Home Articole Conectori de putere – ce sunt, pentru ce se utilizeaza si cum sa-i alegeti pe cei potriviti?
Conectori de putere – ce sunt, pentru ce se utilizeaza si cum sa-i alegeti pe cei potriviti?

Conectori de putere – ce sunt, pentru ce se utilizeaza si cum sa-i alegeti pe cei potriviti?

0

Atunci cand vine vorba despre alimentarea diverselor articole electronice, puterea mare de alimentare este esentiala. In acest caz intervin conectorii de putere, care actioneaza ca o legatura intre un dispozitiv electronic si sursa de alimentare.

 

Ce sunt conectorii de putere?

Conectorii de putere sau de alimentare, reprezinta dispozitive ce permit trecerea curentului electric prin ei, avand ca principal scop, furnizarea de energie catre un dispozitiv. Pot fi utilizati cu o multime de dispozitive electronice, insa trebuie tinut cont de tipul specific de conector care se potriveste cu nevoile electrice.

Conectorii de tip AC, precum prizele, permit conectarea dispozitivelor la sursele de alimentare din locuinta, iar cei tip DC sunt de mai multe tipuri, care nu sunt interschimbabile, astfel incat sa impiedice utilizatorii sa foloseasca in mod gresit prize si stechere care nu sunt compatibile.

Care este scopul lor?

Scopul unor conectori de putere este acela de a transporta un curent alternativ AC ori un curent continuu DC, asigurand fiabilitatea livrarii energiei dintr-o sursa de alimentare intr-un dispozitiv. Exista o gama larga de astfel de conectori, meniti sa indeplineasca nevoile tuturor.

Conectori AC – sunt speciali conceputi pentru a prelua puterea de la orice tip de priza, urmand apoi sa o transporte catre un dispozitiv electronic. Conectorii AC cuprind conectorii de alimentare monofazati sau clasicele prize, dar si conectori mutifazati. Printre avantajele lor, regasim siguranta utilizarii, reducerea caldurii din sursele de alimentare, dimensiunile reduse, usurinta instalarii si inlocuirii si precum si configuratia versatila.

Conectori DC – sunt conectori de curent inalt, ofera pierderi reduse de energie, furnizeaza curent continuu, asigura o temperatura optima de lucru, sunt disponibili in versiuni pentru montare pe placi OSB sau cablu si sunt utilizati in echipamentele centrelor de date, robotica sau automatizare industriala.

Conectori solari – sunt utilizati pentru conectarea cablurilor panourilor fotovoltaice, asigurand un contact corect si o buna etansare.

Conectori pentru LED – sunt conceputi pentru o gama larga de benzi LED, usor de instalat, asigurand conectarea benzilor, astfel incat sa asigure un iluminat corespunzator.

Cum sa alegeti conectorii potriviti?

Diferite surse de alimentare au conectori diferiti, tocmai de aceea este necesar sa verificati inainte de achizitionarea unui nou conector, pe cel deja existent sau mufa sursei de alimentare.

Verificati inaltimea, latimea, grosimea si adancimea conectorului, pentru a se potrivi perfect in sursa de alimentare. Pe conectori gasesti o varietate mare de modele, din care poti selecta usor varianta perfeca proiectului initiat.

Conectorii de alimentare trebuie sa fie adaptati sursei, astfel incat sa asigure transportul energiei necesare, implicit functionalitatea corecta a dispozitivelor electronice. In caz contrar, acestea pot functiona lent sau deloc.

Puterea continua fata de capacitatile de putere de varf, trebuie si ea luata in calcul, precum si o putere cat mai mare, pentru a livra energia in mod corect si a reduce risipirea ei, fapt ce va duce in timp la reducerea duratei de viata a componentelor dispozitivului alimentat. Fie ca aveti nevoie de un conector de alimentare monofazat, un conector AC sau DC, conectori LED sau solari, este necesar sa-i alegeti pe cei potriviti, pentru ca transferul de energie sa se realizeze corespunzator. Cautati mai multe componente electrice de inalta calitate? Vizitati tme.eu unde puteti alege din peste 500.000 de produse disponibile, produse electronice care sa realizeze o legatura vitala dintre dispozitive si sursele de alimentare.