Home Topics Comunicate de presa Cities of Tomorrow, eveniment de referinta dedicat dezvoltarii urbane si regionale, a ajuns la cea de-a zecea editie
Cities of Tomorrow, eveniment de referinta dedicat dezvoltarii urbane si regionale, a ajuns la cea de-a zecea editie

Cities of Tomorrow, eveniment de referinta dedicat dezvoltarii urbane si regionale, a ajuns la cea de-a zecea editie

0

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a sarbatorit la Crowne Plaza Bucharest, alaturi de cei peste 300 de invitati, 10 ani de „Cities of Tomorrow”, eveniment dedicat dezvoltarii oraselor si regiunilor Romaniei.

AHK Romania a organizat in perioada 5-12 aprilie 2022 cea de-a zecea editie a conferintei „Cities of Tomorrow”, in format hibrid. Evenimentul principal s-a desfasurat in data de 12 aprilie la Crowne Plaza Bucharest. „Cities of Tomorrow” este recunoscut pe plan national ca fiind un eveniment de referinta dedicat dezvoltarii urbane si regionale. Anul acesta a fost o editie aniversara, evenimentul ajungand la a 10 editie. Au participat in jur de 320 de invitati, atat din mediul public cat si cel privat. Evenimentul principal a fost deschis de directorul general, Sebastian Metz, si de presedintele AHK Romania, Andreas Lier. Tot in deschidere a vorbit Nicusor Dan, Primarul General al Municipiului Bucuresti, precum si E.S. Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti.

Conferinta s-a bucurat de prezenta invitatilor speciali din Germania si Romania. Administratia publica, societatea civila si mediul privat au dialogat in cadrul a doua paneluri dedicate retrospectivei despre ce s-a intamplat in orasele si regiunile Romaniei in acesti ultimi 10 ani, ce am invatat impreuna, unde ne situam acum si care este viziunea pentru viitor.

Primul panel a fost o retrospectiva a celor 10 ani si a fost moderat de arh. Serban Tiganas, Decan al Facultatii de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca. La discutie au participat: arh. Eugen Panescu, arhitect si urbanist, partener fondator al biroului Planwerk din Cluj; dr. Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbana la Banca Mondiala; Raluca Munteanu, Director Dezvoltare, Iulius; Tatian Diaconu, CEO Nhood Romania si Ioan Popa, Primarul Municipiului Resita

Tema celui de al doilea panel, moderat de ing.arh. Dorothee Hasnas, a fost „Retrospectiva de 10 ani: Cine suntem si ce urmeaza?” La aceasta dezbatere au participat Alina Silaghi, Director ADLO, Agentia de Dezvoltare Locala Oradea; Allen Coliban, Primarul Municipiului Brasov; prof. dr. Rolf Heyer, Bochum Perspektive 2022 si MARK 5107; arh. Mihai Danciu, Asociatia pentru Dezvoltare Teritoriala Integrata Valea Jiului.

Fiind un moment aniversar, participantii au rememorat momente importante ale editiilor anterioare ale „Cities of Tomorrow”, precizand importanta acestui eveniment pentru fiecare dintre ei. Pentru organizator, AHK Romania, cei prezenti au avut sugestii si propuneri valoroase, astfel incat evenimentul sa devina unul si mai important prin temele abordate si sa contribuie in continuare la dezvoltarea sanatoasa a regiunilor si oraselor Romaniei.

„Prezenta numeroasa de ieri precum si interactiunea dintre participanti ne-a bucurat si ne-a onorat nespus. Faptul ca reprezentanti ai mediului de business, ai autoritatilor locale, ai societatii civile au dorit sa ne fie alaturi cu ocazia acestei aniversari dovedeste clar increderea pe care oamenii o au in noi si in proiectele noastre. Sugestiile primite de la participanti pentru editii viitoare mai bune ne-au oferit noi idei si ne obliga sa continuam in acest ritm, pentru a contribui si noi la dezvoltarea sustenabila a regiunilor si oraselor Romaniei. Multumim tuturor pentru participare, implicare si incredere. Felicitari castigatorilor acestei editii“, a declarat la finalul evenimentului Sebastian Metz, Director General al AHK Romania.

Am continuat si anul acesta conceptul de online round tables, care permite participantilor o implicare mai mare, dandu-le ocazia sa discute concret si aplicat subiecte/proiecte diferite, alese in functie de actualitatea si necesitatea tematicii si sa gaseasca idei si solutii concrete, pe care sa le poata implementa in proiectele proprii. Concluziile si insight-urile valoroase rezultate in urma celor noua mese rotunde, desfasurate online, vor reprezenta fundamentul pentru actiuni viitoare.

Solutiile identificate la fiecare masa rotunda au fost prezentate in cadrul conferintei, iar ulterior a avut loc festivitatea de premiere a proiectelor castigatoare. Masa rotunda desemnata castigatoare, votata de participantii la eveniment, a fost Reconversie si Revitalizare, cu studiul de caz proiectul de reconversie de la Resita al Nhood Romania.

Cele noua proiecte finaliste ce s-au prezenta in data de 12 aprilie in cadrul sesiunii de pitching au fost: la categoria Administratie publica: Buzau (“Smart – Green – Circular Buzau”), Municipalitatea Aiud („Invest in Aiud”) Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti (”Liniei”) ; la categoria Mediu de business: Cruze –(Cruze – just go together); iNergy Agtech („Cleantech. Made in RO”), UNITH2B SRL („Tram Trains Resita”); la categoria Societate civila: GIS Berzei 21 („Un proiect de regenerare urbana in inima orasului”) Parcul Natural Vacaresti; Universitatea Politehnica Timisoara („Digitalizarea istoriei, un castel pe rand”.

Castigatorii desemnati de juriu in cadrul conferintei au fost:

  • la categoria Administratie publica: Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti (”Liniei”);
  • la categoria Mediu de business: UNITH2B SRL („Tram Trains Resita”);
  • la categoria Societate civila: GIS Berzei 21 („Un proiect de regenerare urbana in inima orasului”)

Relevant pentru succesul acestui eveniment este atat ce se intampla in zilele evenimentului, dar mai ales ce se intampla ulterior, cum inteleg participantii sa utilizeze schimbul de idei, experienta si contactele dobandite. „Cities of Tomorrow” este o conferinta publica de sensibilizare privind dezvoltarea durabila, reconversia si revitalizarea regiunilor si oraselor Romaniei, sarcinile si rolurile actorilor din mediul politic, de afaceri si din cadrul societatii civile, dezvoltarea infrastructurii urbane si rurale, managementul oraselor (utilitati publice, managementul traficului, cladiri eficiente energetic), integrarea zonelor centrale si istorice ale orasului, dar si a periferiilor si nu numai.

Market place-ul organizat in foyerul hotelul Crowne Plaza a reunit sponsorii evenimentului: E.ON, Continental, BABLE, Iulius, Horvath, Nhood, BCR, RER Group, RETIM, Speedwell, Industrial Park Siret, Sistemul National de Reciclare a Bateriilor, FEPRA, Tuca, Zbarcea si Asociatii care si-au prezentat solutiile si tehnologiile destinate modernizarii si eficientizarii oraselor si regiunilor.

Conferinta „Cities of Tomorrow” ofera informatii utile si noi perspective pentru: primarii, managerii orasului, reprezentanti ai agentiilor de dezvoltare regionala si a zonelor metropolitane, reprezentanti ai consiliilor oraselor si judetelor; companiile private romanesti si straine; profesionistii din domeniul planificarii urbane cat si arhitectii; investitorii imobiliari si dezvoltatorii interesati pentru/sau cu sediul in Europa de Sud-Est; profesionistii din domeniul imobiliar; reprezentantii camerelor de comert si industrie; reprezentantii clusterelor industriale; furnizorii de tehnologie; companiile de utilitati urbane si infrastructura; ONG-urile si profesionistii din domeniul bancar.

Prima parte a evenimentului principal din 12 aprilie a fost difuzata live atat pe pagina de Facebook a AHK Romania https://www.facebook.com/ahkromaniaofficial/ cat si pe LinkedIn

Mai multe detalii despre „Cities of Tomorrow” gasiti pe site-ul www.citiesoftomorrow.ro.

 

 

AHK Romania in anul aniversar 2022

Pentru AHK Romania anul aniversar 2022 sta sub semnul sustenabilitatii, o tema extrem de actuala si care nu poate fi ignorata. Sustenabilitate inseamna investitii in educatie, cercetare si dezvoltare, in calitatea vietii din orasele si regiunile in care traim. Sustenabilitatea presupune, de asemenea, sisteme economice durabile care sa fie acceptate si sustinute de societate. Pe acest complex tematic dorim sa ne concentram in AHK Sustainabilityear 2022 si, printr-o serie de evenimente, sa initiem proiecte „verzi”, sa provocam la un dialog intre actorii politici, economici si societatea civila si sa cream idei noi, inovatoare pentru un viitor sustenabil. Companiile germane sunt pregatite sa isi puna la dispozitie tehnologiile de care dispun, Know-how-ul si Best Practice, pentru a aduce relatiile economice bilaterale la un nou nivel.

 

Despre AHK Romania

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de comert bilaterala din Romania. Infiintata in 2002, AHK numara peste 550 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. Mai multe informatii gasiti pe pagina de internet: www.ahkrumaenien.ro.