Home Topics Comunicate de presa CBRE lanseaza raportul de research Romania Office Destinations
CBRE lanseaza raportul de research Romania Office Destinations

CBRE lanseaza raportul de research Romania Office Destinations

0
  • Bucuresti ramane prima optiune pentru companiile care vor sa intre in Romania
  • Orasele regionale continua sa se extinda, cu preturi tot mai aproape de nivelul Capitalei

Stocul de spatii moderne de birouri din Bucuresti a ajuns la 3,16 milioane de metri patrati la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, in contextul unei populatii de 2,11 milioane de locuitori si al unei rate a somajului de 1,3%, potrivit raportului Romania Office Destinations, realizat de departamentul de research al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

Cu  32 de universitati publice si private, numarul de absolventi din Bucuresti depaseste 170.000 de tineri anual in Bucuresti, ceea ce contribuie la atractivitatea orasului ca destinatie pentru companiile care vor sa isi extinda prezenta in Romania.

Bucuresti ramane in continuare prima optiune pentru companiile care analizeaza oportunitatea de a-si extinde operatiunile in tara noastra. Chiar in acest moment, avem discutii cu mai multi chiriasi interesati sa intre in Romania si care au in plan sa recruteze aproximativ 2.000 de persoane in total, ceea ce inseamna o suprafata cumulata de birouri de aproape 20.000 de metri patrati”, a declarat Alina Calciu, Head of Advisory & Transaction Services, Occupier, in cadrul CBRE Romania. „In acelasi timp, orasele regionale raman atractive pentru companiile cu prezenta consolidata in Capitala si care au nevoie sa se extinda in continuare. Remarcam un apetit ridicat atat pentru destinatiile deja consacrate, precum Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, precum si pentru pietele mai noi, cum ar fi Brasov, Craiova sau Sibiu”, a adaugat Alina Calciu.

In Timisoara, stocul modern de spatii de birouri era la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, estimat la circa 250.000 de metri patrati, alti peste 110.000 de metri patrati fiind planificati pentru finalul anului 2019 si cursul lui 2020, conform raportului Romania Office Destinations. Populatia din Timisoara a depasit 700.000 de locuitori, in timp de rata somajului este sub pragul de 1%, coborand la 0,7%. Cu sapte universitati publice si private, Timisoara livreaza anual un numar de peste 41.000 de absolventi.

In Cluj-Napoca, stocul de spatii moderne a depasit deja borna de 200.000 de metri patrati si urmeaza a fi livrate in 2020 cladiri cu o suprafata de 23.000 de metri patrati. Orasul are aproape 730.000 de locuitori si o rata a somajului de  1,2%. Numarul de absolventi anual se apropie de 70.000 de persoane, cu noua universitati publice si private.

„Interesul tot mai mare pentru marile centre universitare se reflecta tot mai mult si in preturile proprietatilor. Daca in Bucuresti chiriile prime se mentin stabile, in jurul valorii de 18,5 euro/metru patrat/luna, in Cluj-Napoca, chiriile cerute deja au ajuns la 15 euro/metru patrat/luna, in timp ce in Timisoara si Iasi, oscileaza in jurul nivelului de 14 euro/metru patrat/luna, iar in Brasov coboara la 13 euro/metru patrat/luna. De asemenea, yieldurile cladirilor de birouri din Cluj-Napoca (8%) sunt tot mai aproape de  Bucuresti (7%),  in timp ce pentru Timisoara, Iasi si Brasov au valori similare (8,5%), a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE Romania, coordonatorul raportului Romania Office Destinations.

CBRE Romania, prin departamentul CBRE Research, realizeaza constant ample studii si rapoarte de piata dedicate diferitelor segmente imobiliare in care compania este activa: spatii de birouri, spatii de retail si industriale, atat pentru dezvoltatori si investitori, cat si pentru chiriasi sau companii care analizeaza intrarea pe piata din Romania.

 

Despre CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 si S&P 500 cu sediul central in Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are peste 90.000 de angajati (fara a include afiliatii), raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 480 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. In Romania, CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare de tranzactii si management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare. Pentru mai multe informatii, va rugam accesati www.cbre.ro sau descarcati aplicatia CUE by CBRE din App Store sau Google Play.