Home Topics Comunicate de presa Cat de multumiti sunt studentii romani de costurile si calitatea caminelor?
Cat de multumiti sunt studentii romani de costurile si calitatea caminelor?

Cat de multumiti sunt studentii romani de costurile si calitatea caminelor?

0

Un total de 8 camine studentesti private sunt in curs de construire in Varsovia, Cracovia si Bucuresti

Cele 6 piete din ECE (Europa Centrala si de Est) se extind spre alte sectoare imobiliare, in conditiile in care caminele studentesti au fost o optiune de succes pentru investitorii si dezvoltatorii din Europa de Vest in ultimii 10 ani. Un nou raport realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International si firma de avocatura CMS arata ca ECE se va confrunta cu un deficit semnificativ in ceea ce priveste locuintele studentesti in urmatorii 10 ani. Un total de 8 camine studentesti private sunt in curs de construire in Bucuresti (1 proiect), Varsovia si Cracovia.

Piata britanica a inregistrat investitii majore in domeniul locuintelor studentesti chiar de la inceputul anului 2008, cu 4,59 mld. euro pe an fiind investite in acest sector, potrivit furnizorului de date Real Capital Analytics. Nicio alta tara europeana nu s-a apropiat de acelasi interes pentru astfel de investitii ca Regatul Unit.

In ceea ce priveste regiunea ECE, exista o serie de motive au impiedicat dezvoltarea locuintelor studentesti private: lipsa accesibilitatii din punct de vedere financiar, disponibilitatea unor locuinte particulare foarte ieftine (dar de calitate scazuta) si a caminelor de stat, precum si bugetele universitare mici. Actuala oferta de camine studentesti private din 7 orase-cheie din cele 6 piete ECE este limitata la 20 de active, iar alte 8 sunt in constructie in Varsovia, Cracovia si Bucuresti. O schimbare demografica marcata de o crestere puternica a numarului studentilor internationali modifica asteptarile si, eventual, accesibilitatea, catre normele internationale.

Apetitul investitorilor pentru caminele studentesti private este in crestere

Peste 32% dintre investitorii intervievati pentru raport sunt implicati deja in dezvoltarea caminelor studentesti private in ECE sau au indicat ca intentioneaza sa fie. Polonia este cea mai populara piata atat pentru activitatea investitionala existenta, cat si pentru cei care intentioneaza sa investeasca in viitor (50% dintre respondenti), urmata de Cehia (28%) si Ungaria (14%). Conform raportului, in multe regiuni, oferta este cu mult sub cererea prognozata.

Potrivit datelor Colliers, majoritatea oraselor din ECE vor suferi de o lipsa semnificativa in ceea ce priveste caminele studentesti pana in 2028. Folosind modelul cerere/oferta, care corespunde unei ipoteze ce calculeaza numarul de studenti straini din oras comparativ cu numarul de paturi disponibile, datele arata ca Varsovia va avea cel mai mare deficit de locuinte in 2028 (-8,399 deficit in numarul de paturi), urmat de Budapesta (-3,679), Cracovia (-1,227) Praga (-1,795) si Bratislava (-298). Bucurestiul este singurul oras care ar fi pe plus. Mai multi studenti din Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania locuiesc in camine studentesti fata de media europeana, conform datelor din sondajul EuroStudent VI: acest lucru se intampla in ciuda ofertei foarte scazute de camine studentesti private din aceste tari.

Mark Robinson, CEE Research Specialist in Colliers International, a declarat:

Activitatea si cheltuielile studentilor nu se pliaza neaparat pe un ciclu economic. Astfel, cererea utilizatorului final nu este corelata cu cea pentru sectoarele mai legate de dinamica rapida a PIB-ului, cum sunt, de exemplu, cele de birouri sau de industrial. Aceste caracteristici merita sa fie luate acum in considerare de investitori, avand in vedere ca estimarile privind cresterea PIB pentru zona euro (si alte tari din intreaga lume) tocmai ce sunt revizuite in jos.”

Peste 87% dintre investitorii intervievati cred ca exista un deficit semnificativ in oferta de camine studentesti private in ECE. Cand investitorii au fost intrebati daca ar construi sau ar cumpara astfel de proprietati in ECE, o majoritate clara (74%) a respondentilor a inclinat mai degraba spre dezvoltarea de la zero a acestora decat spre a cumpara un astfel de produs deja existent.

In Romania, statul ofera anumite beneficii pentru investitorii care dezvolta proiecte private de locuinte studentesti: dreptul gratuit de utilizare a terenurilor publice, imprumuturi cu dobanda subventionata de pana la 25% din bugetul de stat si conectarea gratuita la utilitati.

Va avea loc o reinnoire a caminelor studentesti?

Studentii intervievati pentru un sondaj din 2017 si-au exprimat frustrarea fata de calitatea scazuta a locuintelor din regiune, iar Romania a inregistrat cel mai mare nivel de nemultumire legat de costul locuintelor, locatia si calitatea lor, precum si timpul de naveta. Polonia si Bulgaria au inregistrat rezultate la fel de scazute, sugerand astfel ca fenomenul ar putea fi regional.

In ceea ce priveste studentii straini ca procent din populatia regiunii, numarul acestora a crescut in medie cu 3,6% fata de anul precedent, astfel ca o reinnoire a stocului de locuinte studentesti ar putea fi tardiva pentru a atrage studenti internationali si locali, cei din urma inregistrand o scadere in ultimii ani. Accesibilitatea din punct de vedere financiar este, dupa cum arata studiul, o problema, in special pentru studentii locali. Peste 20% dintre studentii chestionati in 2017 in tarile ECE, cu exceptia Republicii Cehe, au fost expusi unui stres financiar.

Wojciech Koczara, CEE Head of Real Estate and Construction in cadrul CMS, a declarat:

Oferta actuala de camine studentesti private din cele 6 piete ECE este in prezent limitata la 20 de active. Dar, cu 8 aflate in prezent in curs de constructie in Varsovia, Cracovia si Bucuresti, activitatea de dezvoltare in acest sector este in crestere, pe masura ce investitorii incep sa realizeze potentialul acestuia. Cu un randament constant de investitii de 5-7% in intreaga Europa si cu o cerere mare din partea studentilor straini pentru activele din ECE, potentialul de dezvoltare este enorm, desi costurile de inchiriere raman o problema.”

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari.

Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, Facebook, LinkedIn si Instagram.

About CMS

Founded in 1999, CMS is a full-service top 10 international law firm, based on the number of lawyers (Am Law 2017 Global 100). With 70+ offices in 40+ countries across the world, employing over 4,500 lawyers, CMS has longstanding expertise both at advising in its local jurisdictions and across borders. CMS acts for a large number of Fortune 500 companies and the FT European 500 and for the majority of the DAX 30. Revenues totalled EUR 1.3bn in 2017.

CMS provides a wide range of expertise across 19 expert practice and sector areas, including Corporate/M&A, Energy, Funds, Lifesciences, TMC, Tax, Banking and Finance, Commercial, Competition & EU, Dispute Resolution, Employment & Pensions, Intellectual Property and Real Estate & Construction.

For more information, please visit cms.law

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

Sorina Florescu
Email: sorina.florescu@colliers.com
Telefon: +40 726 914 482

Adina Harabagiu
Email: adina.harabagiu@colliers.com
Telefon: +40 752 845 634