Home Topics Comunicate de presa CBRE: Bucurestiul domina piata de spatii de birouri din ECE, aflata intr-o dezvoltare dinamica

CBRE: Bucurestiul domina piata de spatii de birouri din ECE, aflata intr-o dezvoltare dinamica

0
  • In 2019, cel mai mare volum de spatii moderne de birouri va fi livrat in Bucuresti (336.000 mp) si Varsovia (230.000 mp)
  • Ritmul anual de finalizare a cladirilor de birouri a crescut remarcabil in Bucuresti (+ 130%) fata de urmatorul oras din clasament, Praga (+ 50%)
  • Nivelul de pre-inchiriere ramane ridicat in regiune, Bucuresti evidentiindu-se cu aproape jumatate din volumul total

CBRE, lider global si national al pietei de consultanta imobiliara, lanseaza rezultatele unui studiu regional al cladirilor de birouri dintr-o serie de capitale ale Europei Centrale realizat de catre departamentele de Research ale CBRE din regiune. Din extinderea cu 995.000 mp a stocului de spatii de birouri moderne previzionata pentru 2019 in principalele capitale (Bucuresti, Budapesta, Bratislava, Praga, Varsovia si Viena), situata peste media ultimilor 5 ani, Bucurestiul este responsabil de o treime dintre dezvoltari, urmat apoi de Varsovia cu aproximativ un sfert.

Comparativ cu anul trecut, ritmul anual de finalizare din 2019 a crescut remarcabil in Bucuresti (+ 130%) si Praga (+ 50%), a ramas la acelasi nivel in Bratislava si Varsovia si a scazut considerabil in Budapesta (-50%) si Viena (-80%).

Absorbtia spatiilor de birouri din regiune, aflata media ultimilor 5 ani si reflectata intr-o rata de neocupare scazuta, impulsioneaza la randul sau cresterea puternica a stocului de spatii moderne de birouri. In Bucuresti, rata de neocupare este de 8,8% – cel mai ridicat nivel dintre capitalele analizate, la polul opus fata de Praga unde procentul de 4,5% se situeaza considerabil sub media de 7,3% a capitalelor din regiune.

Livrarile prevazute pentru urmatoarea perioada in Europa Centrala sunt extrem de ambitioase, lucru datorat mai ales cererii crescute a pietei, insa provocarile din ultimul timp ale constructorilor si pietei de profil genereaza modificari continue ale estimarilor. Daca anul acesta previziunile regionale au fost ajustate deja in sens descrescator cu 35% fata de acum 12 luni, pentru urmatorii doi ani asteptarile sunt ca estimarile sa fie ajustate la randul lor periodic” a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE Romania

Sofia si Belgradul inregistreaza 20% din stocul aflat in constructie in trimestrul al treilea din 2019, in timp ce Bucurestiul, Budapesta si Varsovia sunt putin sub 15%. La extrema opusa, Viena si Zagreb inregistreaza o crestere limitata, de pana in 5%. In acest moment, livrarile de spatii de birouri planificate pentru 2020 insumeaza 1,2 milioane mp, in timp ce pentru 2021 acestea ating pragul de 1,5 milioane mp.

Pe pietele de investitii din intreaga regiune, cladirile de birouri reprezinta punctul maxim de interes, aspect sustinut de cele 6,58 miliarde de euro investite in 6 dintre tarile Europei Centrale analizate: Austria, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria, valoare care reprezinta 38% din investitiile totale cumulate in aceste tari. Sectorul de retail a inregistrat o compresie semnificativa in 2019, in timp ce sectorul spatiilor de birouri a inregistrat doar in primul semestru al anului tranzactii de 3,66 miliarde euro. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in Polonia care si-a adjudecat aproape jumatate din valoare, respectiv 1,66 miliarde, si Cehia cu 730 de milioane de euro. Tendinta de crestere a tranzactiilor in orasele regionale, care incepe sa se faca simtita si in Romania, a fost cel mai bine perceputa anul acesta in Polonia, restul tarilor din regiune concentrandu-se in special pe capitale.

Cererea puternica pe sectorul de birouri influenteaza in mod pozitiv si procesele de inchiriere, observandu-se o rata de absorbtie sporita pe toate pietele Europei Centrale. Cresterea economica sustinuta din ultimii 5 ani se regaseste si in volumul inchiriat care in 2018 (1,99 milioane mp) a depasit cel mai bun nivel inregistrat istoric in 2014 (1,39 milioane mp). In acest context, in primul semestru, Bucurestiul s-a clasat pe primul loc in  regiunee cu o crestere de 28% comparativ cu anul precedent, dar si cu cea mai mare rata de pre-inchiriere din Europa Centrala, de aproximativ 55% in momentul de fata. Prin comparatie, urmatoarea clasata, Ungaria, are o rata de pre-inchiriere de 30% si o rata de inchiriere care nu a inregistrat o crestere semnificativa.

Valorile chiriilor sunt pe un trend ascedent in regiune, cele mai mari diferente pozitive inregistrandu-se la chiria prime comparativ cu 2018 in Budapesta (+13%), Praga (+8%) si Sofia (+11%), in timp ce Bucurestiul sau Viena pastreaza aceleasi valori ca anul trecut. Cele mai scumpe birouri de clasa A se regasesc in Budapesta si Viena, cu o chirie prime de 25-26 euro per mp, urmate de Praga si Varsovia situate intr-un interval de 22-24 euro per mp. Bucurestiul se mentine sub pragul de 20 euro per mp pentru chiria prime in spatii de birouri de clasa A, in timp ce in Zagreb si Sofia se inregistreaza cele mai scazute valori, cuprinse intre 15 si 16 euro per mp.

Bucurestiul isi respecta statutul de capitala tehnologica, fiind alaturi de Bratislava capitalele din regiune care inregistreaza cel mai mare numar de companii IT&C in profilul chiriasilor-cheie pe sectorul spatiilor de birouri. Companiile axate pe servicii financiar – bancare au o cota destul de ridicata in profilul similar din Budapesta si Varsovia, in timp ce Bratislava si Praga sunt preferate de companiile din serviciile profesionale. O nota aparte este sesizabila in Budapesta, unde companiile din sectorul public reprezinta cea mai mare parte dintre chiriasii de birouri.

Detalii suplimentare si tendinte ale intregii piete imobiliare din Europa vor fi prezentate de catre CBRE in cadrul celui mai mare eveniment regional, Expo Real, organizat in perioada 7 – 9 octombrie 2019 la Munchen.

Despre CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 si S&P 500 cu sediul central in Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are peste 90.000 de angajati (fara a include afiliatii), raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 480 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. In Romania, CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare de tranzactii si management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare. Pentru mai multe informatii, va rugam accesati www.cbre.ro.