatii economice din tara, intre care Ulla Engelmann, care conduce departamentul pentru tehnologii avansate, clustere si economie sociala din cadrul Comisiei Europene, Anne-Marie Sassen, coordonator department pentru transformarea digitala a ecosistemelor industriale in cadrul Comisiei Europene, Amaia Celaya Alvarez, expert senior in rezilienta urbana in cadrul Comisiei Europene, Ali Muhammad, cercetator principal specializat in sisteme robotice la VTT Finlanda, coordonator al proiectelor internationale Better Factory, DIH², Antonio Novo, presedinte Alianta Europeana a Clusterelor si Federatia Clusterelor din Spania, Stefan Padure, vicepresedinte Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc – APAR, Catalin Butnariu, presedinte RGDA – Asociatia dezvoltatorilor de jocuri din Romania.

„Observam nevoia acuta a unei transformari industriale si trebuie sa decidem daca si in ce masura vom fi jucatori activi. In caz ca alegem pasivitatea, riscam sa crestem decalajul fata de alte regiuni si tari. De aceea, avem nevoie de o deschidere constanta spre internationalizare, unde sa ducem si de unde sa aducem cele mai bune modele” – considera Ciprian Morcan, manager Cluster Mobilier Transilvan.

Procesul de transformare digitala s-a accelerat in ultima perioada. Suntem martori ai unei dinamici impresionante in toate sectoarele de activitate. Exista o serie de povesti de succes pe care firmele membre in Transilvania IT Cluster (TITC) le-au impartasit despre deschiderea tot mai mare a diverselor sectoare fata de procesul de digitalizare si tot ce inseamna acesta, pornind de la digitalizarea afacerilor, telemedicina, si, mai ales, digitalizarea interactiunilor cu institutiile statului – plati online, depuneri de cereri online etc.” – explica Bianca Muntean, manager TITC.

Cel putin in ceea ce priveste digitalizarea, discrepantele dintre producatorii romani si competitorii din UE par, uneori, coplesitoare, dar la fel sunt si diferentele intre resursele alocate.  Robotizarea, utilizarea dronelor, a masinilor inteligente si a senzorilor devin o realitate tot mai prezenta, asa ca o provocare majora pentru producatori va fi gasirea unui echilibru intre obtinerea eficientei economice si pastrarea calitatii. Sectorul agro-alimentar evolueaza constant, chiar daca isi mentine si din caracterul arhaic, traditional, caci gustul, aroma si unicitarea produselor alimentare vin in cele din urma din expertiza si influenta umana” – puncteaza Felix Arion, manager AgroTransilvania Cluster.

Inscrierile la TCIC 2021 sunt gratuite si se fac exclusiv online, prin inregistrare pe platforma dedicata evenimentului. Fiecare participant isi va crea un profil virtual, care va fi util pentru networking si matchmaking in 18 iunie, ziua cand se vor derula intalnirile 1 la 1 intre cei care ar putea dezvolta impreuna afaceri noi, parteneriate si proiecte, legaturi comerciale de import-export. Participarea poate fi online sau in persoana, la alegere, cu conditia ca persoanele care participa fizic la conferinta sa faca dovada vaccinarii sau testarii Covid-19 (in ultimele 72 ore).

TCIC isi propune sa sustina dezvoltarea mediului de afaceri si sa faciliteze schimbul international de cunostinte si bune practici. Editiile anterioare ale conferintei au adunat peste 1.200 de participanti din zeci de tari, reprezentanti de companii mici si mijlocii, experti din mediul academic, cercetare, organizatii profesionale si administratie publica.

 

Social media: fb.com/clustersconference

Website: transylvanianclusters.ro

 

Despre eveniment:

Transylvanian Clusters International Conference – TCIC 2021 – este un eveniment anual realizat de Consortiul Clusterelor din Transilvania de Nord, din care fac parte Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, AgroTransilvania Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Cluster de Industrii Creative Transilvania si Romanian New Materials Cluster.

Parteneri matchmaking: Enterprise Europe Network, ARIES Transilvania, Asociatia Clusterelor din Romania – Clustero

Proiecte partenere: Better Factory, Cluj – Future Of Work, INTRIDE, BOWI, Transilvania DIH, REFLOW, ADR Nord-Vest, Romania Inteligenta, Partener StartUp, DIH Squared, Inno Industry Interreg Europe, SPIRE City, Furniture Go International, SMART by design

Parteneri media: Transilvania Business, Napoca FM, Cluj 24.ro, Finantare.ro, Mag Mob, Antreprenor in Romania, Economistul, Club Economic, Top Business, Via Cluj TV, Romania Pozitiva, Romania Durabila, Spatiul Construit, MATEK, Revista Mobila, APMR

Sponsori: Antares Romania, E-Laborator, INCDTIM, Salice, Hygia Consult, Cluj Innovation Park, InPULSE, Microsoft, Fresh Blood, EIT Health

Un clip introductiv, care rezumă edițiile de până acum, este aici: https://www.youtube.com/watch?v=Rvsrst-YcaM
✋ Înregistrare online pentru participanți: https://events.transylvanianclusters.ro/form.php
📅 Agenda cu toate activitățile: https://events.transylvanianclusters.ro/#agenda
🗣️ Detalii despre fiecare speaker: https://events.transylvanianclusters.ro/#speakers