Home Topics Arhitecti Cities of Tomorrow #7, 26 martie 2019, JW Marriott Bucharest Grand Hotel
Cities of Tomorrow #7, 26 martie 2019, JW Marriott Bucharest Grand Hotel

Cities of Tomorrow #7, 26 martie 2019, JW Marriott Bucharest Grand Hotel

0

La Cities of Tomorrow #7 punem accentul pe comunitati si implicarea lor in dezvoltarea urbana. Prin urmare, printre principalele subiecte de discutie se vor numara consultarea publica si participarea civica.

Un exemplu contemporan de buna practica in acest sens este proiectul Raumwerk D din Düsseldorf, care se concentreaza pe reconfigurarea planului de dezvoltare urbana a intregului oras.Vor impartasi detaliile proiectului doamna Judith Artmann si domnul Leif von Nethen, de la Departamentul de Urbanism din Düsseldorf.

Acestia vor prezenta evolutia, provocarile si metodele proiectului Raumwerk D, luand in calcul mai multe aspecte: In prezent, Düsseldorf este supus unor evolutii dinamice si cresteri rapide a populatiei. Planificarea urbana trebuie efectuata in concordanta cu acesti parametri si intr-un mod transparent, pentru a obtine atat rezultate adecvate in contextul schimbarilor sociale, politice si tehnologice cat si acceptanta comunitatii. Proiectul a inceput in 2017, iar urmatoarea etapa este planificata pentru vara anului 2019.

Despre Düsseldorf & Raumwerk D

Düsseldorf este capitala landului Renania de Nord-Westfalia – cel mai populat stat federal din Germania. In prezent, aproximativ 640.000 de locuitori locuiesc pe o suprafata de circa 21.700 de hectare. Din diverse motive – inclusiv numeroase restrictii legale – spatiul pentru o dezvoltare urbana este foarte limitat.

In acelasi timp, dezvoltarea urbana in Düsseldorf este supusa unor evolutii foarte dinamice. Cresterea populatiei depaseste toate previziunile anterioare. Sunt in crestere dinamica naturala a populatiei si migratiile din regiune si din intreaga lume. Aceste schimbari sociale – completate de schimbari politice si tehnologice – au numeroase efecte asupra dezvoltarii spatiale a orasului. Pentru a raspunde acestor provocari, trebuie elaborate solutii adecvate de planificare urbana atat la nivel de oras in ansamblu si de districte urbane individuale, cat si la nivel de cartiere. Mai mult decat atat, acestea trebuie sa fie implementate prin instrumente adecvate.

Participarea tuturor actorilor implicati si interesati este un element esential in dezvoltarea solutiilor de urbanism din Düsseldorf. Participarea timpurie si intensiva in planificare asigura transparenta si acceptarea diferitelor solutii inca de pe durata elaborarii acestora.

Pe langa diversele abordari de participare in Düsseldorf – cum ar fi procedura de asigurare a calitatii – va fi prezentat in special sistemul de participare a proiectului „Raumwerk D”.

Procesul de dezvoltare „Raumwerk D” a fost creat la sfarsitul anului 2017. „Raumwerk D” va fi un nou concept de dezvoltare urbana pentru intregul oras.

Dupa o faza de pregatire si participare de un an si jumatate, etapa 1 (primele schite pentru proiectele de dezvoltare viitoare a orasului) va incepe in vara lui 2019. Cunostintele dobandite in cadrul participarii extinse au servit drept baza esentiala pentru formularea sarcinii si continua sa fie o contributie importanta pentru birourile de planificare delegate, chiar inainte de inceperea procesului de implementare.

Despre speakeriJudith Artmann are studii academice in domeniul geografiei si a locuit de-a lungul timpului in mai multe orase mari si mijlocii din Germania. A fost implicata in diverse proiecte finantate de UE si a lucrat pentru municipalitati si agentii regionale de dezvoltare, asistand la implementarea diferitelor masuri de revitalizare urbana si elaborand analize spatiale sau concepte de dezvoltare. In prezent este responsabila pentru aspecte de planificare urbana in Düsseldorf si astfel punct de contact intre administratia publica, mediul politic si public, experienta pe care se va baza prezentarea sa.  Leif von Nethen are studii academice in urbanism/planificare spatiala si a petrecut parte din cariera sa in sectorul privat ca urbanist. A fost responsabil de concepte de dezvoltare urbana si rapoarte de evaluare pentru zona de retail, de proiecte de zonare urbana sau studii de fezabilitate. Este implicat in proiectul Raumwerk D inca de la inceput si s-a ocupat anterior cu proiecte UE pentru orasul Düsseldorf. Viziunea lui Leif von Nethen despre planificarea urbana include abordari holistice si metode de participare corespunzatoare, prin mentinerea unui echilibru intre conservarea identitatii unui oras, crearea unei cadru de dezvoltare urbana de inalta calitate si imbunatatirea calitatii vietii pentru cetateni.

Aflati cum trateaza orasul Düsseldorf provocarile dezvoltarii sustenabile, cine sunt actorii implicati si de ce este deosebit de importanta participarea civila timpurie, aici: sectiune informativa stiri

Despre AHK România

Ca reprezentanţă oficială a economiei germane în România, AHK România este primul punct de contact pentru companii germane interesate de piaţa noastră. Astfel, o bună parte a activităţii zilnice presupune mijlocirea unor viitoare parteneriate, sprijinul pentru investitori, identificarea potenţialului de business şi a oportunităţilor pentru membrii noştri şi studiile de piaţă.

Cu toate acestea, registrul temelor pe care le abordăm este mult mai vast şi se extinde cu rapiditate: iniţiativele AHK cuprind de la proiecte în domeniul sustenabiliăţii, eficienţei energetice, energiei regenerabile, construcţiilor sau managementul deşeurilor până la teme precum smart city, digitalizare, automotive şi industrie 4.0 sau învăţământ dual, advocacy şi arbitraj. Mai multe detalii puteţi găsi aici: www.ahkrumaenien.ro, www.econet-romania.com.

Contact

AHK Romania
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană
Str. Clucerului, nr. 35, et. 2
011363 Bucureşti

Ruxandra Dumitrescu, tel: +40 21 207 91 48
dumitrescu.ruxandra@ahkrumaenien.ro

Iulia Enache-Binder, tel: +40 21 207 91 10
binder.iulia@ahkrumaenien.ro